Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vandringer langs kysten – del 2

Vandringer langs kysten - del 2

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

shutterstock 215284081

Når tusenvis av pensjonister forlater hjemlandene sine nord i Europa for å tilbringe vinteren her på Solkysten, er det ikke fordi det er billig i Spania, ikke for å lære spansk språk eller bli kjent med spansk kultur; og slett ikke for å bo bedre enn det de gjør der de kommer fra.
Nei, det er på grunn av sola. Den varme, livgivende sola som bare skinner og skinner her syd.
Det er for lyset som styrker skjelettet og varmer og myker opp stive muskler.
Det er for å slippe mørket og holka og bitende kuldegrader. Det er å kunne bevege seg utendørs uten å risikere liv og lemmer. Det er for å holde kroppen i form.
Noen spiller golf, noen er ivrige boule-spillere, men noen er bare ute og spaserer, og da blir det mye å gå de samme turene i nærområdet der en bor.

En dag bestemte vi oss for å prøve nye veier, og vi fant at vi ville gå alle paseoene fra Puerto Banús til og med Málaga. Paseo betyr promenade, og vi forbinder det helst med strandpromenade.
Noen av strekningene kjente vi fra før. Noen var nye for oss.
Nå håper vi, ved å fortelle om disse turene, at vi vil inspirere andre til å velge nye veier og bli bedre kjent på denne flotte kyststrekningen hvor vi bor.

Cabopino
ligger nedenfor Calahonda og er en hyggelig liten havn som ikke er det første en kommer på å besøke. For å komme dit må en ha bil eller ta buss.
Før en kommer ned til havnen er det en stor parkeringsplass på høyre hånd. Herfra, og vestover langs sjøen, er det et helt spesielt naturlandskap som i uminnelige tider har gått fra Ladrones i Cabobino til San Pedro i vest. Turisme og stor utbygging har ødelagt det meste.
I dag er det bare en drøy kilometers lengde og noen titalls meters bredde tilbake.
I 2003 ble dette gjort til “Nasjonalt verneområde“.
Landskapet består av myke sanddyner som er skapt av vind og hav. Den lave vegetasjonen klamrer seg til sanden, og til sammen utgjør dette et sårbart økosystem som det har vært vanskelig å verne. Her endrer topografien seg med årstidene. Vær og vind flytter på de lave sanddynene og skaper nye veier gjennom den spede vegetasjonen.
For å ta vare på de siste restene, har man nå ved hjelp av EU-midler bygget et gigantisk system av boardwalks. Vi har ikke noe godt dekkende ord for dette på norsk, Men det er altså veier og broer bygget av treplanker.
Dette var en annerledes paseo som vi var spent på å prøve. Joda, det er imponerende! Det er flott og behagelig å gå på. Det er ingen problemer for rullestolbrukere eller andre som har vanskeligheter med å bevege seg ute i naturen, men…. det er blitt veldig mye treverk. Det virker konstruert og unaturlig og opplevelsen er sikkert helt annerledes enn da man kunne vandre i en labyrint av bløte stier mellom planter og lave busker og kjenne seg i ett med naturen.
Boardwalk´en er bygget slik at det blir en rundtur. Her og der er det bygget avstikkere som fører helt ned til stranden. Der kan du fritt vandre i vannkanten. Ellers er det oppslag rundt om som ber folk holde seg på veiene. Hvis du går hele runden og tar et par turer til stranden, blir turen 3 – 4 kilometer lang.
Når du er nesten tilbake ved utgangspunktet, må du ta deg tid til å kikke på Torre Ladrones, et flott firkantet tårn som er hele 15 meter høyt. Det ble vakkert restaurert i 1985. Tårnet ble i sin tid bygget som en del av forsvarsverket mot den tyrkiske armada og pirater fra Nord-Afrika.
Herfra er det bare kort vei til havnen, og der kan det jo passe å avslutte med en god lunsj.

