Er det sikkert at handle på nettet? Tar du de rette forholdsreglene, ja så er det sikkert. Fordi de fleste har prøvd å kjøpe en flybillett på internett og derfor kjenner kjøpsprosessen, tar vi utgangspunkt i et flyselskaps hjemmeside (vi bruker SAS denne gang) for å gjennomgå en typisk online-handel.
Internetthandel har mange fordeler:
Har du ikke kommet i gang med å handle på internett ennå, så er det på høy tid. Du vil ikke angre.
Men tilbake til flybilletten. Når du har bestemt deg for å reise, kan du gjøre det slik:
Du starter internettleseren din, for eksempel Internet Explorer, og går til din søkemotor, for eksempel Google, der du taster inn "SAS". Du får en liste over de hjemmesidene som har med SAS å gjøre. Men man kan også taste "billige flybilletter"," billige flybilletter Oslo Malaga" eller bare "fly Malaga", og så bruke litt tid på å sammenligne priser, avgangstider og andre vilkår.
Vi velger SAS denne gangen, og når du kommer inn på deres hjemmeside og vil starte kjøpet, er det alltid viktig å kontrollere at hjemmesidens navn er korrekt stavet. Såkalte "typesquatters" kan nemlig finne på å narre uforsiktige besøkende vekk fra de ekte hjemmesidene og videre til andre hjemmesider som til forveksling ligner de ordentlige.
Det vil si at du blir "omdirigert" til en falsk hjemmeside som nesten, men bare nesten ligner den hjemmesiden du trodde du var kommet til. Så sjekk at hjemmesidens navn er riktig stavet, – her er det www.flysas.com
Deretter skal du forsikre deg om at hjemmesiden gir deg alle relevante opplysninger, for eksempel firmaadresse, e-postadresse, telefonnummer (helst fasttelefon, vær forsiktig hvis det bare er et mobilnummer), hvor er firmaet registrert, hvem står bak, etc. Er du i tvil om firmaets ekthet, så vent ikke med å sende dem en e-post eller ring dem opp før du handler.
www.flysas.com virker som et troverdig hjemmesidenavn, fordi det avspeiler virksomhetens navn. Merk deg at typosquatters typisk prøve å legge seg opp mot det riktige navnet.
Det er ingen firmaadresse på hjemmesiden, men under Help & Contact, kan du stille spørsmål og chatte med flyselskapets personale om bookingen din.
Klikker du på "About SAS" kan du lese om flyselskapet. Det ser greit ut.
Det er ingen fasitliste for å bedømme om en hjemmeside er en svindel-hjemmeside, så la sunn fornuft råde i forhold til de informasjoner du blir presentert for.
Når tilliten til hjemmesiden er etablert, er neste trinn å få tastet inn de riktige dataene om hvor reisen skal gå og når man ønsker å dra av gårde. I denne delen av kjøpsprosessen blir vi tilbudt å kjøpe ekstra avbestillingsforsikring. I dette tilfellet velger vi å si nei.
Det er svært typisk for de fleste hjemmesider at de prøver seg på såkalt tilleggssalg. Det er det egentlig ikke noe galt i, så lenge det ikke blir lagt til automatisk. Det er i de fleste tilfeller snakk om svært gode tilbud og noe som de fleste har bruk for, for eksempel avbestillingsforsikring. Altså; pass på den samlede prisen og innholdet i "innkjøpskurven" gjennom hele kjøpsprosessen så du ikke kjøper mer enn du ønsker. Noen firmaer tar med alt fra starten, og så må kunden selv velge bort til slutt i kjøpsprosessen. Vi liker best den modellen der man får tilbudt tilleggsprodukter i løpet av kjøpsprosessen. Det gjør det mer oversiktelig å legge til eller trekke fra.
Nå blir vi bedt om å skrive inn detaljer om navn, adresse, osv.
Vi anbefaler at du leser gjennom SAS´ generelle betingelser. Da vet du hva du går til.
Deretter kommer du til betalingen av kjøpet ditt der du blir bedt om å skrive inn dine kredittkortopplysninger. Og det er her den aller største faren ligger.
Vi understreker at man MÅ ha et godt og oppdatert sikkerhetssystem installert på pc´en. Det er nemlig i denne delen av prosessen at det virkelig kan gå galt. Når du betaler med ditt kredittkort eller foretar en bankoverføring, taster du kort- eller kontonummer inn via tastaturet sammen med koder og passord. Hvis du ikke er beskyttet mot hackere og såkalt kredittkort-phishing eller online-banktyveri, er det nærmest som en åpen dør for tyver som vil stjele penger fra kontoen eller snappe opp dine kredittkortdetaljer for senere å utnytte dette til en annen form for handel. Ca. 35% av alle som har handlet på internett og ikke har installert oppdatert sikkerhetssoftware, har vært utsatt for kreditkorttyveri minst én gang. Og det verste er at mange ikke engang er klar over det. Du bør få en oppdatert sikkerhetspakke med såkalt firewall, spyware og antivirus installert på pc´en slik at du er beskyttet mot bl.a. online banktyveri.
