Sykehus informerer pasienter om legeregningen
Hospital Costa del Sol i Marbella er det første sykehuset i Andalucía som sender ut informative fakturaer etter operasjoner. Nå følger resten av sykehusvesenet opp. Formålet er å gi systemet gjennomskuelighet for alle pasienter som bor i Andalucía.
Leder av regionens helseråd, María Jesús Montero forklarer til diariosur.es at man i første omgang vil informere sykehusene om utgiftene ved operasjoner som brokk, grå stær, fjerning av galleblæren, samt diagnostisering av fordøyelses- og hjerteproblemer.
María Jesús Montero understreker at det utelukkende er snakk om informative regninger for pasientene. Man skal naturligvis ikke betale beløpet som står på fakturaen når man er medlem av Seguridad Social. Initiativet er bare satt i verk for å gi pasienter og innbyggere informasjon om hva skattepengene blir brukt til innenfor helsesektoren.
Til forskjell fra andre regioner i Spania, beregnes den reelle prisen på operasjonen. Det er ikke snakk om et overslag eller en gjennomsnittspris, men en nøyaktig beregning av alt, fra den innledende legeundersøkelsen til den endelige diagnostiseringen.
Helserådet gjør oppmerksom på at det er store prisforskjeller innenfor regionen, bla. på forsikring, administrasjon, rengjøring og prøver.
María Jesús Montero avviser at dette innebærer en risiko for at billige operasjoner skal konkurrerer ut de dyre.
– Inntil videre har prisene ikke vært skjult for noen. Den eneste forskjellen er at vi nå videreformidler beløpet direkte til pasienten, forklarer lederen av Helserådet til diario.sur.es.
Innen utgangen av 2011 skal Andalucías 45 sykehus og mer enn 1.500 legevakter ha innført det informative faktureringssystemet.
Priseksempler for sykehusoperasjoner på Hospital Costa del Sol:
Operasjon for brokk: 1.147 euros
Fjerning av galleblæren: 1.470 euros
Gastroskopiundersøkelse: 64,92 euros
Kolonoskopi: 202,13 euros
(kikkehullsundersøkelse av endetarmen, tykktarm og det siste stykket av tyndtarmen)
Ergometri: 121,72 euros
(Måling av muskelarbeid)
Kardiografi: 100,32 euros
Zapatero gjennomfører omfattende rokade på ministrene
Det er etter hvert allment akseptert at krisen blir brukt for å legitimere litt av hvert innenfor den politiske dagsorden. Den spanske regjeringens ”ministerrokade” er ikke noe unntak. Zapatero forklarer årsakene til at to departementer kuttes med nye sparetiltak. Dessuten forlater fire ministre sine regjeringsposter. Økonomiminister Elena Salgado er dermed den eneste ministeren som har overlevd Zapateros fem regjeringsendringer siden han kom til makten i 2004.
En av de mest markante endringene denne gangen, er utnevnelsen av innenriksminister Alfredo Pérez Rubalcaba som ny visestatsminister og talsmann for regjeringen. Han erstatter dermed María Teresa Fernández de la Vega som har sittet på denne posten i hele Zapateros regjeringsperiode.
Fire helt nye ansikter i regjeringskretsen sitter i første visestatsministerium sammen med Alfredo Perez Rubalcaba. Disse teller regionsmedlemmet for offentlige arbeider, Rosa Aguilar (Córdoba), PSOE-leder, Ramón Jáureguie (San Sebastian). Samt den sosialistiske EU-parlamentarikeren Valeriano Gómez (Jaén) og Organisasjonsleder for PSOE, Leire Pajín (San Sebastian).
Rosa Aguilar overtar Elena Espinosas post som Spanias klimaminister, mens Ramón Jáuregui erstatter María Teresa Fernández De la Vega og formannsposten for statsministeriet. Valeriano Gómez overtar Celestino Corbachos post som sysselsettingsminister. Leire Pajín trer inn som ny helseminister i stedet for Trinidad Jiménez, som til gjengjeld erstatter Miguel Angel Moratinos som utenriksminister.