La Cala de Mijas
Også hit tok vi bil. Her er det i løpet av de siste par årene bygget en paseo som er blitt veldig populær. Den starter ved tårnet i havnen i La Cala og følger tett på stranden hele veien. Det første stykket går vi på betong, men kommer snart over på en boardwalk. Går du der en fin søndag, kan du risikere å gå i kø. Vi har gått der i varmt, vakkert vær, men også på kjølige, ruskete regnværsdager. Da er det ikke mange ute, og du kommer så tett på vind og bølger at du føler deg ett med elementene alt mens du går trygt og behagelig. Og vi nordmenn vet jo hvordan vi kler oss i dårlig vær.
Boardwalk´en følger terrenget på en fin og harmonisk måte. Et lite stykke går veien tett inntil noe bebyggelse, og vi aner at eierne nok kan synes det er vel mange mennesker som passerer de små forhagene deres.
Når du har gått nærmere fire kilometer, er det slutt på boardwalk´en. Du kan selvsagt fortsette i sanden og se hva som skjer; men vi snur og går tilbake til havnen i La Cala. Turen blir da på drøye syv kilometer, og det passer med en hvil på en av restaurantene ved tårnet. Dette er en kjempefin tur som de fleste kan greie og som vi anbefaler alle som ikke allerede har gått der.

Fuengirola – Benalmádena Puerto – Torremolinos – Plaza Mayor
Også øst for Fuengirola er det mulighet for noen fine turer. Er du relativt sprek og har en hel dag til rådighet, kan vi anbefale en morsom tur. Fra havnen i Fuengirola går du ombord i “Starfish“, en liten ferge som tar deg til Benalmádena Puerto, en havn som er verd et besøk. Fergen går flere ganger om dagen, men vi vil anbefale første avgang som er kl.11.30. Prisen er 9 euro.
I varmt fint vær får du en herlig båttur hvor du får se kysten fra sjøsiden, og er vi heldige får vi se delfiner leke seg i sjøen. Turen tar en liten time, og det er mulig å kjøpe is og drikke underveis.
Når du er kommet i land anbefaler vi at du tar deg god tid til å kikke litt rundt i denne berømte havnen som er relativt ny. Om det er stygt eller pent får jo være opp til hver enkelt. Imponerende er det i alle fall.
Når du er kommet gjennom havnen, kommer du ut på Carihuela-stranden og følger paseo´en mot Torremolinos. Dette er en livlig og hyggelig strekning med butikker og restauranter og en bred flott strand på sjøsiden.
Når du nærmer deg byen, vil du se at den ligger ganske høyt over havet. Mange trapper og veier fører opp til byen. Men rund gjerne Punta de Torremolinos hvis du velger å gå opp.
Nå har du gått tre-fire kilometer, og hvis du synes du har gått tilstrekkelig langt, så ta toget tilbake til Fuengirola. Men ta en titt på byen først.
Torremolinos var en av de første turistdestinasjonene her på kysten, og ble etterhånden temmelig nedslitt og trist. Nå er den rustet opp og er vel verd et besøk. Ta en tur på San Miguel-gaten, og du kommer til et stort torg hvor det kan være hyggelig å sette seg ned litt.
Her finner du også togstasjonen.
Vi som har satt av dagen og gjerne vil fortsette turen, vi går ned igjen til paseo´en, eller rett og slett dropper byen. Det er blitt tid for lunsj, og den er det lurt å ta nå, for etterhvert blir bebyggelsen glissen. Og det blir vanskelig å finne et spisested. Det blir åpent og luftig, men det er fint å gå.
Når du har gått hele veien til kommunegrensen, er det slutt på paseo´en. Nå er du kommet til Malaga golf. Rund oppover langs golfbanen, og følg veien til Plaza Mayor. Her finner du stasjonen og tar toget tilbake til Fuengirola.
De som har gjennomført hele turen, har gått ti-tolv kilometer, og har all grunn til å være tilfreds.

Av Inger Jakhelln

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet