Vekslekontorene på vei tilbake
De kunne ses alle steder; de velkjente vekslekontorene som ble hyppig besøkt av turister og andre som skulle veksle valuta. Men da (nesten) alle fikk euro i år 2002, led de mange vekslekontorene en stille død. Men nå kommer de kanskje tilbake igjen. I det minste har virksomheten Iworld Cambio annonsert en snarlig åpning av deres nye vekslekontor på hovedgaten Calle Larios i Málaga. Virksomheten annonserer også åpning av nye vekslekontorer i både Marbella, Torremolinos og Fuengirola. Firmaet ser lyst på fremtiden grunnet den stigende lokale turismen, som i dag består av så mange nasjonaliteter fra ikke-euroland at det igjen er behov for vekslekontorer. I tillegg vil virksomheten tilby internasjonale pengeoverføringer.
{loadposition google_native}
Hver andre spanjol er på WhatsApp
Den 24. februar 2009 fikk den ukrainske emigranten Jan Koum en idé som hans amerikanske venn Brian Acton raskt ble med på. Ideen er dagens sosiale medie WhatsApp, som på verdensbasis har 1.500 millioner brukere. Bare i Spania er 25 millioner i dag på WhatsApp, hvilket tilsvarer omkring halvparten av befolkningen. Hvis man tar fratrekk av de helt unge og de aller eldste i befolkningen, som man antar ikke har en mobiltelefon, betyr det at tilnærmet alle spanjoler har app’en. WhatsApps tiårsjubileum kan feires med stil. De to grunnleggerne av app’en har lenge kunnet feire deres initiativ, for tilbake i 2014 kjøpte Facebook og Marck Zuckerberg deres virksomhet for 19 milliarder dollar.
{loadposition google}
Litt om helligdagen “Día de Andalucía”
Symbolet for den andalusiske regionaldagen er personen Blas Infante. Han ble født i 1885 i den lille landsbyen Casares nord for Estepona. Blas Infante ble i flere kretser betraktet som Andalucias far. Han mente at hvis ikke Andalucía var velfungerende, ville resten av Spania heller ikke fungere. Han hentydet til Andalucías store geografiske areal, store befolkning og ikke minst industrien, som på den tiden var langt mer omfattende enn i dag.
Innerst inne følte han seg meget andalusisk og var stolt av de andalusiske særpreg. Det var også derfor han tok initiativ til å tegne det andalusiske flagget i de grønne og hvite fargene med Hercules-emblemet i midten.
Blas Infantes arbeid ble imidlertid kun verdsatt i Andalucía. Han var aktiv i flere politiske partier, men ble aldri valgt inn i parlamentet. Ved det siste demokratiske valget i 1936 var han aktiv i partiet Partido Republicano Federal, som gikk inn for en føderalt styrt spansk republikk – slik navnet antyder.
Historien tok imidlertid en drastisk vending da general Franco gjennomførte sitt militærkupp, som ble starten på den tre år lange spanske borgerkrigen. Blas Infante blev den 11. august 1936 henrettet i Sevilla av Francos tropper for å ha «tatt del i det politiske arbeidet i et parti som stod for revolusjonære tendenser og et Spania oppdelt i regioner.» Franco var nemlig klar motstander av regioner og ønsket et samlet Spania med ett flagg, ett språk og én regjering i Madrid.
{loadposition google_native}