Månedsmagasinet på Costa del Sol

shutterstock 283140491

Når tusenvis av pensjonister forlater hjemlandene sine nord i Europa for å tilbringe vinteren her på Solkysten, er det ikke fordi det er billig i Spania, ikke for å lære spansk språk eller bli kjent med spansk kultur og slett ikke for å bo bedre enn det de gjør der de kommer fra.
Nei, det er på grunn av sola. Den varme, livgivende sola som bare skinner og skinner her syd.
Det er for lyset som styrker skjelettet og varmer og myker opp stive muskler.
Det er å slippe mørket og holka og bitende kuldegrader. Det er å kunne bevege seg utendørs uten å risikere liv og lemmer. Det er for å holde kroppen i form.
Noen spiller golf, noen er ivrige boule-spillere, men noen er bare ute og spaserer, og da blir det mye å gå de samme turene i nærområdet der en bor.

En dag bestemte vi oss for å prøve nye veier, og vi fant ut at vi ville gå alle paseo´ene fra Puerto Banús til og med Málaga. Paseo betyr promenade, og vi forbinder det helst med strandpromenade.
Noen av strekningene kjente vi fra før. Noen var nye for oss.
Nå håper vi, ved å fortelle om disse turene, at vi vil inspirere andre til å velge nye veier og bli bedre kjent på denne flotte kyststrekningen der vi bor.

Fuengirola vest

Paseo´en i Fuengirola følger hele kommunens sjøside fra grensen mot Benalmádena i øst til grensen mot Mijas i vest. Ca. 7 kilometer.
Vi bor ved Mercadona ved elven Arroyo de Real mot Los Boliches, og dette blir utgangspunkt for alle våre vandringer.
Vi velger å dele strekningen i to etapper, og starter med den vestre delen.
Paseo´en i Fuengirola er bred og fin, men ikke veldig sjarmerende. En sterkt trafikkert gate og en rekke med parkeringsplasser skiller gangveien fra butikker og restauranter. Et stykke er den også skilt fra stranden av et tivoli som bare er åpent om sommeren og en kjedelig opplagsplass for båter. Vil du se havnen må du gjøre en liten avstikker ned mot sjøen.
Vi vandrer mot Sohail-borgen som ligger vakkert på en høyde og kommer til Rio Fuengirola.
I stedet for å gå over den flotte broen, velger vi å gjøre en omvei opp langs elva. Her ligger Parque Fluvial, et rekreasjonsområde som ble ferdigstilt og offentlig åpnet i fjor. På begge sider av elva er det plener og gangveier. Her finner du lekeapparater og trimapparater, baner for ulike sportsaktiviteter og en hundegård hvor du kan slippe hunden din løs.
Etter ca. en kilometer kan du komme over elva og gå nedover på den andre bredden, for så å følge paseoen videre langs stranden. Nå passerer du Sohail-borgen, og de ekstra spreke kan ta turen opp og beundre utsikten derfra.
Paseo´en fortsetter enda noen hundre meter og ender på “hundestranden“. Det er et stort avgrenset strandområde der du kan slippe hunden din og riktig la den boltre seg. Her kan den bade og riste seg uten at du trenger å bekymre deg for at den sjenerer noen.
Er du av dem som liker å rusle i fjæra og plukke skjell og vakre stener, så gjør det her, for her er det mye fint å finne!
Vi velger å gå strake veien hjem, og spiser gjerne lunsj på en av de mange chiringuito´ene som ligger langs stranden. Hele turen blir ca. 9 kilometer hvis du velger å ta med Parque Fluvial. Vi er godt fornøyd med oss selv når vi har gått hele turen fram og tilbake.

Puerto Banús – Marbella
Målet vårt var å utforske paseo´ene fra Puerto Banús i vest, og for å komme dit må du ta buss hvis du ikke har bil.
Er du interessert i prangende båter og biler i millionklassen, så er det spennende å ta en tur i havneområdet her. Her er også eksklusive butikker for den som ønsker seg noe nytt og lekkert.
Men vi er ute for å gå. Vi fulgte kaiene gjennom byen og kom ut på en vakker flislagt paseo. Vi passerte noen markedsboder med saker som er litt annerledes enn det vi er vant til. Blant annet var det er stort utvalg i ekte håndlagede panamahatter. Det var pelsverk og smykker og kostbare antikviteter.
Vi går over noen hyggelige broer, og kommer ut på en strekning dekket av noe som ligner gult kvabb. Det er fast, men mykt og godt å gå på. Nå er vi tett på sjøen, og på den andre siden ligger tilbaketrukne hus med nydelig beplantede hager som vi kan glede oss over. Senere blir det nærmest skog. Vi imponeres over den rike og mangfoldige vegetasjonen.
Her er det stille og fredelig. Ikke masse mennesker, ingen trafikkstøy og ingen selgere. Siden vi gikk på vinteren, var det heller ingen på strendene. Det er nok annerledes liv og røre på sommeren.
Da vi nærmet oss Marbella, spiste vi på en hyggelig fiskerestaurant før vi bega oss mot havnen. Vi hadde gått langt og hadde planlagt å ta båt tilbake til Puerto Banús hvor vi hadde bilen.
Fergen «Fly Blue» kjører i rute mellom Marbella og Puerto Banús. Den går så ofte at det er bare å møte opp i havnen, så kommer den før eller siden. Det er hyggelig med en båttur, og morsomt å se kysten fra sjøsiden.
Denne turen er drøye 7 km, og den kan like gjerne tas motsatt vei.

Av Inger Jakhelln

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.