Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Selvmordstallene er på vei opp og mange rammes av depresjon og dårlige nerver, parallelt med den truende økonomien, usikkerheten og mistilliten til den politiske situasjonen. 

Sorg og lunger er ofte underliggende årsaker til luftveisproblemer. Lungene er de mest sårbare organene vi har, også pga. av de mange giftstoffene vi er omgitt av. Dessuten er det nå årstiden med faste angrep av både virus og bakterier som ofte setter seg på lungene. Det kan være tøffe hosteanfall, gisp etter luft og kortpustethet. Derfor er det bra å ta vare på lungefunksjonen din i de kommende månedene. Selv om vi ikke tenker på pusten i hverdagen, er en god og uanstrengt pust livsviktig. Det gjør livet lettere og er med på å holde oss sunne.

90-97% av oksygenet vi puster inn brukes til mitokondrienes (cellenes kraftverk) dannelse av ATP (adenosintrifosfat), som er den energien som vi behøver til mange prosesser i kroppen. 

Allerede fra 20-årsalderen nedsettes lungefunksjonen. En voksen person puster gjennomsnittlig mellom 15 – 20 ganger i minuttet eller ca. 22.000 –  30.000 ganger i døgnet. Hvis vi ikke puster, stopper hjertet. Når vi puster inn, blir oksygen tatt inn gjennom lungene og transportert til blodet. Når vi puster ut, utskilles mesteparten som avfallsstoffet karbondioksid tilbake til lungene og ledes ut av kroppen. Med gode lunger, rikelig mosjon og nok oksygen skjer dette problemfritt. Hvis du imidlertid mangler oksygen pga. dårlig pust, blir det en ekstra belastning på de øvrige utskillelsesveier.

Hoste er ofte et oversett symptom. Et dansk studie viser at 4% av den voksne befolkning lider av hoste. Dvs. at de har hostet i fire uker eller mer. Mange tar hosten bare som en del av hverdagen og reagerer ikke på det. Til tider er hosten fulgt av pipelyder og/eller slimdannelse. Det er ikke normalt. Årsaken til hosten kan være mange, f.eks. astma, bronkitt, bihulebetennelse, allergi m.m. Har du slike vedvarende problemer, må du gå til legen og få hjelp, men det er også mange ting som du kan gjøre selv. 

Kosten

Kost og ernæring er viktig for å holde lungene sunne. Vi kan spise mat som er bra for lungene, som hjelper til en god lungefunksjon og fri pust.

Unngå for mye syredannende mat som f.eks. kjøtt, sukker, kaffe og andre koffeinholdige drikker.

Lag din egen mat og unngå å spise ferdiglaget og pakket mat. Det behøver ikke ta så lang tid hvis maten tilberedes med omtanke. Hold deg fra boksemat og drikke. Utelukk fullstendig alle former for energidrikker og andre drikker med kunstige søtningsmidler.

Spis gjerne fem måltider daglig – to større og tre mindre. Hold deg til nøtter, grønnsaker, evt. mager yoghurt i de mindre mellommåltidene.

Begrens melkeprodukter, inkludert fete oster, kremdesserter, sjokolade, hvitt brød og pasta.

Sørg for å få friske, helst økologiske grønnsaker hver dag, f.eks. gulrøtter, kål og agurk. Lag noen gode salater, gjerne med krydder, hvor du bruker sitronsaft i stedet for balsamisk eddik som dressing. Bruk gjerne en god kvalitet olivenolje. Drikk også mye råsafter. Drikk dem langsomt og i små slurker, så du nærmest tygger dem. 

Spis rikelig av årstidens frukt, gjerne sitrusfrukt som er rike på C-vitaminer. De kan medvirke til å forebygge hoste og slim. Spis godt med bær, spesielt blåbær. Det regnes med at ca. 600 gram frukt om dagen er bra. Suppler gjerne tørket frukt.

Ekspertene anbefaler at ca. 40 – 45% av kaloriene i en lungediett hovedsakelig skal komme fra gode karbohydrater. Sørg for at dine karbohydrater stammer fra sunne matvarer, som  f.eks. brun ris, quinoa, mais, bokhvete, hele kjerner, samt forskjellige nøtter og frø. Linfrø tas evt. i form av linfrøolje.

Fet fisk renser lungene og har en god effekt på både lunger og luftveier.

Egg og belgfrukter er gode proteinkilder.

Suppler din kost med vann av god kvalitet. Det er viktig.  Alt for mange mennesker drikker ikke rent vann. Sørg for å drikke minst seks glass vann som ikke er blandet med noe annet. Det styrker og renser luftveiene.