Den siste ministeren som går, er Beatriz Corredor. Hun har sittet på posten som boligminister siden 2008. Men fordi bolig – og likestillingsministeriet spares bort, er hennes ministerpost ikke lengere aktuell. Arbeidsområdene for disse departementene legges nå under et nytt departement for Likestilling, Helse og Sosiale forhold, og Fomento som fortsetter med José Blanco i spissen.
Utskiftingen av ministre trådte i kraft 21. oktober.
Fuengirolas turistinformasjon holder åpet 24 timer i døgnet
Fuengirola kommune har åpnet en ny turistinformasjon på 200 km2 som har en interaktiv datamaskin med turistinformasjon installert i utstillingsvinduet. På datamaskinen kan man til enhver tid på døgnet finne informasjon om Fuengirola og byens lokale severdigheter og aktiviteter.
– Interaktive installasjoner av denne typen er en av de mest moderne i hele provinsen, forteller ordfører Esperanza Oña til europapress.es. Det nye turistkontoret er dedikert utelukkende til turistservice, mens den gamle bygningen nå ivaretas av Fuengirolas Turistråd. Fuengirolas turistkontor ble opprettet i 1963 og har cirka 80.000 besøkende hvert år.
Utenriksdepartementet stanser ny konvoi med nødhjelp
Den katalanske organisasjonen Catalunya Transport Solidari hadde planlagt å kjøre en konvoi med lastevogner fylt med nødhjelp fra Girona til Marokko og derfra gjennom Vest-Sahara og Mauritania til Dakar i Senegal. Det var samme rute som Albert Vilalta, Roque Pascual og Alicia Gámez fra Acció Solidària kjørte da de i fjor ble kidnappet, for deretter å bli de gislene som har overlevd lengst – over ni måneder – hos Al-Qaeda-cellen i Nord-Afrika.
Frigivelsen av de to (Gámez hadde tidligere blitt frigitt av terroristene) antas å ha kostet Spania mellom fem og åtte millioner euros. Regjeringen har ikke bekreftet at man utbetalte løsepengene, men har heller ikke benektet det. Dessuten kostet det mye spansk prestisje fordi mange, inklusive Frankrikets høylytte president Zarkozy, fordømte at man ga etter og betalte for frigivelsen. Det fryktes nå at spanjoler heretter vil være opplagte gisler fordi landets regjering tilsynelatende står klar til å utbetale løsepenger.
På grunn av dette anbefalte utenriksminister Miguel Ángel Moratinos NGO’en om ikke å dra av gårde som planlagt i oktober. Det var således en anbefaling og ikke en befaling, men organisasjonen besluttet likevel å rette seg etter den.
– Vi hadde forberedt turen de siste tre årene, så naturligvis er vi skuffet. Men vi følger advarselen, har formannen for Catalunya Transport Solidari, Antonio Gómez, uttalt. De skulle kjøre medisiner og materialer, donert av Hospital Clínic og private sponsorer, til Senegal. Utenriksministeriet har foreslått at man i stedet for å transportere varene på vei i stedet sender varene med skip.
Spansk ønske om flamenco som immateriell kulturarv
Spania forsøker nå for andre gang å få flamenco anerkjent som immateriel kulturarv av UNESCO. Den første anmodningen ble avvist i 2005. Konvensjonen til beskyttelse av den immaterielle kulturarven ble vedtatt i 2003, og dens hovedmål er å opprettholde og utvikle den kulturelle mangfoldigheten og individuelle kreativitet som er grunnleggende for folks identitetsfølelse.
Den argentinske tangoen ble godkjent i 2009, men spanjolene sliter med å få flamencoen inn på UNESCOs liste. Nå har kulturministeren, Ángeles González-Sinde, og Andalucías regionale leder, Jose Antonio Griñán, gått sammen for at lobbyarbeidet skal gi flamencotradisjonen den høythengende statusen.
– Har man først sagt flamenco, må man også si Andalucía, sier Griñán til El País. Spania figurerer allerede på denne UNESCO-listen med blant annet fløytespråket på La Gomera og mystiker-teaterstykket i Elche i Alicante.
Ny abortlovgivning tolkes ulikt av Spanias regioner
Et nytt vedtak om helsepersonells rett til innsigelser ved abort, blir implementert forskjellig innenfor landets regioner. I Castilla-La Mancha har man gitt tillatelse til at praktiserende leger kan nekte abort på et moralsk grunnlag. Dette til tross for at de nye reglene for innsigelse utelukkende gjelder det helsepersonellet som er direkte involvert i gjennomføringen av en abort, for eksempel gynekologer, sykepleiere, jordmødre og narkoseleger.
