Månedsmagasinet på Costa del Sol
Alcázares Reales: Sevillas vakre Mudéjar-palass

Alcázares Reales: Sevillas vakre Mudéjar-palass

Fantastiske patioer, frodige hager, praktfulle bygninger, søyleganger og saler. Alcázares Reales – kongepalasset i Sevilla – er noe av det ypperste du finner innenfor den spesielle mudéjar-stilen i Spania.

Er du først i Sevilla trenger du ikke lete lenge etter dette kongelige palasset. Du finner det midt i byens historiske sentrum, et lite steinkast unna et par andre av Sevillas flotte attraksjoner; katedralen Santa Mária, det tilhørende klokketårnet La Giralda og Archico de Indias.
Alcázares Reales er Sevillas svar på Granadas mer kjente Alhambra og har – som Alhambra – for lengst fått sin plass på UNESCOs verdensarvliste.

Arkitektonisk mangfold
Alcázares Reales´ historie går helt tilbake til den gang maurerne regjerte i Andalucías hovedstad. Opprinnelig ble området bygget opp som et maurisk fort og kalt al-qasr (palass), for rundt 1.000 år siden. Navnet er fortsatt i bruk, selv om altså skrivemåten er endret.
Det var kalifatet i Córdoba og andre arabiske herskere som benyttet palasset som boliger. På 1100-tallet foretok almohadene store utbygginger av anlegget, samtidig som Sevilla ble gjort hovedstad i deres Taifa-rike. Det er lite igjen som kan fortelle noe om hvor storslått hele dette anlegget må ha vært, men patioen ”del Yeso” gir oss visse anelser.

Fra islamsk til kristent palass

Etter reconquista´en (gjenerobringen av de mauriske områdene i Spania) endelig nådde fram til Sevilla i 1248, ble hele Alcázares Reales gjort om til et ”kristent” palass. I kjølvannet fulgte store og omfattende ombygginger av anlegget. Men fortsatt regnes dette kongepalasset som et av de fremste eksemplene på den såkalte mudéjararkitekturen, det vil si sammensmeltingen av islamske og kristne elementer.
Fortsatt brukes Alcázares Reales som palass for den spanske kongefamilien når de besøker Sevilla.

Mauriske hager
Hagekunst kan vise til lange tradisjoner innenfor maurisk kultur. Da maurerne kom over fra Nord-Afrika på begynnelsen av 700-tallet, fant de gode betingelser for å dyrke hagekunsten og skape sitt paradis på jord.
I Andalucía kunne planter som ellers ikke hører til i spansk flora trives, og med maurernes store forkjærlighet for fargeprakt og behagelige dufter skapte de i Alcázares Reales hager og patioer som preges av frodighet, dufter, rennende vann og ro.
Med avanserte systemer av sisterner og kanaler, ble vannet ledet inn i fontener, til springvann og inn i dammer. I Alcázares Reales patioer og vakre hager finner du fred i harmonien av nydelige blomsterdufter, lyden av rennende vann og vakre utsmykninger. Et absolutt ”must” når du vil oppleve Sevilla!

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.