Begrens saltbruk og benytt evt. velsmakende urtesalt. Salt binder væske og kan overbelaste lungene dine som derfor får problemer med å få nok oksygen, hvilket kan medvirke til dårlig blodomløp.

Kosttilskudd

 • Sørg som alltid for gode og lett absorberbare multivitaminer/mineralprodukt. 
 • Ta ekstra B-vitaminer kompleks som inneholder rimelige gode doser.
 • Suppler med ekstra C-vitaminer, gjerne med bioflavonoider.
 • Ekstra tilskudd zink kan være en god idé.
 • Selen kan også tas med god effekt. 
 • Magnesiumtilskudd kan også være en hjelp.
 • Ekstra A-vitaminer er gode for slimhinnene.
 • D-vitamin er god for lungefunksjonen, sørg derfor for at du har tilstrekkelig D-vitamin i blodet.
 • Omega-3 fettsyrer er spesielt viktige for lungefunksjonene. Fås både i flytende og kapselform, også til veganer og vegetarer.
 • N-Acetyl-Cystein, også kalt NAC, er et kosttilskudd som sikkert og effektivt har vist seg å kunne nedsette hostefrekvensen og lette pustebesvær.
 • NAC er en molekylær variant av cystein. Eksperter anser NAC som mer stabil og effektiv enn selve aminosyren cystein. NAC er slimløsende og god for kronisk bronkitt, astma og cystisk fibrose, emfysema og andre problemer med luftveiene. Det er gjort mange undersøkelser som viser NACs effektivitet. At den er patenterbar er kanskje en av grunnene til at den har blitt mer kjent enn selve cystein. 
 • Det sies at mange eldre og kronisk syke ofte kan ha stort utbytte av denne aminosyren som også kan være gunstig for diabetikere, men bør kun tas i moderate doser.
 • Kan Jang er navnet på et produkt som inneholder to urter Andrographis paniculata og Eleuthrococcus senticosus, også kjent som russisk rot eller sibirsk ginseng. Andrographis er et gammel velkjent middel mot forkjølelse og inflammasjon i luftveiene. Det hjelper også for å lette akutt og kronisk hoste.
 • Russisk rot er kjent for å være immunstimulerende, fremme utholdenhet og motstandskraft, forbedre mental og fysisk yteevne, gi energi og motvirke stress. Den kan gjerne tas over lengre tid.
 • Reishi er en sopp som menes å være immunstimulerende og spesielt bra for folk med kronisk bronkitt, hoste, forskjellige virus og en lang rekke andre lidelser. Reishi menes å være sikker å ta over lengre perioder, men dog er det en mulighet for å utvikle en allergi for Reishi, hvis du bruker den lenger enn 3-6 måneder. Det kan kanskje derfor være en idé å ta en pause og så starte igjen, hvis du føler at den gjør deg godt.

Tips

 • Sørg for å få masse frisk luft. Hav- og fjelluft kan skape mirakler. Bor du ved havet, så sørg for å puste den friske havluften daglig. Eller nyt fjelluften hvis den er nærmere.
 • Det kan være en god idé å lære pusteøvelser hos en terapeut som er utdannet i pusteteknikker.
 • Huden vår kalles for vår tredje lunge. Prøv derfor å unngå syntetiske stoffer og bruk i stedet tøy laget i naturlige stoff som bomull, bambus, silke osv.
 • Én av de første klarsynte jeg besøkte som ung, startet med å si at jeg aldri måtte gå i syntetiske klær. Den gang forstod jeg ikke hvorfor, først senere forsto jeg årsaken. Jeg hadde nemlig en begrenset lungefunksjon som ung og da er det spesielt viktig at alle porene i huden kan puste.
 • Vi lever i et varmt land og derfor bruker mange antiperspiranter. De forhindrer porene i å kvitte seg med giftstoffer. Bruk i stedet naturlige deodoranter uten aluminium. Noen terapeuter sier at hvis du ikke kan spise eller drikke det, bør du ikke legge det på huden som er semipermeabel.
 • Bruk av og til en god tørrbørstning av hele kroppen. Det hjelper så porene lettere kan puste.
 • Det er ideelt å puste inn gjennom nesen som filtrer og varmer opp luften og så puste ut gjennom munnen.
 • Sakte bevegelser som f.eks. yoga, Tai Chi eller lignende kan styrke lungefunksjonen. I noen byer finnes det spesielle bevegelsesgrupper for bedre lungefunksjon.
 • Når du er hjemme, så syng og dans alt hva du kan. Det bringer liv og glede til både kropp og sjel. Kanskje kan du ikke holde på så lenge i begynnelsen, men hvis du fortsetter, kan du i løpet av en kort tid merke at utholdenheten blir større og større.
Av Anni Dahms

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.