Regionene Navarra og Madrid har også kunngjort at de vil gi praktiserende leger innsigelsesrett ved aborter.
Asturias og Andalucía har til gjengjeld argumentert for at loven ikke kan omfatte praktiserende leger, fordi de ikke er direkte involvert i abortinngrep. De venstreorienterte partiene ERC, ICV og venstrefløykoalisjonen IU vil ha nye regler på dette området.
Den nye abortloven tillater abort fram til 14. uke av graviditeten. Og opp til 22. uke dersom graviditeten vurderes å kunne gi fysisk eller psykisk skade på den gravide, eller om det er skader på fosteret. Den tidligere loven fra 1985 tillatte ingen frie aborter. De som hørte til risikogruppen, måtte først sertifiseres for å få abort etter en legerapport. Men fordi det ikke var satt noen bestemt tidsfrist for legerapporten, innebar det at aborten dermed kunne utføres på et hvilket som et helst tidspunkt av graviditeten. Abort ble likevel foretatt på privatklinikker, mens myndighetene så mellom fingrene på dette.
CIA-flygninger mellomlandet på Kanariøyene
Nye undersøkelser utført av menneskerettighetsorganisasjonen Reprieve i London viser at CIA i april 2004 mellomlandet på Kanariøyene under transportene av tidligere Guantánamo-fanger til hemmelige fengsler i Marokko og Romania. Minst fire innsatte ble fløyet til Rabat og den rumenske havnebyen Constanta.
Flygningene ble foretatt få uker før USAs høyesterett vedtok en kjennelse som avviser den amerikanske regjeringens tilbakeholdelse av fanger på ubestemt tid. Reprieve har identifisert fangene som ble forflyttet, bl.a. Osama Bin Ladens nære samarbeidspartner, Abu Zubaydah, som ifølge CIA sto for rekrutteringen av Al Qaeda-medlemmer og var hjernen bak angrepet på den amerikanske torpedobåten USS Cole i 2000, Mustafa al Hawsawi. Ifølge Reprieves rapport avslører dette et komplekst og systematisk spansk-amerikansk samarbeid om CIAs hemmelige flygninger. Hvis disse fangene var ombord på CIAs fly (av typen Golfstream N85VM) under flygningen til Marokko og Romania, utgjør det dessuten et alvorlig brudd på Genève-konvensjonen om menneskerettigheter, fastslår Reprieve.
Vannregningen stiger – Torremolinos protesterer
Andalucías vannforbrukere må betale for nye renseanlegg og forbedringer av vannforsyningen i regionen. Det er én av følgene på innføringen av en ny vannforsyningslov som ble vedtatt i sommer. Loven fikk bare støtte fra PSOEs medlemmer.
Fra 1. januar 2011 stiger vannregningen med opptil 60 cent per kubikkmeter, avhengig av forbruket. Man har derfor innført nye regler for vannavgift i regionen for å finansiere de omtalte forbedringene av vannforsyningen.
Torremolinos ordfører Pedro Fernández Montes agiterer imidlertid for en anden lov på området.
– Den lokale regjeringen krever opp pengene fra forbrukerne fordi de ikke vet hvordan de ellers skal finansiere de nye tiltakene, sier han til diariosur.es. Han tviler dessuten på den juridiske retten som ligger i at kommunene fungerer som økonomisk garanti for regionen.
De nye vannprisene har et fast minstebeløp på en euro i måneden. Deretter følger tre variable priser, avhengig av forbruket.
Esteponas brannstasjon åpner etter tre års forsinkelse
Bygningsarbeidet på brannstasjonen i Estepona ble lovet ferdig i 2007, men kommunens byggegjeld på mer enn 12 millioner euros utsatte åpningen av stasjonen. Formannen for Esteponas Boligutvalg, Carmen Ocaña, har uttalt til malagahoy.es at man i løpet af et par måneder kan ta stasjonen i bruk etter at det nå legges en siste hånd på bygningsarbeidet.
Brannmennene må vente og fortsette sitt arbeid i den gamle stasjonsbygning som bokstavelig talt holder på å falle fra hverandre.
