Det meste dreier seg om sherry i El Puerto de Santa María og Jerez de la Frontera, men byene har også sjarmerende lokal stemning og fine historiske bygninger på menyen.
Rundt middagstid en ganske vanlig tirsdag i El Puerto de Santa María har et par innfødte møtt opp hos sherryprodusenten Bodegas Grant. De har tatt med et par tomme 1,5 literflasker som kvinnen bak disken med et erfarent grep fyller opp med sherry direkte fra de enorme tønnene bak henne.
når du selv tar med tomflasker har de innfødte mulighet for å kjøpe sherryen til en billigere penge enn vanlig. Og det er ikke en uvesentlig innsparing på sikt, for sherry – særlig av den lyse, tørre fino-typen – er den foretrukne drikken på disse kanter. Spanjoler sør i Spania drikker sherry med samme selvfølgelighet som nordmenn tømmer en øl eller et glass rødvin. Særlig på de mange tradisjonelle tapasbarene er sherry en trofast følgesvenn, for sherryen er et godt match til for eksempel fisk og skalldyr som det blir konsumert store mengder av i Sør-Spania.
Bodegas Grant som har vært drevet av den samme familien siden starten i 1841, er kun én blant flere historiske sherrybodegaer i El Puerto de Santa María i sherrydistriktet. Det er bare viner akkurat herfra som kan kalle seg sherry fordi betegnelsen er et beskyttet varemerke.
Huset med de sju hjørner
Det er mange muligheter for å komme på en kombinert omvisning og prøvesmaking hos sherryprodusentene i El Puerto de Santa María. Hos Bodegas Grant kan man også bare nøye seg med å smake på de forskjellige sherrytypene i selskap med hjemmelagede tapasretter i den tilhørende restauranten El Patio de las 7 Esquinas. Navnet henviser til at bygningen opprinnelig skulle ha sju hjørner, men det kan godt bli litt av en oppgave å telle etter når man har smakt rikelig på både sherry og retter som svinekjever og chorizopølse i sherrysaus under appelsintrærne i den hyggelige hagen.
Så er det til gjengjeld bra at det er temmelig lett å finne fram i El Puerto de Santa María der hvitkalkede hus på to-tre etasjer ligger på hver side av gatene. På en tur rundt i byen er det for eksempel verdt å se nærmere på den flotte kirken Iglesia Mayor Prioral som ble gjenoppbygget i barokk stil etter et jordskjelv i det 17. århundret. Fra en caféstol på Plaza España har man en flott utsikt til kirkens fornemt utskårne inngangsparti og kan samtidig holde øye med storkene som holder til på toppen av bygningen.
Rundt omkring i byens hyggelige gågater ligger også flere gamle adelspalasser. Blant de vakreste er Casa Palacio de los Leones fra det 17. århundret som kombinerer opprinnelige barokkelementer med nåtidens behov for komfort i bygningens ferieleiligheter. Herfra er det bare få skritt langs den hyggelige Calle Placilla til matvaremarkedet Mercado de Abasto de la Concepción som utgjør byens livlige hjerte.
Her handler husmødrene ivrig i de mange bodene både i og utenfor den gamle markedshallen. Man kan kjøpe alt fra fargestrålende grønnsaker til snegler i pose som går unna som varmt hvetebrød fra en lille beskjedne boden som betjenes av et eldre ektepar.
En skog av skilt i Jerez
Knapt 20 kilometer og åtte minutters togreise fra El Puerto de Santa María ligger sherrylandets hovedstad Jerez de la Frontera. Med sine mer enn 200.000 innbyggere er byen den største i området – også hva angår sherryproduksjon.
Byen kan ved første øyekast virke litt uoversiktlig for de eldste gatene og bygningene er spredt over et større areal der nytt og gammelt er mikset med sherrybodegaer og handlegater. Heldigvis kan turistkontoret på den sentralt beliggende Plaza del Arenal hjelpe til med et oversiktskart over alle de forskjellige skiltede rutene som fører rundt i byen.
Den blå ruten er fin å begynne med, for den fører rundt i de eldste bydeler som blant annet teller det gamle jødiske kvarteret med små gater og torg. Ruten runder også katedralen og den gamle mauriske borg Alcázar som skjuler et vakkert hageanlegg.
