Tyrefektingens dager er talte i Katalonia
28. juli var hele verdens oppmerksomhet rettet mot det katalanske parlamentet der medlemmene skulle stemme over et forbud mot tyrefekting. Resultatet viste 68 stemmer for, 55 mot, mens ni avholdt seg fra å stemme.
Blant initiativtakerne til forslaget om et forbud var Anna Mulà fra organisasjonen Prou! (¡Basta!). Hun fikk lov til å åpne den siste delen av debatten før avstemmingen fant sted og sa, med henvisning til at mange tilhengere mener at tyrefekting er en kunst som bør bevares: – Kunst er en prosess som handler om å skape liv, ikke ødelegge det.
Hun appellerte samtidig til fortsatt internasjonal støtte for et forbud mot tyrefekting.
Deretter fulgte så selve avstemmingen. Det var til siste øyeblikk spenning rundt resultatet fordi partiene hadde gitt sine medlemmer frihet til å stemme etter sin egen overbevisning.
Katalonia ble dermed den første regionen son nedlegger et forbud mot tyrefekting. Det er mange år siden den siste tyrefektingen på Kanariøyene der arenaen i Santa Cruz er i forfall. Det skyldes imidlertid ikke noe forbud, slik det ellers ofte blir hevdet fordi loven mot dyremishandling ble innført i 1989, men rett og slett manglende interesse.
Lovgiving mot dyremishandling finnes også i andre regioner, inklusive Andalucía, men det inkluderer av uforklarlige årsaker ikke okser, kyr og kalver. Det kan det likevel bli en forandring på når en dommer i Coín skal avgjøre om det var snakk om dyremishandling da en flokk ungdommer i Alhaurín el Grande tidligere i år pinte i hjel en kalv. Mishandlingen ble tatt opp på video, lagt på ut nettet, slik at alle kan se hvordan slag og spark tar livet av dyret. Dommeren får trolig vansker med å forklare hvordan dette kan gi en annen dom enn grovt tilfelle av dyreplageri. Det er fortsatt ikke klart når rettssaken finner sted.
Avgjørelsen skapte stor ståhei på både ja- og nei-siden. Motstanderne av et forbud mener at tilhengerne bare stemte ja fordi de ønsker å ta avstand fra dette spesielle spanske symbolet som jo tyrefekting er. De mener at de stemte ja, fordi de ganske enkelt er imot mishandling av dyr.
Det var sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av tyrefekting 1. august da den første tyrefektingen etter avstemmingen fant sted i Barcelonas arena, La Monumental, som er den eneste arenaen som er igjen i regionen.
Mariano Rajoy, leder av opposisjonspartiet PP, vil erklære tyrefekting som en nasjonal kulturarv, og det er blant annet det med nasjonalt som katalanerne har vansker med. Han argumenterer dessuten med at hvis man ikke bryr seg om tyrefekting, kan man jo bare la være å se på. Partiet har også gjort oppmerksom på at forbudet vil koste de katalanske skatteyterne mellom 300 og 500 millioner euros i erstatning og dekning av utgifter til tyrefekterindustrien. De samme frykter også at andre regioner skal gjøre som Katalonia.
En meningsmåling blant avisens El País’ lesere viser at 60 prosent av befolkningen ikke bryr seg om tyrefekting, men også at 57 prosent er motstandere av det katalanske forbudet.
Forbudet trer i kraft fra og med 1. januar 2012.
Gjeld stopper byggingen av tunnel i San Pedro Alcántara
Det har lenge vært vanskelig å kjøre gjennom San Pedro Alcántara på grunn av veiarbeidene. Samtidig har man trøster seg med at når veiarbeidet er over, vil man kunne kjøre gjennom den nye tunnelen og slippe denne flaskehals som byen har vært i mange år.
Nå synes arbeidet med tunnelen å ha gått i stå, noe som skyldes manglende betalinger fra regjeringens side fordi man i den nettopp vedtatte sparerunden har kuttet i offentlige arbeider, og derfor har entreprenørselskapet OHL stanset arbeidene.
Ferdigstillelsen skal ifølge avisen Diario Sur ha blitt utsatt til 2012.
