Månedsmagasinet på Costa del Sol
FuckUp Night i Málaga – historier om fiasko
Jeg titter i spenning rundt på deltagerne, som stille og rolig innfinner seg på plassene foran scenen. FuckUp Nights står det på bakteppet til scenen, som befinner seg et sted på Muelle Uno i Málaga.
Kveldens første FuckUp trer frem på scenen: Ali Parandeh Zandpour.
Han eier og driver PC Doctor i Fuengirola, men hans historie dreier seg om hans andre og eldre firma Urbytus, som er en online plattform som henvender seg til urbanisasjoner og fellesskap som har med eiendomsadministrasjon å gjøre.
 
”Jeg sløste bort en halv million euro,” proklamerer Ali innledningsvis. ”Det finnes et ordspråk på engelsk som heter ’right time, right place’. Mitt produkt, en online plattform, kom på markedet når det hverken fantes smarttelefoner eller fibernett – ti år for tidlig kan man si. Hva verre er, så ville jeg heller ikke fortelle folk hva min idé var, når jeg ble spurt. Tenk om de ville ta den fra meg! La meg gi dere et godt råd: Fortell folk om deres idé! Dere har bruk for andre talentfulle mennesker til å komme ut av startgropen, og dere har bruk for et godt team.”
 
Som en sidenote forteller Ali om den gangen han mottok en email, hvor det sto at hans web-domene var blitt kjøpt av et annet firma, men at det kunne gjenkjøpes for 1000 €. ”Avsenderen var et firma i Kina, men jeg tenkte bare at denne muligheten for å sikre mitt domene måtte jeg ikke gå glipp av. Ja, det er mange år siden, før man visste så mye om IT-kriminalitet,” unnskylder Ali med stor latter og fortsetter:
”Nå, da jeg kun hadde tusen euro igjen av investorenes 500.000 euro, sto det soleklart for meg at en drastisk endring måtte skje. Jeg kalte sammen teamet mitt, og så gikk vi ut og ringte på dører på god, gammeldags manér. Det var hardt, men det var også noe av det morsomste jeg har opplevd med mitt team,” slutter Ali, som altså fikk endret retning igjen og kom sterkere ut på den andre siden.
 
Den neste som inntar scenen er Santiago Suárez. Han er tidligere operasanger og i dag SEO Manager.
”Jeg tok antibiotika for halsen min hver eneste dag på konservatoriet. Det lykkes meg allikevel å slepe meg gjennom utdannelsen. Da jeg var ferdig utdannet kom finanskrisen, og det var ingen jobber å få i operabransjen i Spania. En god venn av meg foreslo for meg å reise til Tyskland, da etterspørselen etter sigende var stor der. Jeg fikk etablert meg i Tyskland, men det var dårlig med jobber. Ved siden av jobbet jeg i restaurantbransjen. Plutselig en dag skjer det – det er en rolle til meg i et stykke. Jeg blir fullstendig ekstatisk og ringer til min familie og venner i Spania for å fortelle dem min gode nyhet. Jeg sier til og med opp min jobb i restaurantbransjen – nå skal jeg gjøre noe med musikken,” forteller Santiago, og hele salen er spent på å høre hvordan det gikk. ”Og hva skjer så? Jeg hadde tre replikker i stykket!” nærmest skriker han av latter, og hele salen ler med ham over den fallerte operakarrieren.
I ettertid fikk Santiago en utdannelse til SEO Manager mens han var arbeidsledig i Tyskland, og han har i dag en fremragende karriere, langt borte fra operaens verden.
 
Den siste personen som FuckUp skal berikes med er Carlos Gómez Ventura. Han eier den erotiske butikken ” Ssshhh, Tu Juguetería Erótica” i Málaga sentrum.
”Egentlig er jeg utdannet topograf. Min ekskone arrangerte dildoparty om kveldene ved siden av sin faste jobb, for eksempel for kvinner som ville foreta seg noe annerledes til en fødselsdag eller utdrikningslag. En dag var hun forhindret i å dra til et av partyene. Jeg foreslo derfor at jeg selv tok sjansen – jeg kjente jo til varene gjennom min ekskone, og kvinnene var heldigvis okay med at det ble en mannlig vert i stedet for,” forteller Carlos om det som ble det første av mange dildoparty som han har vært vert for.
”Jeg fikk deretter ideen om å etablere en smakfull butikk, til forskjell fra de andre erotiske butikkene som ligger i Málaga, som har avskjermede vinduer og gitter foran dørene, og som ligger i litt skumle kvarter og gater. Jeg ville etablere en butikk hvor vanlige mennesker helt avslappet kunne finne inspirasjon til denne delen av sitt liv. Så for fem år siden besluttet jeg meg for å si opp jobben min og åpne en erotisk butikk midt i Málaga. Det tok noe tid før kundene kom, og etter seks måneder måtte jeg begynne å arbeide som topograf igjen. Hadde jeg ikke gjort det ville jeg helt sikkert ha vært nødt til å stenge igjen etter åtte måneder. Min største feiltagelse var å anta at butikken ville kunne gå rundt fra første dag. Det tok 2 ½ år før den gjorde det,” forteller Carlos, som fremdeles har en dame til å styre butikken på daglig basis, mens han selv fortsatt arbeider som topograf om dagen og arrangerer dildoparty noen kvelder i uken.
 
Arrangementet fant sted på spansk, men det var et meget internasjonalt publikum.
Finn den neste FuckUp Night i Málaga på Fuckup Nights Malaga, eller finn mer informasjon på www.fuckupnights.com
 
Julia Sycheva, arrangøren av FuckUp Night Málaga.
”Jeg har vært med på FuckUp Night i Praha et par ganger, og jeg likte ideen godt. Da jeg kom til Málaga ønsket jeg å organisere mitt eget arrangement, og det føltes bare helt riktig. Neste dag skrev jeg til FuckUp-organisasjonen og ble enige med dem om detaljene,” forteller Julia om opptakten til kveldens arrangement.

Hva er FuckUp Nights?

FuckUp Nights er et globalt fenomen som består av en rekke arrangement, hvor det blir delt historier om profesjonell fiasko. Hver måned finner en FuckUp Night sted et eller annet sted i verden. Tre-fire modige personer stiller seg opp foran vilt fremmede mennesker og deler sine egne historier om når de tråkket feil i sitt profesjonelle yrkesliv. Det er historier om forretninger som har blitt kjørt rett i senk, partnerskap med splittelse og produkter som skal tilbakekalles – her blir de fortalt fullstendig uten filter.
Hensikten er at deltagerne skal lære av hverandres feil, og på et høyere plan ønsker organisasjonen at entreprenører blir bedre til å fortelle om feilslåtte forretningsplaner og ’FuckUps’, og ikke kun vise den glattpolerte fremsiden.

La meg gi dere et godt råd: Fortell folk om deres idé! Dere har bruk for andre talentfulle mennesker til å komme ut av startgropen og dere har bruk for et godt team – Ali Parandeh Zandpour

 
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.