Når den norske "caseta’en" åpner dørene under årets Internasjonale dager i Fuengirola 29. april, har jentene tatt over jobbene som festgeneraler. Nå jobbes det på spreng for å få alt ferdig til storfesten starter.
– Norge er et av landene som har deltatt flest ganger i "Feria Internacionales de los Pueblos". Faktisk er det 14. gang på rad vi er med. Det forplikter, sier årets leder for det norske huset – "caseta’en" – Elisabeth Petterson. Sammen med Kari Aune – årets kjøkkensjef – lover jentene både å holde fast på tradisjoner og samtidig bidra til fornyelse. I tillegg har Idun Østgård ansvaret for underholdningen og Solveig Haakensen for informasjonsdesken, loddsalget og vaktlister.
– Vi ønsker å få mer struktur på serveringen, skape mer bredde i underholdningstilbudet og fornye mattilbudet, sier Elisabeth og Kari som er glad for at både Norsk forening i Fuengirola og Sjømannskirken også deltar med all sin ekspertise.
Størst i Spania?
Med mellom 750.000 og en million besøkende i løpet av de fire dagene festen varer, er trolig dette årvisse arrangementet i Fuengirola et av Spanias største internasjonale arrangementer. Mer enn 30 land og mange spanske regioner deltar hvert år under festlighetene og tilbyr nasjonal musikk og ulike typer mat og drikke.
– Vi har begge vært med i arrangementskomiteen to ganger før, så vi vet litt om hva som kreves, forteller de to.
Den norske caseta’en vil være den samme som i fjor. Du finner den omtrent midt på Feria-plassen i byen. Du kan ikke ta feil, for det norske trollet som elever ved Den norske skolen i Benalmádena har laget, vil også i år vokte inngangen. Trollet er alltid et svært populært innslag og viktig trekkplaster for den norske caseta’en. Det er nemlig ikke få barn og voksne fra alle verdens land som vil bli fotografert sammen med dette urnorske trollet.
Estofado de Noruega
Som tidligere år blir det servering av vafler og pølser utenfor caseta’en. Innenfor dørene kan feststemte mennesker kjøpe gravet laks, sild og nykomlingen "Estofado de Noruega".
– En spesiell norsk variant av kjøttgryte, kommenterer Kari.
Selv om Innovasjon Norge – stikk i strid med tradisjonen fra tidligere år – ikke stiller opp med gratis norsk laks, blir det servert både røkt og gravet laks.
– Vi graver den selv, sier Kari som lover at når det gjelder drikkevarer, blir alt som før; fra vann og mineralvann til vin, øl og norsk akevitt.
Går det som de norske arrangørene planlegger, vil det i år for første gang bli salg av tradisjonelle, norske husflidprodukter.
Tre partnere
I år er det Foreldreutvalget ved Den norske skolen i Benalmádena, som sammen med Norsk forening og sjømannskirken i Calahonda har gått sammen om å ta ansvar for det norske bidraget.
– Vi satser på frisk musikk og har engasjert den norske spellemannsgruppa "Happyskvett" som hovedattraksjon når det gjelder musikk og underholdning, forteller Elisabeth Petterson: – De deltok i fjor også, og erfaringene var så gode at vi har valgt å gjenta suksessen.
Spellemannsgruppa vil spille til dans og underholde i hvert fall to økter per dag. Dessuten håper vi å få tak i nok et musikalsk innslag. Men hvem det blir, er foreløpig ikke klart.
De internasjonale dagene har offisiell åpning i "Palacio de la Paz" som ligger helt i enden av den store Feria-plassen. Her vil alle de deltakende nasjonene vise fram sine folkedrakter og servere nasjonal musikk og kultur. Og Norge er til stede for å møte Fuengirolas ordfører.
Mange jobber å fordele
– Det er mange oppgaver å fordele, og vi er takknemlig for alle som ønsker å stille opp og gjøre en jobb, sier Elisabeth.
Arrangementskomiteen har i løpet av de fire dagene festlighetene pågår stort behov for frivillige for å få nok folk til å dekke alle funksjoner; fra servitører i baren, pølse- og vaffelselgere, folk som kan lage og servere mat og rydde og holde orden.
– Vi har regnet oss fram til at det til sammen går med et helt årsverk, altså rundt 1.800 timer. Det er snakk om tre skift per dag i alle funksjoner. Derfor er vi takknemlige for alle som melder seg, sier Kari.
– Hvordan kan man melde seg som frivillig?
– Det ligger lister der man kan skrive seg på, både på Den norske skolen, i Norsk forening og i Sjømannskirken, svarer Elisabeth:
– Men få nå med at dette handler mer om å ha det trivelig mer enn å slite seg helt ut! Vår erfaring er at folk som har deltatt tidligere år, kommer igjen år etter år. Alle som deltar synes dette er fryktelig moro. Det som kan være et problem er at mange av pensjonistene reiser hjem til Norge på denne tiden.
Skuffet over ambassaden
Med unntak av Finland, er det bare Norge av de nordiske landene som i år stiller med egen caseta. Det synes de to festgeneralene er litt leit:
– Men det betyr forhåpentligvis at vårt "hus" blir et samlingspunkt for både dansker, svensker, islendinger og andre nordboere, sier Kari.
– Vi synes det er viktig at Norge stiller ved slike festligheter. Dette blir et ustillingsvindu for norsk kultur og tradisjoner. Derfor er det ekstra beklagelig at – til tross for invitasjoner i god tid – har Den norske ambassaden i Madrid ikke svart på henvendelsen. Skuffende! Sier de to.
Populært opptog
I tillegg til festene rundt om på de ulike caseta’ene, blir det også i år arrangert en prosesjon på lørdagen i festuka. Her finner du tradisjonelt alt fra finske julenisser til folkedansgrupper fra Sør- Amerika. Vanligvis er det et svært fargerikt skue for flere tusen mennesker som pleier å stå langs ruta som går fra Plaza España foran det nye rådhuset i Fuengirola til Feria-plassen.
Og, i tillegg til de mer enn 30 casetaene som byr på alt fra samba og salsa, via norsk folkedans til tysk ompa-ompa-musikk, blir det satt opp karuseller, boder, små bevertningssteder og mange andre tilbud som særlig appellerer til de yngste festdeltakerne.
Festligheten starter torsdag 29. april og pågår helt fram til natt til mandag 3. mai. Caseta’ene holder åpent fra lunsjtider til langt ut på morgenkvisten.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001