– Vi kan ikke vente et eneste døgn til på at byggingen gjenopptas, sier ordfører Ángeles Muñoz. Hun insisterer på at tidsplanen med ferdigstillelse innen februar 2011 må overholdes.
Kommunen vil nå utarbeide en rapport som skal redegjøre for de økonomiske skadene dersom tunnelen ikke står ferdig til rett tid.
Saudi-Arabias kongefamilie vil bygge seks stjerners hotell i Estepona
Den saudiarabiske kongefamilien planlegger å bygge et seks stjerners hotell i Estepona, skriver avisen Málaga Hoy.
Hotellet får 170 værelser, alle suites. Ressorten skal også inkludere 1.477 boliger som naturligvis beskrives som luksuriøse, og store hager og kommer til å ligge på et 600.000 kvadratmeter stort område, på vei mot San Pedro. Det er ikke offentliggjort hvor mye utbyggingen vil koste.
Det vil bli det første hotellet i Spania med seks stjerner, og det skal etter planen stå klart om to år.
Kommunen venter nå på grønt lys fra Junta de Andalucía for å starte byggearbeidene.
Spanjolene er et av Europas mest ulykkelige folk
En undersøkelse fra Gallup viser at spanjolene skal være et av de mest ulykkelige folk i Europa. Faktisk er landet helt nede på en 17. plass på den europeiske listen som bare teller 21 land. Spania ligger som nummer 43 i verden.
Analytikerne bak undersøkelsen peker på at velstand er avgjørende for folks lykke. Spanjolene lider under krisen og den høye arbeidsløsheten, og det mener man altså er årsaken til den lave rangeringen. Et unntak fra denne teori er Costa Rica som ligger på en sjetteplass på verdensrankinglisten.
Undersøkelsen er foretatt fra 2005 til 2009 og i 155 land. Resultatet er målt både ut fra folks tilfredshet med sine liv generelt og ut fra opplevelsen av hverdagen.
Det mest ulykkelige landet er afrikanske Togo. Danmark ligger igjen øverst på listen over verdens mest lykkelige mennesker, tett fulgt av Finland, Norge og Sverige.
Politiet ruller opp nettverk som ulovlig formidler digitalt-tv
Policia Nacional har arrestert 27 personer som de mistenker for ulovlig å ha solgt adgang til alle europeiske tv-kanaler. Gruppen har operert i flere andalusiske provinser.
En talsmann for det spanske politiet har uttalt at tv-piratene blir stadig dyktigere, og det er vanskelig for politiet å fange dem. Den nye teknologien som piratene bruker, inkluderer blant annet et system kalt cardsharing der man fanger opp signalet fra lovlige sendere via internett og re-transmitterer sendingen til andre seere.
Ytterligere 77 personer antas å være involvert i gruppen som også har fanget Europols interesse.
Málaga offisiell kandidat til Kulturby 2016
Det har lenge vært en slags offentlig hemmelighet, men det var faktisk først i juli at Málaga offisielt avleverte søknaden om å bli Europeisk Kulturby i 2016.
Hvert år velger to EU-land ut en by som får tittelen ”Europeisk Kulturby”, og i 2016 blir det en by i Spania og én i Polen.
I alt 15 spanske byer har søkt, og det kan gi Málaga skarp konkurranse, nemlig San Sebastian, Segovia, Córdoba, Burgos og Cáceres.
I september avgjør en jury hvilke byer som går videre til semifinalen. I 2011 vil den endelige vinneren bli valgt.
Det er mye å vinne fordi tittelen vil bety mange investeringer og mange flere besøkende. Selv om Málaga er Costa del Sols ”hovedstad”, drar de fleste ferierende på kysten hjem uten å ha avlagt byen et besøk. Og det vil tittelen som Kulturby 2016 kunne endre på, mener man.
Málaga er allerede en fantastisk by, men for å vinne har byrådet med ordfører Francisco de la Torre i spissen, bestemt at det skal investeres rundt 70 millioner euros i flere kulturelle tilbud. Hvilke det er, har man ikke avslørt fordi ordføreren er redd for at det vil komme de konkurrerende byene til gode.
Følg med på www.malaga2016.es
Alle skal overholde den nye abortloven
Den nye loven om abort har trådt i kraft. Nå har kvinner derfor rett til å avbryte graviditeten fram til uke 14, og er morens liv i fare, helt fram til 22. uke. Dessuten kan unge kvinner ned til 16 år få foretatt abort uten foreldrenes samtykke.
