Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ishockey jan 2014 10
 
– Dette var nok det siste jeg hadde tenkt meg da vi dro til Costa del Sol, nemlig at barna mine skulle lære å stå slalåm her og at jeg skulle ta opp igjen ishockeyen!
 
Dette sier Kim F. Slaatsveen (42), lærer ved Den norske skolen Málaga på dagtid og iskriger på kveldstid to ganger i uka. For hver tirsdag og torsdag kveld trener nemlig Kim i kystens eneste ishall, Club de Hielo i Benalmádena sammen med de andre spillerne i CHL; Costa del Sol Hockey League.
 
Internasjonal spillergruppe
Denne torsdagskvelden har ni spiller møtt opp for å trene. Vanligvis består spillegruppa som trener i Benalmádena av to nordmenn i tillegg til spillere fra Sverige, Spania, Russland, Finland, Latvia, Sveits og England.
Total på Costa del Sol finnes det i dag rundt 35 aktive hockeyspillere som kommer fra vidt forskjellige steder, fra Benahavís i sørvest til Vélez-Málaga i øst og fra Granada i nord.
 
Benalmádena Penguins
– Hvorfor spille ishockey, det er jo en drøss andre former for sport og idrett å velge mellom, golf, fotball, paddle…?
– Det er noe spesielt med hockey, svarer Kim: – Det er en krevende sport der du både skal mestre skøyter, kølle og puck i høyt tempo. Jeg føler meg som en 19-åring når jeg kommer ut på isen!
For at spillerne på kysten skal få brynt seg, har de 35 spillerne delt seg inn i ulike lag som Benalmádena Penguins, Fuengirola Red Wings, og lignende. Ingen tvil om at amerikansk hockey setter standarden. På det meste deltar åtte lag i hockeyserien.
 
Fullt fres
Vi sitter og prater i garderoben mens Kim tar på seg utstyret med skulderbeskytter, susp, leggskinn, skøyter, bukse, hansker, hjelm… Tung rockemusikk dundrer ut av en høyttaler og smeller mellom betongveggene. Det skal få fart på adrenalinproduksjonen og mane de ni spillerne som nå straks skal ut på isen til topp innsats.
Noe av alt hockeyutstyret har Kim tatt med fra Norge, annet har han måtte kjøpe inn på nytt. Det er naturligvis ikke bare å gå inn i en hvilken som helst sportsforretning her på kysten og kjøpe hockeyutstyr. Det finnes kort og godt ikke. I stedet bestilles det gjerne fra Tyskland og er på plass her på kysten i løpet av tre-fire dager.
¬– Alt utstyret gjør at det er færre skader i ishockey enn i fotball. I ishallen i Benalmádena er det for øvrig ikke lov å takle, så sjansene for skader er små, sier Kim.
 
Vil ha moro
– Hvilke ambisjoner har du med ishockeyen?
– Ikke annet enn å ha det moro, få bedre kondisjon og komme i form, forteller Kim som synes det gøy igjen å prøve seg på teknikker som han mestret som ung. For Kim har bakgrunn fra et av Norges storlag i hockey, Storhamar. Der spilte han i ti år og var juniorspiller før han la opp. Nå har han spilt hockey ett år her på Solkysten og har ingen planer om å gi seg.
– Men ishockey i Spania, kan det bli noen stor idrett?
– Neppe. Det er nok mange andre idretter som er mer naturlig å drive med her på kysten og som er mye større enn hockey, svarer Kim.
 
Startet i 2007
– Ishockey var det jeg savnet mest fra Sverige, men nå som jeg har funnet det, blir jeg her på kysten, sier Rickard Åström. Han har spilt hockey i Sverige fra de yngste aldersgruppene og til tre år som senior.
– Til sammen spilte jeg åtte år i Sverige, og nå har det blitt fire år med hockey her i Spania, forteller Rickard.
Ishockeytreningen i ishallen i Benalmádena startet i 2007, og siden 2010 har svenske Rickard Åström hatt ansvaret for å trene seniorgruppen.
Banen er langt mindre enn en vanlig ishockeybane, og derfor spilles det bare med tre utespiller på hvert lag, i tillegg til keeper.
 
Også for juniorer
– Den lille banen betyr også at vi dessverre ikke klarer å få noen store hockeylag på besøk, forklarer Rickard. Han vil gjerne ha flere spiller med, og utstyr er det mulig å få låne. I hvert fall de første gangene.
– Ja, tilbudet er åpent for alle uansett nivå, men det er likevel en forutsetning at man kan stå på skøyter, legger han til.
I tillegg til Rickards seniorgruppe har barn og ungdom mellom seks og 16 år treningstilbud i hallen mandager og onsdager mellom klokken 17 og 18. I dag ledes denne gruppen av en spanjol, og 8 – 12 junior er vanligvis med på treningene, bl.a. to norske ungdommer. Her nede på kysten går hockeysesongen fra oktober til mai.
– I seniorgruppa har dere med tre spanjoler. Hvordan har de fått interessen for ishockey?
– Nei, det begriper ikke jeg, særlig ikke her på Solkysten. Kanskje de har sett det på fjernsyn? undrer Rickard.
 
Til Madrid og Belgia
For å få skikkelig kamptrening og møte andre lag, blir det gjerne en helgetur til den spanske hovedstaden for å spille flere kamper over to dager på ishockeybaner som holder internasjonale mål. Dem finnes det to av i Madrid.
– Vi planlegger en tur dit til våren. Dessuten skal vi spille kamper i Belgia i april, sier Rickard og legger til at på laget har de ett prinsipp som det er viktig å overholde; nemlig at det alltid er minst en spanjol med på laget og alltid en junior. Det skal skape bedre integrering og kontinuitet i rekkene.
– For det meste klarer vi å overholde dette, sier Rickard.
Ifølge ham finnes det i Spania trolig drøyt 300 hockeyspillere, fordelt på i alt 12 – 14 lag. Det spilles serie på to nivåer, det øverste nivået har en «Topp 6-serie». I tillegg finnes det en andre divisjon med 6 – 8 lag.
Av Arne Bjørndal (tekst & foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.