Vi vet det godt: Influensaen kommer! Landene på den nordlige halvkulen forbereder seg på en epidemi, kanskje en pandemi, og mediene boltrer seg i noe som etter hvert ligner en grumsete skog av forvirrende og selvmotsigende opplysninger. Kanskje er det agurktiden på nyhetsfronten som har fått pressen til å skape en dommedagsstemning, for faktum er at det verken er snakk om pest eller Ebola, men et influensavirus som, i følge helsemyndighetene, neppe blir voldsommere enn de epidemier vi opplever hver vinter. Influensa A (H1N1) klassifiseres fortsatt ikke som en pandemi. Før vi kan ta et så kraftig ord i bruk, må hele kloden rammes av sykdommen i løpet av svært kort tid – og dette er noe som skjer svært sjelden.
I tillit til at våre lesere har fulgt godt med på influensasaken i sommer, vil vi her hoppe over alt snakk om smitte og symptomer og i stedet gå direkte til en oppdatering på vaksine- og behandlingssituasjonen her i Spania. Skulle du likevel ha behov for å lese om H1N1, har vi laget et oversiktelig skjema som viser forskjellene på vanlig influensa og den nye A-typen. Du finner det på www.norskemagasinet.com
VIP-vaksinen
Egentlig er det jo greit nok å være VIP, men i denne sammenheng er kallenavnet VIP-vaksinen ikke særlig flatterende. Hvem er viktig nok til å bli syk? Eller viktige nok til ikke å bli det? Hvorfor bestiller man ikke nok vaksiner til hele den spanske befolkningen? Når er den klar? Virker den i det hele tatt?
Spania har faktisk en plan, en influensaberedskap, som har vært klar siden fugleinfluensaen truet for noen år siden. Etter anbefaling fra WHO har Spania (akkurat som en lang rekke andre land) tilpasset denne planen til det nye viruset.
Myndighetene maner til besinnelse og minner folk på at det handler om felles ansvar for samfunnet (forebygging i form av høyt hygienenivå, å unngå panikkstemning, osv…). Staten har startet en kampanje som følges opp på tv, radio og internett, bl.a. med råd om hvordan man unngå å spre influensavirus.
Spania har kjøpt 37 mill. doser H1N1-vaksine, nok til ca. 40 prosent av befolkningen (hver person må ha to doser vaksine). Vaksinen vil først og fremst bli tilbudt risikogrupper i henhold til WHOs anbefalinger, og prisen for alt sammen er 226 mill. euros. Spania har handlet med sveitsiske Hoffmann-La Roche som har patent på Oseltamivir, bedre kjent som Tamiflu. Det har selvfølgelig vært en strålende forretning for sveitserne til tross for at selskapet siden juni har måttet finne seg i fri konkurranse på dette vaksinemarkedet der også spillere som GlaxoSmithKline nå blander seg inn med produktet Relenza.
De spanske helsemyndighetene har for øvrig en bestilling på 10 mill. doser influensamedisin som kan dempe symptomene, men som ikke virker direkte helbredende. Det kan ikke stilles garanti for effekten av vaksinen, dels fordi man ikke rekker å teste den ut 100% og dels fordi influensaviruset har det med å endre karakter og egenskaper underveis i spredningen. Derfor tilpasses medisinen hvert år det influensaviruset som herjer. Man regner med å ha vaksinen klar til oss her i Spania i høst. Er man i risikogruppen og tilknyttet Seguridad Social, må man ta kontakt med lege for å bli vaksinert. Vaksinen fås i første omgang ikke som vanlig medisin på apoteket. Er man ikke tilknyttet den offentlige spanske sykeforsikringen, bør man kontakte sitt private sykeforsikringsselskap eller konsultere de lokale og norske helsemyndighetene for videre veiledning.
Det spanske helsedepartementet: http://www.msc.es/servCiudadanos/alertas/gripeAH1N1.htm
Folkehelseinstituttet
www.fhi.no
Folkehelseinstituttet i Norge opplyser at det er bestilt nok vaksine til hele befolkningen. Det er ennå ikke bestemt hvem som først skal tilbys vaksinasjon, men det antas å bli personer med økt risiko for komplikasjoner og helsepersonell. Folkehelseinstituttet gir informasjon om epidemien og forebygging på sin hjemmeside.
I Spania antar man at 20% av befolkningen vil bli smittet. Man regner for øvrig med at de fleste av de smittede er friske igjen før vaksinene blir tatt i bruk.
Det er ifølge flere eksperter ingen grunn til at man kjøper vaksine til hele befolkningen i et land. For eksempel sier professor i medisin ved Universitet i Oslo, Jan Helge Solbakk, at Norge som – i likhet med Sverige – har kjøpt vaksine til alle, har kastet bort masse penger. Han begrunner det med at influensa A (H1N1) i de aller fleste tilfellene – om man i det hele tatt blir smittet – bare vil opptre som en vanlig forkjølelse eller som en lettere omgang influensa.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001