Månedsmagasinet på Costa del Sol
En velholdt gammel BMW

Det ble stille i røret og så svarte han at han i tankene alltid sammenlignet meg med min gamle store BMW som jeg hadde kjørt i mange år.

Den hadde blitt en klassisk, enda finere bil med alderen, fordi den hadde blitt godt passet på, og alle funksjonene fungerte som et velsmurt maskineri.

Jeg var lamslått. Dette skulle jeg tenke på i stedet for mine beklagelser – å være glad for at jeg stadig var i live og aktiv.

Jeg besluttet meg øyeblikkelig til å bli bedre til å passe på meg selv og nyte livet.

Vi er oppdratt til å betrakte alderen som en tid hvor det er normalt med flere betennelser, forskjellige svakheter, skader fra frie radikaler, mitokondrienes degenerasjon (cellenes kraftverk), telomerene som blir kortere, hukommelse som svekkes, rynker, inkontinens m.m. 

Vi kan ikke snu klokken tilbake. Kroppen vet godt hvor den er på vei hen, men husk at vi alle er unike og at alderen er noe vi i en stor grad kan kontrollere. 

Som Maurice Chavalier engang uttalte; ”Alder er ikke så ille, når man tar i betraktning alternativet.”

Kosten

I forbindelse med et lengre og sunnere liv, tror jeg den beste formelen er å spise mindre og spise riktig.

Vi er alle forskjellige. Mat kan stresse deg opp, hvis du ikke spiser det kroppen din trenger. Mange mennesker har forskjellige matvarer som de ikke tolererer. Det er ikke noe mange leger tar alvorlig. Derfor glem alt om alle mulige moderne dietter, f.eks. Atkins, blodtypediett, paleolittisk diett osv. Du må selv kjenne etter i kroppen din etter å ha spist for å vite hvordan maten passer for deg. Ikke minst må du være oppmerksom på hva du putter i munnen i denne glade juletiden, hvor alle supermarkeder bugner med alskens søte fristelser. Matvaretyper som det gjelder å unngå for alle, er produkter som inneholder tilsatt sukker.

Min erfaring er at mange mennesker er intolerante for hvete- og melkeprodukter. Egentlig tåles mat ofte bedre hvis det kommer fra dyr som er blitt behandlet ordentlig og mat som er økologisk dyrket. Nyt julen og ta gjerne et par glass vin, men husk å drikke god kvalitet vann ved siden av.

Kosttilskudd

  • Som alltid nevner jeg viktigheten av å ta en base av et lettabsorbert blandet multivitamin-/mineralprodukt.
  • L-Carnosine er en sterk antioksidant og vært kjent i en menneskealder. Det er et av de beste antiaging produktene som finnes. Ta gjerne 500 – 600 mg daglig. 
  • Det fungerer aller best hvis det tas med E-vitamin ca. 400 IU daglig. Vitaminet er ungdomsvitaminet som medvirker til forebyggelse av sykdommer, hjertelidelser og Alzheimer.
  • Ginkgo Biloba har vært kjent av kineserne i mer enn 2800 år. Det er velkjent og viktig hjernemat. 
  • Fosfatidylserin fra Lecitin er også viktig hjernemat som beskytter mot frie radikaler. 
  • Q10 er et vitaminlignende tilskudd. Det er fantastisk for å styrke ditt immunsystem og medvirker til å forebygge hjerteinfarkt og nedsette alderdomsprosessen. Dosisen er 100 – 200 mg daglig. Personlig foretrekker jeg Ubiquinol som etter de siste undersøkelsene går direkte i blodet i  veldig høye konsentrasjoner. 
  • Husk D-vitamin. Det er et av de sterkest virkende vitaminene med en masse gode egenskaper bl.a. som antiaging og forebyggelse mot forkjølelse og influensa.
  • Omega 3 fettsyrer er viktige. De beskytter både arterier og hjernen og medvirker til å redusere betennelser. Med den siste nye kunnskapen ser det også ut til å beskytte mot kreft. 

Tips

Aller mest tror jeg at det er viktig å ha et meningsfylt liv, helst sammen med noen av dine kjære.

Strengt sagt, så tror jeg at ensomhet er likeså nedbrytende som å være en storrøyker. 

I disse tider med julen rett rundt hjørnet og Koronaen stadig hengende rundt oss, så tenk på dine kjære som er eldre. Mange eldre er redde for å være til bry og ber ikke om selskap.

Fortell dem at du er glad i dem og behøver dem, uansett hvor de befinner seg i livet.

Gledelig Jul!

Av Anni Dahms

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.