Lokalregjeringene i Navarra, Valencia og Murcia som alle ledes av det konservative partiet Partido Popular, har nektet å godkjenne den nye loven.
En talsmann for lokalregjeringen i Navarra, Alberto Catalán har kunngjort at kvinner fra regionen vil kan få foretatt en abort, men at selve inngrepet vil bli foretatt i en annen region.
I Valencia vil kvinner som ønsker å få utført en abort, bli vist videoer og bilder av fostre, i tillegg til en 3D-skanning slik at de på nytt kan overveie etikken ved en abort, lyder det derfra. En komité skal nå undersøke sykehuspersonalets rett til å nekte å foreta aborter.
Murcias regjeringsleder, Ramón Luis Valcárcel har uttalt at man i lilleputtregionen overhodet ikke vil foreta abortinngrep inntil grunnlovsdomstolen godkjenner loven. Det er PP som har bedt den høyeste av landets domstoler om å se på den.
Helseminister Trinidad Jiménez (PSOE) har likevel advart regionlederne om at alle må følge loven.
Penélope Cruz og Javier Bardem gifter seg
To av Spanias største skuespillere, Penélope Cruz og Jarvier Bardem, giftet seg i hemmelighet på Bahamas i begynnelsen av juli.
Det har lenge svirret rykter om et nært forestående ekteskap mellom de to, og midt i juli ble det kjent at bryllupet hadde funnet sted. Omstendighetene er så hemmelige at fortsatt er ikke den eksakte datoen kjent, noe som naturligvis får ryktene til å svirre. Blant annet forlyder det, at Penélope er gravid.
Det er første ekteskap for både Cruz (36) og Bardem (41).
Sean Connery siktet i Marbella-sak
Den 79 år gamle skuespilleren Sean Connery og hans hustru Micheline Roquebrunel, har i noen måneder vært mistenkt for å være involvert i en sak rundt ulovlig bolighandel i Marbella. Paret har i flere år hatt bolig i jetset-byen.
I juli vedtok dommer Ricardo Puyol å sikte paret for ulovlig bygging og skatteunndragelse for 1,6 millioner euros, opplyser blant annet avisen El Mundo.
Saken har blitt døpt ”Operation Goldfinger” og handler om oppføringen av 72 luksusleiligheter på den tomten i Marbellas der Connerys tidligere bolig, kalt Malibu, lå fram til 1999.
Ifølge etterforskningen er skuespillerparet også involvert i en sak rundt eiendomsspekulasjoner i Colinas del Limonar i Málaga. Eiendomsselskapet Montegalagres S.A., som eies av Connery-familien, skal ifølge anklagen ha solgt rettighetene til å føre opp et stort byggekompleks på to tomter i området Los Almendrales de Málaga. Overdragelsessummen er 5,5 millioner euros. AV dette skulle det ha blitt betalt over 1,6 millioner euros i skatt.
Bøter for upassende påkledning
Borgere i Salou, sør for Barcelona, er lei av å se på halvnakne og fulle mennesker, og det vil byens myndigheter nå gjøre noe med.
En rekke nye lover som er vedtatt av det lokale byrådet, betyr at man nå kan få bøter på opp til 300 euros for å gå rundt i byens gater bare iført bikini, badedrakt eller badeshorts.
Man kan heller ikke drikke alkohol i gatene eller ha sex på stranden.
Det er ikke det eneste stedet i landet der man er lei dårlig påkledning. I Barcelona innledet myndighetene for et par måneder siden en kampanje der man oppfordrer folk til, i det minste, å ta på for eksempel et par shorts og en t-skjorte når man går fra stranden og opp i byen.
I Salou har byrådet dessuten bestemt at hundeeiere som ikke passer på kjæledyrene sine, kan få bøter på opp til 30.000 euros. For mishandling av kjæledyr og for å etterlate dyrene, kan man få bøter på 20.000 euros.
Mulig streik blant flygelederne
Spanias 1.883 flygeledere truer med å legge ned arbeidet midt i høysesongen. Misnøyen over lønns- og arbeidsforholdene førte i juli til et sykefravær på opp til 46 prosent blant flygelederne på landets sivile lufthavner.
