Området rundt Baza som ligger 1 times kjøring øst for Granada, er ikke særlig kjent, men det har masser å by på. Det finnes fine huler som man kan bo i og spennende steder å oppdage.
Cuevas La Teja er et område som består av ni huler som alle har blitt fint satt i stand til utleie. Hulene er fullt utstyrt med kjøkken, bad og flere soverom. Dersom du har lyst til å bli huleboer for en dag eller to, er La Teja svaret. Hulene ble i sin tid hugget ut av jorda landarbeidere som hadde sine boliger der. Men for et par år siden ble de kjøpt opp av noen initiativrike mennesker fra Campocámara, og nå er hulene et attraktivt mål for utflukter. Hulene ligger vakkert til på kanten av en stor dal, og området foran hulene er pent beplantet og velholdte. Til hver hule hører det til et grillsted. Se www.cuevaslateja.com
Et kjøleskapet
Du finner Cuevas La Teja ved å kjøre forbi Baza og så ta veien nordover mot Benamaurel. Etter Cortes de Baza kommer du til landsbyen La Teja, og rett etter byen finner du skiltet mot Cuevas La Teja på høyre hånd. Du må ringe 958 734932, når du nærmer deg, og deretter kommer det noen og lukker opp. Det er Ramón som kommer, og vi liker straks både stedet og eierne. Etter et par timers kjøring i stekende hete, er det en velsignelse å gå inn i hulen som konstant har en temperatur på 18-20 grader. Man har nærmest fornemmelsen av å tre inn i et behagelig kjøleskap. Vår hule har tre soverom samt stue, bad og kjøkken, og alt er fint og velholdt. Prisen for en overnatning i hule nr. 6 er 85 €.
Da vi oppdaget grillstedet, bestemte vi oss for at kveldsmaten må bestå av grillmat, men det er ikke noe problem, for Ramón er medeier av supermarkedet i Campocámara. Selv om det nå nærmer seg stengetid, holder supermarkedet åpent for oss. Også den lokale baren tilhører Ramón, og etter innkjøpet blir vi servert drikke og tapas og føler oss særlig godt behandlet.
Starter med en dukkert
Og nå må vi ut og se på området, for Ramón har forsynt oss med kart og informasjon om hva som er å se. Vi starter med en dukkert i den vakre sjøen / vannreservoaret La Bolera som bare ligger små 15 km. fra hulene. Det er en svært flott innsjø som er deilig å bade i, for vannet har en herlig temperatur og er krystallklart.
Vi har oppdaget at det er et vannfall i området, og etter dukkerten skal vi ut og finne det. Et par kilometer etter La Bolera, i retning av Poza Alcón, går det en vei av til høyre mot ”Hornico”, og den tar vi. Vi kjører på en grusvei forbi anlegget El Hornico (som har en botanisk hage) og kjører i retning av El Molinillo. Etter et par kilometer kommer vi til en veikryss der det står et skilt med Guazalamanco, og her parkerer vi bilen.
Inn i naturparken
Vi er nå i den sørlige utkanten av Cazorla naturpark, og vår sti fører oss inn i naturparken langs med skjønn bekk. Selv om det er svært varmt, er det en fin tur å ta, for dels er den ikke særlig lang, og dels ligger den i skyggen. Dessuten er bekken svært kald, og det kjølige, rislende vannet virker behagelig på både kropp og sjel. Etter en knapp halvtimes vandring er vi framme ved vannfallet, og her slutter stien.
Vannet som kommer veltende ned, er iskaldt, men svært forfriskende, Vi har hele herligheten for oss selv, og dermed kan vi leke badenymfer så mye vi ønsker.
Den neste dagen skal vi se byen Castril. Det går er en fin vei fra Campocámara (denne veien er ikke tegnet inn på Michelin-kartet fra 2008). Jeg hadde aldri hørt om Castril før besøket i hulene, og enda en gang ble jeg svært overrasket over å finne en så fin, liten by. Det var totalt ukjent for meg. Byen ligger ved enda en ”embalse”(demning), nemlig El Portillo, og den er om mulig enda flottere enn La Bolera. Rett før vi kommer inn i Castril, passerer vi turistkontoret som på denne søndagen er åpen og kan gi oss alle de opplysningene vi har bruk for. Husk å få et bykart. Dels er byen i seg selv en severdighet og dels er El Río Castril, som løper rett nedenfor byen, helt spesiell.
Naturperle
Vi går en tur gjennom byen som er ”shinet opp” med møllestener og beplantning. Vi går helt bort til klippen med Kristus-figuren, men i dag kan man ikke komme helt opp. Kanskje er det lukket fordi det er søndag. Ved Plaza del Cantón (El bar de Emilio) går veien ned til det gamle araberkvarteret ”El Hondo”, og her går vi ned for å komme til elven. Veien snor seg nedover fra Kristus-klippen, og etter en nokså steil nedtur kommer vi til ”El sendero de la Cerrada”.
Elven Castril har her et eventyrlig flott løp gjennom en kløft med steile klipper på begge sider, og her har man bygget en gangbro slik at man kan få god oversikt over denne naturperlen.
Hengebro over elven
Gangbroen er bygget ca 10 meter over elven og fører oss gjennom kløften og lenger ut. På et sted fører en hengebroen over elven og inn i en tunnel.
Stien slutter etter ca 800 m ved en gammel mølle som er under ombygging til noe som ser ut til å bli et serveringssted.
Etter besøket i Castril har vi lyst på en dukkert og tar av opp til El embalse de Portillo der vi lyktes i å ta oss en bad, selv om tydeligvis ikke var det helt riktige stedet.
Det er Castril-elvens vann som har fylt ”el embalse”, og vi kikker lengselsfullt oppover elven som renner gjennom en fantastisk kløft. Der oppe ligger El Parque Natural de Castril, og vi lover hverandre at den må utforskes en annen gang.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001