Selvmordstallene er på vei opp og mange rammes av depresjon og dårlige nerver, parallelt med den truende økonomien, usikkerheten og mistilliten til den politiske situasjonen.
Sorg og lunger er ofte underliggende årsaker til luftveisproblemer. Lungene er de mest sårbare organene vi har, også pga. av de mange giftstoffene vi er omgitt av. Dessuten er det nå årstiden med faste angrep av både virus og bakterier som ofte setter seg på lungene. Det kan være tøffe hosteanfall, gisp etter luft og kortpustethet. Derfor er det bra å ta vare på lungefunksjonen din i de kommende månedene. Selv om vi ikke tenker på pusten i hverdagen, er en god og uanstrengt pust livsviktig. Det gjør livet lettere og er med på å holde oss sunne.
90-97% av oksygenet vi puster inn brukes til mitokondrienes (cellenes kraftverk) dannelse av ATP (adenosintrifosfat), som er den energien som vi behøver til mange prosesser i kroppen.
Allerede fra 20-årsalderen nedsettes lungefunksjonen. En voksen person puster gjennomsnittlig mellom 15 – 20 ganger i minuttet eller ca. 22.000 – 30.000 ganger i døgnet. Hvis vi ikke puster, stopper hjertet. Når vi puster inn, blir oksygen tatt inn gjennom lungene og transportert til blodet. Når vi puster ut, utskilles mesteparten som avfallsstoffet karbondioksid tilbake til lungene og ledes ut av kroppen. Med gode lunger, rikelig mosjon og nok oksygen skjer dette problemfritt. Hvis du imidlertid mangler oksygen pga. dårlig pust, blir det en ekstra belastning på de øvrige utskillelsesveier.
Hoste er ofte et oversett symptom. Et dansk studie viser at 4% av den voksne befolkning lider av hoste. Dvs. at de har hostet i fire uker eller mer. Mange tar hosten bare som en del av hverdagen og reagerer ikke på det. Til tider er hosten fulgt av pipelyder og/eller slimdannelse. Det er ikke normalt. Årsaken til hosten kan være mange, f.eks. astma, bronkitt, bihulebetennelse, allergi m.m. Har du slike vedvarende problemer, må du gå til legen og få hjelp, men det er også mange ting som du kan gjøre selv.
Kost og ernæring er viktig for å holde lungene sunne. Vi kan spise mat som er bra for lungene, som hjelper til en god lungefunksjon og fri pust.
Unngå for mye syredannende mat som f.eks. kjøtt, sukker, kaffe og andre koffeinholdige drikker.
Lag din egen mat og unngå å spise ferdiglaget og pakket mat. Det behøver ikke ta så lang tid hvis maten tilberedes med omtanke. Hold deg fra boksemat og drikke. Utelukk fullstendig alle former for energidrikker og andre drikker med kunstige søtningsmidler.
Spis gjerne fem måltider daglig – to større og tre mindre. Hold deg til nøtter, grønnsaker, evt. mager yoghurt i de mindre mellommåltidene.
Begrens melkeprodukter, inkludert fete oster, kremdesserter, sjokolade, hvitt brød og pasta.
Sørg for å få friske, helst økologiske grønnsaker hver dag, f.eks. gulrøtter, kål og agurk. Lag noen gode salater, gjerne med krydder, hvor du bruker sitronsaft i stedet for balsamisk eddik som dressing. Bruk gjerne en god kvalitet olivenolje. Drikk også mye råsafter. Drikk dem langsomt og i små slurker, så du nærmest tygger dem.
Spis rikelig av årstidens frukt, gjerne sitrusfrukt som er rike på C-vitaminer. De kan medvirke til å forebygge hoste og slim. Spis godt med bær, spesielt blåbær. Det regnes med at ca. 600 gram frukt om dagen er bra. Suppler gjerne tørket frukt.
Ekspertene anbefaler at ca. 40 – 45% av kaloriene i en lungediett hovedsakelig skal komme fra gode karbohydrater. Sørg for at dine karbohydrater stammer fra sunne matvarer, som f.eks. brun ris, quinoa, mais, bokhvete, hele kjerner, samt forskjellige nøtter og frø. Linfrø tas evt. i form av linfrøolje.
Fet fisk renser lungene og har en god effekt på både lunger og luftveier.
Egg og belgfrukter er gode proteinkilder.
Suppler din kost med vann av god kvalitet. Det er viktig. Alt for mange mennesker drikker ikke rent vann. Sørg for å drikke minst seks glass vann som ikke er blandet med noe annet. Det styrker og renser luftveiene.
Begrens saltbruk og benytt evt. velsmakende urtesalt. Salt binder væske og kan overbelaste lungene dine som derfor får problemer med å få nok oksygen, hvilket kan medvirke til dårlig blodomløp.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001