Regjeringen mener at de mange sykemeldingene betyr ulovlig arbeidsnedleggelse, noe fagforeningen (USCA) nekter for. En undersøkelse og en stresstest hos leger i den offentlige helsesektoren sendte sju av ti flygeledere tilbake på arbeidet.
Flygelederne er sinte over at Ministeren for offentlige Arbeider (Fomento), José Blanco, i vår satte ned lønna. 200.000 euros i året mente ministeren måtte være nok. Dette er flygelederne likevel ikke enige i, fordi de fram til da hadde tjent gjennomsnittlig 350.000 euros i året. Det gjelder for et arbeidsår på 1.200 timer, noe som ikke var nok. For mange var det helt nødvendig å ta på seg overtidsarbeid, noe som førte til at noen av dem tjente opp til 1.000.000 euros i året. De hadde dessuten rett til en slags førtidspensjon ved fylte 52 år, uten at grunnlønna ble satt ned.
Fagforeningen har beklaget den drastiske nedgangen i lønningene, men høyesterett ga regjeringen rett til å sette ned lønningene med cirka 40 prosent.
Siden februar har sykefraværet vært tre ganger større enn normalt, og i juli økte det enda mer.
José Blanco har for å være forberedt på det verste, sendt luftvåpenets flygeledere på et kurs slik at de kan ta over kontrollen av det spanske luftrommet. Regjeringen har rett til å sette inn militæret dersom flytrafikken trues. Flere lufthavner er allerede kontrollert av militæret, men åpne for sivil trafikk, blant annet gjelder det flyplassene i León, Salamanca og Valladolid.
I begynnelsen av august skulle en avstemning blant landets flygeledere avgjøre om de skal streike. Avstemmingen ga et overbevisende ”ja” med 98 prosent for en nasjonal streik. Det var ved Det Norske Magasinets deadline 5. august fortsatt ikke bestemt når streiken vil finne sted eller hvor lenge den vil vare. Det antas likevel at den vil finne sted mellom 18. og 20. august.
Lønnivået er lavest i Andalucía
Lønnsnivået i Andalucía ligger under landsgjennomsnittet. De høyeste lønningene utbetales i Baskerlandet, Madrid og Navarra, mens de laveste blir betalt i Galicia og Extremadura, Kanariøyene og altså Andalucía.
Den gjennomsnittlige timelønna for arbeidstakere i Andalucía ligger på 16,75 euros. Av dette er 12,3 euros selve lønnen, mens resten går til sosiale bidrag og avgifter.
Lønningene i Sør-Spania ligger et par euros under landsgjennomsnittet.
5.881 arrestert i aksjon mot organisert kriminalitet
Innenriksministeriet har nettopp offentliggjort at politiet i fjor arresterte 5.881 personer i aksjoner mot organisert kriminalitet.
– Kriminelle organisasjoner vet at deres dager i Spania er talte, sa innenriksminister Alfredo Pérez Rubalcaba da han la fram tallene.
Av de 5.881 arresterte var 2.881 spanjoler, mens 868 kom fra et annet EU-land og resten fra den øvrige verden. Politiet lyktes også i å rulle opp 561 kriminelle grupper og å beslaglegge verdier for over 270 millioner euros, blant annet 16,5 tonn kokain, 93 tonn hasj, 165 kg heririn og 193.331 ecstacy-piller.
Innenriksministeren mener at bakgrunnen for politiets suksess skyldes at antallet politibetjenter som arbeider med å bekjempe organisert kriminalitet fra 2004 til 2009 økte fra 3.555 til 6708.
Spansk værstasjon på vei til Mars
Det neste fartøyet som NASA sender til Mars, vil ha en spanskprodusert værstasjon ombord. Den er framstilt på det astrobiologiske senter CAB i Madrid.
Stasjonen, kalt Rems, veier under to kg og vil inngå som en del av utstyret på raketten The Curiosity, som den amerikanske romfartsorganisasjonen i november 2011 skal skyte opp med kurs for den røde planeten. Her skal den måle temperaturer, lufttrykk, ultrafiolette stråler, samt vindhastigheter og –retninger.
Det blir første gang et helt spansk framstilt utstyr er med på en NASA-tokt.