Benytt deg av tilbudet fra Det Norske Magasinets samarbeidspartner, skandinaviske MySecurityCenter som tilbyr våre lesere et årsabonnement på den helt nye MyInternetSecurity Gold 2010 for kun EUR 12,99. Besøk www.mysecuritycenter.com/norskemagasinet der du kan bestille programmet. Og husk at MySecurityCenter, Marbella, gir profesjonell support på skandinavisk.
Tilbake til flybilletten
Har du sikkerheten i orden på pc’en din, taster du inn dine kredittkortopplysninger og avslutter. Nå er det viktig at du sjekker om du mottar det du har kjøpt. Sjekk alltid mailen du som oftest mottar som godkjenning av kjøpet ditt. Gjør det gjerne omgående og grundig, for vi kan alle taste feil. Hvis du har kjøpt noe du ikke skulle ha, er det viktig at du kontakter selgeren så raskt som mulig og gjør oppmerksom på feilen. De vanlige reglene om angrerett, gjelder selvfølgelig også på internett.
God reise!
Andre forholdsregler for netthandel
Internettshopping er like sikkert som å handle i en butikk, men det er noen spilleregler man bør kjenne før man går i gang.
Den første regelen for internetthandel er å bruke sunn fornuft, og sjekk alltid vilkårene og betingelsene. Faktisk er det slik at du har flere rettigheter ved internetthandel innenfor EU enn om du fysisk handler i en butikk.
Alle betalingskortutstedere beskytter sine kunder i forbindelse med selve betalingen, samt ved evt. feiltransaksjoner. Vær oppmerksom på betalingsbetingelsene, bl.a. om du må foreta en enkelt utbetaling eller en serie betalinger.
Sett deg inn i de sikkerhetselementene som er til rådighet. Dette gjelder både forhandlerens hjemmeside og i din egen internettleser. Et annet godt råd er bare å handle med firmaer som har en sikker forbindelse, et såkalt krypteringssertifikat og som bruker sikker transaksjonsteknologi (SSL).
SSL (Secure Sockets Layer) er standard for websikkerhet på verdensplan. Det er mange forskjellige sertifikater, men som utgangspunkt må det minst være ett. Et svært kjent og respektert er for eksempel TWARTE-sertifikatet.
Ved å vise disse sertifikatene understreker webstedet ektehet, pålitelighet og troverdighet overfor kundene.
Når du avslutter kjøpet ditt, må du kikke etter symbolet "lukket hengelås" nederst på skjermen og/eller at hjemmesidens adresselinje skifter fra http:// til https:// som indikerer at kommunikasjonen mellom deg og forhandleren er kryptert og derfor er fortrolig. Mens du er på en "sikker" side (dvs. når hengelåsen er synlig), kan du høyreklikke for å få vist sikkerhetsopplysningene siden. Husk alltid at hjemmesidens sikkerhet avhenger av de prosessene forhandleren setter opp for å beskytte deg. Det vil si at det til syvende og sist er forhandleren/websitet som sørger for sikkerheten din, men igjen litt sunn fornuft og en liten sjekk er alltid på sin plass første gang du handler et nytt sted.
Du må aldri opplyse om kredittkortets pin-kode, heller ikke til personer som hevder de er fra banken din eller fra politiet, og send det aldri over internett.
Det er alltid smart å oppbevare en kopi av dine online-transaksjoner som bevis for at du har handlet, det gjelder også forhandlerens vilkår og betingelser, bytterett og kontaktopplysninger, så du har det beste utgangspunktet om du eventuelt må foreta en reklamasjon.
Har du et problem med varen eller servicen når du handler, så henvend deg til det firmaet du har handlet med. Løser de ikke saken, så ta kontakt med din kredittkortutsteder. Du kan i mange tilfeller be dem om å la betalingen gå i retur – også selv om pengene er trukket på din konto.
Det er viktig at du alltid kontrollerer kontoutskriften din nøye. Hvis det er uoverensstemmelser, kontakt firmaet du har gjort handelen med. Du har minst 90 dager for å innberette alle transaksjoner, hvis du ikke er tilfreds med trekket som er gjort på kontoen din. De fleste banker tilbyr seg å sende deg en SMS hver gang det trekkes penger på ditt kredittkort. En god service som betyr at du kan sjekke beløpet i samme sekund transaksjonen utføres. Å handle på internett er litt som å fly; noen mennesker er redd for det, men kikker man på statistikken, er dette den mest sikre måten å bli transportert på. Internetthandel er statistisk sett sikrere enn å handle i en butikk.
God fornøyelse!
Månedens spørsmål til IT-panelet
MYSecurityCenter har stillt hele sitt skandinaviske team av eksperter til rådighet for Det Norske Magasinet og deres lesere. Hver måned behandlas et spesielt og aktuelt emne som berører oss alle. Tanken er å skrive på et språk som alle kan forstå, ikke for teknisk avansert uten å ha fokus på nybegynnerne og gjennomsnittsbrukerne.
