Solen er for lengst gått ned og nattefreden har senket seg over Gibraltar- stredet da syv betjente gjør klart til en mindre operasjon mot en speedbåt, som er på vei til å gå i land på stranden nær La Línea. Politiet ser raskt at båten er tettpakket med hasj. Men hva de ikke ser komme, er et frontalt angrep fra nesten 50 kurerer, som oppholder seg nært stranden, klar til å transportere hasjen videre.
De syv politifolkene slipper unna med livet i behold, men tre blir innlagt med alvorlige skader. Episoden skjedde for nøyaktig et år siden, og siden da har smuglere av sigaretter, hasj og annen narkotika nesten hatt frie tøyler i området. Gangsterne har inntatt byen, mens politiet forgjeves roper på forsterkninger.
Ingen respekt
Det skrives litt her og sies litt der, men det eneste landsdekkende mediet som har gått i dybden på problematikken, er tv-stasjonen La Sexta. Flere ganger har de vært i La Línea for å følge politiets arbeid, oppsøke de fryktede smuglerne og snakke med byens skremte politikere og innbyggere. ”Våre folk gjør så godt de kan, men ressursene våre er begrenset. Vi er kjemper mot godt organiserte og sterkt kriminelle bander, som i de seneste årene har vokst raskt i volum og nærmest har mistet respekten for de offentlige autoritetene,” forteller talsmannen for Guardia Civil betjentene, José Cobo. Guardia Civil og Nasjonalpolitiet har til sammen rundt 4.000 mann i Cádiz-provinsen, hvorav cirka halvparten er utstasjonert i og omkring Gibraltar og La Línea. Det er en stor styrke, men i følge talsmannen er en forsterkning på 25 prosent nødvendig for å kunne stagge den massive narkotikasmuglingen og kriminaliteten. ”Byens advokater, dommere og embetsmenn har behov for beskyttelse, slik som situasjonen er i dag. Det er en ny situasjon for oss, og det er innlysende at de private vaktselskapene ikke lenger kan klare sine oppgaver,” forteller Guardia Civils talsmann til La Sexta, med klar referanse til en episode i forrige måned, hvor en stor gruppe bandemedlemmer overrumplet både de private vaktene på byens sykehus og politifolkene som passet på en arrestert pasient, for å få befridd sitt innlagte bandemedlem. Enda en gang måtte politiet kaste håndkle i ringen.
Politiet overvåkes
Enda verre blir det for myndighetene når det oppstår problemer mellom de mange mafiaene i området. I følge politiet opererer mellom 30 og 32 smuglerbander i området, og de fleste er sterkt bevæpnet. ”Vi må tenke oss grundig om før vi handler, for vi kan raskt havne i undertall. På den ene siden er det en sterk rivalisering mellom bandene, men omvendt kan de raskt komme til enighet om å kjempe samlet mot oss ,” forteller José Cobo fra Guardia Civil og kommer inn på den frykten som de fleste politifolk i La Línea har i seg.
”De store narko-kartellene har informanter over alt i området. Legg merke til hvor mange unge som henger rundt med headsett, mobiltelefoner og motorsykler. Det er informanter som noterer og varsler om våre posisjoner og følger etter oss. De store bandene vet nøyaktig hvor vi er, og hvor vi opererer. De vet også hvor vi bor, og dermed naturligvis også hvor våre barn går på skole. Situasjonen er skremmende.”
La Línea har 63.000 innbyggere, og med en arbeidsledighet på 35 prosent er det tilsynelatende lett for bandene å finne informanter og andre medlemmer. En forhenværende anonym smugler er i et av tv-stasjonens programmer meget klar i sin tale. ”De forskjellige jobbene i organisasjonene er lette, og godt betalt. Å sitte bak rattet på bilen eller båten med varene ombord gir 30.000 euro i måneden. Å laste på eller av lønnes med 2-3000 euro, og til sist får informantene 1-2000 euro i måneden for sin innsats. Det siste er knapt ulovlig og en lettvint mulighet for de mange ledige. ”Alt tyder på at overvåkningen av politiet i La Línea blir mer og mer omfattende. I begynnelsen av året, under en ransakning, fant politiet på en takterrasse avansert overvåkningsutstyr til å lokalisere politiets enheter i luften og på havet. Utstyret var kamuflert, slik at det så ut som om det var det et solenergisystem.
Borgermesteren roper på hjelp
Spansk politi anslår at det i fjor ble smuglet sigaretter, hasj og sterk narkotika for en verdi av 325 millioner euro i området rundt La Línea. De anslår også at mengden for 2018 vil stige. Byens borgermester, Juan Franco, har lenge ropt på hjelp. ”Andre byer har en flott strandpromenade, mens vi har en ubevoktet kyststrekning, hvor det skyller opp speedbåter, vannscootere og store brune pakker. Jeg har både kontaktet Junta de Andalucía og innenriksdepartementet for å få gjort noe med problemet, men det siste års tid er all fokus og ekstra ressurser blitt sendt til Catalonia,” forteller han oppgitt. Det til tross for at innenriksminister Juan Ignacio Zoido garanterer at La Línea ikke kommer til å stå alene, og at hans departement er i gang med å utarbeide en plan, som skal bekjempe den massive narkotikasmuglingen. Men det blir en hard kamp. Sito Miñanco er den siste tiden blitt sett i nabobyen Algeciras. Han er en av Spania-historiens største og mest fryktede narkotikasmuglere, som på 80- og 90-tallet fikk kokainen til å skylle inn over de galiciske kystene. Etter 20 års fengsel er han nok en gang på frifot, og det fryktes at han holder på å bygge opp et nytt, fryktløst smuglernettverk – denne gangen i Sør-Spania.