Delte meninger om årets mest betydningsfulle gjest
Den mest betydningsfulle personen som denne sommeren har besøkt Spania – og det til og med Costa del Sol – var uten tvil Michelle Obama.
Den amerikanske førstedamen ankom Málaga 4. august med Air Force 4 for å gjennomføre en fire dagers ferie på Hotel Villa Padierna i Benahavís. Her hadde hun reservert 60 rom (villaer og suiter) til seg selv, datteren Sasha på ni år og de 40 vennene som fulgte med til Spania.
Med dem fulgte også 68 sikkerhetsagenter.
Michelle Obamas ferie inkluderte i nevnte rekkefølge besøk i Marbellas gamle bydel, en tur til Granada der hun besøkte katedralen, så flamenco og Alhambra, samt Ronda der hun blant annet besøkte tyrefekterarenaen, og ellers var hun en tur på stranden og slappet av ved hotellets pool.
Kjennetegnende for hennes besøk var likevel dessverre at hun ikke kunne gå i fred. Overalt fulgte pressefotografer og nysgjerrige mennesker etter henne. Denne nysgjerrigheten anså noen for å være nedverdigende overfor både spanjolene selv og førstedamen, mens andre raste over at veier måtte sperres slik at førstedamens kortesje kunne komme fram.
De fleste jublet likevel fordi det var lenge siden en så betydningsfull person besøkte kysten. Mens særlig Marbella i tidligere tider jo har vært vant til å ha besøk av Kong Fahd, Sean Connery og en lang rekke rike og glamourøse mennesker, har det de senere årene vært langt mellom de kjente gjestene. Siden den voldsomme korrupsjonen i kommunen ble avslørt, har de færreste ønsket å bli koblet til byen, og det gjelder både regjeringen og kongefamilien som ganske åpenlyst har holdt seg borte.
Derfor var førstedamens besøk så kjærkomment, og derfor er det forståelig at så mange lot seg begeistre og ville forsøke å få et glimt av henne.
Søndag 8. august fløy Michelle Obama til Palma for å spise lunsj med kong Juan Carlos, dronning Sofia og kronprinsesse Letizia på kongefamiliens sommerpalass Marivent. Det var reisens eneste offisielle del. Fra Palma gikk turen hjem til Washington der hun ikke er så populær for valget av feriemål. Arbeidsløsheten i USA nærmer seg ti prosent, og mange mener at presidentens hustru ikke burde feriere på skattebetalernes regning og at hun burde ha holdt seg hjemme. Presidenten og førstedamen beskyldes for hykleri når hun drar på ferie til et sted som beskrives som ”glitzy”, samtidig som han maner til sparsommelighet.
Villa Padierna der Michelle Obama og hennes følge bodd
På Costa del Sol er håpet at hennes besøk kan lokke flere besøkende hit, blant andre noen av de rundt 700.000 amerikanerne som tidligere besøkte Costa del Sol hvert eneste år. Før Michelle Obamas besøk hadde dette tallet minsket til cirka en tiendedel.
Allerede under hennes ferie mottok flere hoteller reservasjoner fra amerikanere som ville følge i Michelle Obamas fotspor.
Tallet på fastboende utlendinger har falt
Antall utlendinger som bor permanent i Spania, har falt med to prosent siden 2008. Det er særlig tallet på latinamerikanere som har minsket. Nå bor det 104.000 færre latinamerikanere her, 12,6 prosent av dem er ecuadorianere.
Samtidig har tallet på østeuropeere økt. Av disse bor det i dag 793.000 rumenere. På andreplass kommer marokkanerne som det nå bor 759.000 av i Spania.
PP ville ha vunnet valget i dag
Det konservative opposisjonspartiet PP, ville ha vunnet om det var parlamentsvalg i dag, eller rettere sagt medio august.
Ikke siden 1996 har velgernes støtte til det regjerende sosialistpartiet vært så lav. Dengang måtte daværende statsminister Felipe González gi makten til José María Aznar. Ikke før åtte senere lyktes det igen PSOE å vinne valget.
Ifølge det sosiologiske instituttet, CIS, vil bare 34,9 prosent av velgerne stemme på PSOE; mens 41,2 prosent ville ha stemt på PP.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001