– Det er en gammel drøm som har gått i oppfyllelse, sa ordføreren i Antequera, Manuel Baron, med tårer i øyekroken da han skulle kommentere betydningen av Unescos vedtak om å gjøre Los Dólmenes – ”Spanias Stonehenge” – til verdensarv. Det var i midten av juli at den spanske delegasjonen ved Unescos 40. samling i Verdensarv-komiteen i Istanbul, endelig kunne slippe jubelen løs. Spania fikk sin 45. oppføring på Unescos prestisjetunge verdensarvliste.
Ifølge lederen av Málagas provinsråd, Elías Bendodo, er utnevnelsen av Los Dólmenes som verdensarv svært viktig for turismen og økonomien i provinsen, for det betyr 80.000 nye besøkende de kommende tre årene, 255 nye arbeidsplasser og 22,7 millioner euro mer i kassa. Det er for øvrig beregnet at de nye turistene og fagfolk som nå vil besøke Los Dólmenes hver vil bruke 58,28 euro per dag i området.
30 års arbeid
Ifølge referater fra Unesco-møtet i Istanbul, samlet Los Dólmenes bred og sterk støtte fra en rekke land for sitt kandidatur. Dermed har 30 års arbeid med undersøkelser og utgravinger av det særegne gravstedet innenfor megalittkulturen i Antequera (betegnelse for en del kulturer i Vest-Europa fra yngre steinalder) endelig båret frukter.
Det var den britiske historikeren Michael Hoskin som oppdaget at det var noe helt spesielt med denne dolmen. For vanligvis vender slike gravsteder fra denne tidsepoken mot soloppgangen eller har en tilknytning til månens plasseringer på himmelen. I dolmen i Antequera derimot, vender to av de tre gravstedene ut mot naturfenomenene som El Torcal og fjelltoppen ”La Peña de los Enamorados” (”Kjærlighets-toppen”). Det gir Los Dólmenes en helt spesiell verdi, noe som var viktig for å overbevise Unesco-komiteen.
Unike historiske minner
Slik beskriver Unesco selv det nye verdensarvstedet: ”Monumentene fra neolittisk tid (da mennesket for første gang ble bofaste, red.anm.) og bronsealderen er bygget av store steinblokker og danner indre kamre med tak og kupler. Disse tre gravstedene (…) er en av de mest bemerkelsesverdige arkitektoniske verker fra europeisk forhistorie og en av de de viktigste eksemplene på europeisk megalittkulturen”.
Los Dólmenes i Antequera er det første megalittiske fornminne på det europeiske fastlandet og det første monumentet i Málaga-provinsen som får verdensarvstatus. De tidligere verdensarvstedene fra samme tidsepoke er Stonehenge og Avebury i Storbritannia og det megalittiske tempelet på Malta.
Utnevnelse som forplikter
Men det er ingen grunn til å hvile på laurbærene, for når Unescos utnevner nye verdensarvsteder, følger det med forpliktelser for de enkelt lands myndigheter. Verdensarvstedene skal holdes i god stand, og de må ofte rustes opp.
For Los Dólmenes i Antequera betyr statusen som verdensarvsted at området rundt må settes i stand og at dagens besøkssenter delvis må bygges om for å bedre det visuelle inntrykket. Dessuten må det nå legges til rette for langt flere besøkende de nærmeste årene.
– Takket være det nye verdensarvstedet, vil Antequera sikre seg flere inntekter og flere arbeidsplasser, men det vil også kreve en bedre organisering og ledelse av stedet, uttalte Elías Bendodo i Málagas provinsråd til media da utnevnelsen var i boks. Han hevder Los Dólmenes nå blir enda viktigere for provinsen og for satsingen på innlands- og kulturell turisme.
Premie til ”Kongens lille sti”
Nesten samtidig med verdensarv-oppføringen til Los Dólmenes mottok den nyopprustede El Caminito del Rey ”Premio de la XIII Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo”.
For å bygge videre på suksessen som har blitt Caminito´en til del etter at den igjen ble åpnet for publikum, har Málagas provinsråd nå bestemte seg for å bruke ytterligere to millioner euro på et besøkssenter og en ny tilkomstvei. Det nye senteret blir på 500 m2 og skal romme et informasjonssenter, suvenirbutikk, et auditorium og en restaurant. I tillegg skal det bygges 200 nye parkeringsplasser for både biler og busser.
På drøy ett år har Caminio´en vunnet en rekke regionale, nasjonale og internasjonale priser, både som turistattraksjon, for sin arkitektur og som europeisk kulturarv. Det hører også med at EU-kommisjonen har pekt på Caminito del Rey som det første eksempel på kreativitet, innovasjon og bærekraft innen europeisk kulturarv.
______
Gibraltars første verdensarv
Også den britiske kronkolonien Gibraltar har nå fått sitt første verdensarvsted. Det er Gorham´s Cave som er det sist kjente tilholdsstedet for neandertalere for ca. 28.000 år siden, selv om grotten i seg selv er langt eldre enn dette.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001