Katedralen i barokk stil er et imponerende syn både utenfra og inni. En spesiell detalje er det frittstående klokketårnet som er bygget utenpå en tidligere arabisk minaret. Den arabiske fortiden er en sentral del av andalusisk arkitekturhistorie, men også hva angår sherrybetegnelsen har maurerne – som erobret området på 700-tallet – hatt en finger med i spillet. De kalte nemlig Jerez for Seris – uttalt som Sherish – og herfra kommer det engelske navn sherry.
Engelskmennene spiller hovedrollen i historien om sherry, for det var engelske handelsmenn som kom til området etter den kristne gjenerobringen og som fant ut at man med fordel kunne forsterke den lokale vinen med ren druesprit. Dermed var sherryen født, og den dag i dag er mange av de store sherryvirksomhetene stadig i engelsk eie.
Mens Jerez de la Frontera ligger litt inne i landet, har El Puerto de Santa Marías knapt 90.000 innbyggere adgang til havet via Guadalete-elven som renner rett forbi det historiske sentrum. Man kan saktens gå en fin tur langs elven, men utsikten er ikke imponerende, for den andre bredden er dominert av byggetomter, industri og innkjøpssentra. Store skilte forteller om planene for et nytt, moderne havneområde som skal vokse opp der gravmaskiner og traktorer er i arbeid.
Slig lager man sherry
En stor del av sherryproduksjonen er basert på ganske vanlig hvitvin på den nøytrale druesorten Palomino. Men når druene først er presset, skiller sherryproduksjonen seg blant annet ut ved at gjæringen foregår i åpne kar eller på fat som bare er fylt opp til fire femdeler. Når vinprodusenten mener at tiden er inne, tilsettes ren druesprit som stanser gjæringsprosessen og får alkoholprosenten opp i rundt 15 prosent for vin av fino-typen og 18 prosent for oloroso-typen.
Etter at gjæringen har stanset, lagres vinene på eikefat som er stablet opp i det spesielle solera-systemet. Lagene med tønner er forbundet med slanger, og man tapper alltid fra nederste og eldste fat som deretter fylles opp med vin fra neste lag. Systemet medfører at vin fra forskjellige perioder blandes til en ensartet vin som inneholder en liten del svært gammel vin.
For dessertsherry produsert på druene Pedro Ximenez og Moscatel er prosessen litt annerledes. Her starter druene etter plukking med en ordentlig omgang soltørking som kunne få helsemyndighetene i Norden til å måpe om det ikke bare dreide seg om druer. Druene blir nemlig lagt ut til tørke under den brennende, andalusiske sola inntil de har krympet inn til halv størrelse og har oppnådd et høyt og konsentrert sukkerinnhold.
Kilder: Tapas & Sherry av Rasmus Kjær og Søren Frank. Portvin, sherry og andre hetviner av Flemming Hvelplund
Seiltur til CádizBare en halv times seilas fra El Puerto de Santa María ligger den historiske havnebyen og storbyen Cádiz som helt klart er et besøk verdt. Den livlige byen rommer mange fine bygninger fra 1700-tallet og 1800-tallet, fra den gang Cádiz ble rik på handelen over havet med de daværende spanske koloniene.
Byen er dessuten kjent for sitt store årlige karneval som tiltrekker seg besøkende fra hele landet – og utlandet.
Seilturen med hurtigbåten koster bare rundt 20 norske kroner, og med i prisen får man en fin utsikt til byens imponerende katedral, når båten anløper Cádiz.
Finn informasjon om avgangstidene på
http://siu.cmtbc.es/en/horarios_lineas_tabla.php?linea=15
Besøk bodegaene
Både i Jerez de la Frontera og El Puerto de Santa María finner man sentralt beliggende bodegaer der man kan blir med på omvisning blant tønnene og smake på den lokalt produserte sherry´en.
Finn besøksbodegaer i Jerez de la Frontera via www.turismojerez.com/index.php/en/what-to-visit-in-jerez/wine-brandy-3/bodegas-wineries
Les mer om bodegaene i El Puerto de Santa María på www.turismoelpuerto.com/index.php?page=981
Bodegas Grant i El Puerto de Santa María har adresse:
www.bodegasgrant.com/en
Av Laura Kjestrup Nielsen. Foto: Morten Herlev