Dessuten er det mulig å komme med forslag til emner vi skal ta opp på Itpanelet@mysecuritycenter.com. Vi skal selvsagt forsøke å svare. Videre vil panelet hver måned peke ut månedens beste spørsmål til "Månedens spørsmål" som publiseres i neste utgave av Det Norske Magasinet. MYSecurityCenter er så sjenerøse at de vil premiere alle som pekes ut som vinnere i "Månedens spørsmål" med ulike former for sikkerhetsprogrammer.
Panelet
Janus R. Nielsen
Mitt navn er Janus R. Nielsen og jeg er 39 år. Jeg har arbeidet i Consumer Software-bransjen hele mitt profesjonelle liv. For ca. sju år siden grunnla jeg MYSecurityCenter med et eneste mål; å levere sikkerhetssoftware til private brukere på en enkel måte og til riktig pris. I dag har vi mer enn 16 millioner bruker verden over. Vi har siden 2007 hatt hovedkontor i El Rosario nær Marbella. Jeg har bodd her i fem år, men etter å ha pendlet fram og tilbake et par år mellom Spania, Danmark og England, hvor vi også har avdelinger, ble det til slutt for mye. Derfor bestemte jeg å flytte vårt hovedkontor hit ned. Vi har ca. 35 mann på kontoret fordelt på sju nasjonaliteter – og vi søker faktisk akkurat nå 10 nye medarbeidere. Men det kan man lese mer om på www.mysecuritycenter.com/jobs.
Jeg ser svært fram til vårt nye samarbeid med Det Norske Magasinet, og vi vil bestrebe oss på å formidle informasjon, rådgivning og triks på en lett og forståelig måte som vi håper de fleste vil få stor glede av.
Kim Boldig
Jeg er 48 år og har bodd på kysten i over to år. Nesten like lenge har jeg vært ansatt i MYSecrityCenter der jeg er supportansvarlig for våre skandinaviske og tyske kunder. Jeg har arbeidet med IT i mer enn 25 år, og har en svært bred erfaring som spenner fra små hjemmedatamaskiner til de helt store mainframecomputerne som brukes av multinasjonale selskaper. Jeg har stor supporterfaring med hosting, webdesign, internett, IT-overvåkning og software, overvåkning av IT. Her i IT-panelet vil jeg hovedsakelig ta meg av alle software- og internettrelaterte innlegg og spørsmål. Jeg gleder meg veldig til å komme i gang med å hjelpe alle her på kysten med pc-, software- og internettproblemer. Så les våre innlegg, skriv til oss med spørsmål og ønsker om emner som du vil vi skal ta opp.
Rune Skov
Mitt navn er Rune Skov, og jeg er 31 år. Jeg er utdannet automatikkmekaniker og maskinmester, men har arbeidet med IT det meste livet. Via min utdannelse har jeg arbeidet en hel del innen for den helt tunge, industrielle pc-verdenen. Jeg har vært bosatt her på kysten siden 2008 og har like lenge arbeidet for MYSecurityCenter med ansvaret for våre danske kunder samt alle våre VIP support-kunder som vi bl.a. tilbyr "Fjern support" der vi via internett overtar styringen av kundens pc og derfor fra sentralt hold kan løse alle de problemer som måtte oppstå. I panelet vil jeg hovedsakelig ta meg av alle hardwarerelaterte innlegg og spørsmål.
Ove Poulsen
Mitt navn er Ove Poulsen, og jeg er 75 år. Da jeg kom til Spania for 16 år siden, oppdaget jeg at der var et stort behov for kommunikasjon med hjemlandet. Det var dels familien, banken og det offentlige, og det ble den gangen utført med telefaks. Det har endret seg. Nå er internett nærmest blitt en hobby for mange, og en strøm av e-post, bilder og lyder flyr av sted via internett til stor glede for avsender og mottaker. Min oppgave i IT-panelet er å løse mindre problemer, samt gjøre det lettere for den enkelte bruker å finne ut hvilket genialt verktøy som datamaskinen har utviklet seg til. Jeg klarer nok heller ikke å la være å kikke i krystallkulen for å se hva som er på vei innenfor IT-bransjen.
Visste du at de første skrittet til internett slik vi kjenner det i dag, ble tatt allerede på begynnelsen av 1960-tallet?
Det begynte med en forskervisjon i Sveits. Så gikk det amerikanske forsvaret inn i saken, og den kalde krigen ble mer eller mindre startskuddet til dagens, felles internett. Veien fram til et nettverk med 2 milliarder brukere og ca. 200 mill. hjemmesider var likevel lang, kronglete og spennende. Les den på www.norskemagasinet.com, der MYSecurityCenters eksperter forteller historien om internett som er hovedårsaken til at vi alle er blitt så avhengig av våre datamaskiner.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001