– Taket faller ned rundt oss, og toalettene er i en forferdelig tilstand, akkurat som resten av installasjonene, sier brannmennenes fagforeningsformann fra CSI-CSIF, José María López til laopiniondemalaga.es.
– Den eneste løsningen er å utligne gjelden med byggefirmaet, men alle vet at kommunen ikke har noen penger. Så det finnes ingen kortsiktede løsninger, tilføyer formannen. Brannmennene vil også ha nye uniformer og redskaper, men ettersom kommunekassen er tom, har Estepona Kommune søkt om penger fra den spanske foreningen av assurandører, Unespa.
Truet tunfisk viser tegn på framgang
Etter flere tiår med en truet bestand av den blåfinnede tunfisken, kan bestanden vise til en svak økning. Det viser en rapport utført av den internasjonale Kommisjonen for Bevaring av Tunfiskbestanden i Atlanterhavet (ICCAT), skriver El País. Kommisjonen understreker likevel at de nåværende fangsttall fortsatt ikke er nok til å gi et presist tall på tunfiskbestanden. En måling av bestanden med 100 prosents nøyaktighet krever flere år med begrenset fangst. Derfor anbefaler ICCAT at man beholder det aktuelle fangstnivået på 13.500 tonn i året fram til 2013.
På det nåværende tidspunkt er en eventuell fredning av den blåfinnede tunfisken igjen til debatt i Kommisjonen. I vår ble forslaget avvist, noe som var av stor betydning for Spania som er det EU-landet med størst fiskekvote. Spania, Hellas og Kypros har tidligere avvist alt snakk om totalforbud. Den blåfinnede tunfisken lever i Atlanterhavet og Middelhavet.
EU-støtte utløser ”kullkrig” i Nord-Spania
Etter at et nytt EU-direktiv er vedtatt, ser det svart ut for kullindustrien i Galicia. Direktivet favoriserer nemlig nasjonalt produsert kull, og de galiciske kullkraftverkene As Pontes og Meirama bruker bare importert kull. Derfor ser disse kraftverkene på seg selv som mer eller mindre ekskludert fra energimarkedet.
Reaksjonen: demonstrasjoner, streiker og underskriftskampanjer.
Det nye direktivet er utstedt og godkjent av Kommisjonen etter forslag fra den tyske kommissæren Günther Öttinger og den spanske kommissæren Joaquin Almuni om å fortsette EUs støtte til kullindustrien. Joaquin Almuni framsatte forslag om at støtten på årlige 10 millioner euros måtte fortsette fram til 2023. Men klimakommissær Connie Hedegaard fikk vedtatt at støtten skulle opphøre i 2014 i stedet.
Joaquin Almuni mente at direktivet var nødvendig for en sikring av energiforsyningen i Spania. Dessuten utgjør Spanias utpregede bruk av sol- og vindenergi en ustabil energikilde som krever støtte fra annen energiproduksjon.
På bakgrunn av disse forholdene imøtekom Kommisjonen Spanias søknad som nå forplikter seg til minst sju prosent EU-støttet nasjonal kullproduksjon av landets samlede produksjon. Helt konkret manifesteres støtten i en fastsettelse av en høyere markedspris på nasjonalt produsert kull for å unngå eventuelle konjunktursvingninger innenfor sektoren.
Hensikten med direktivet var dessuten å gi kullindustrien i Asturias og León en vitamininnsprøyting etter perioder med nedgang. Direktøren for energivirksomheten Iberdrola Ignacio Sánchez Galán påpeker imidlertid at kullet som utvindes i Asturias og León er mer skadelig og mindre effektivt enn det kullet som As Pontes og Meirama importerer, noe som dermed er i strid EUs krav om mindre forurensing og større utnyttelsesgrad. Blant annet derfor har energivirksomhetene Endesa, Iberdrola og Gas Natural Fenosa, sammen med Galicias Regionsråd nå klaget direktivet inn for EU-domstolen.
Direktivet møter også kritikk fra nasjonale politikere.
– Vi frykter at direktivet fra den spanske regeringen utgjør en risiko for kullkraftverkenes to tusen jobber. Det er nemlig ingen økonomisk kompensasjon eller alternative jobber forbundet med de nye tiltakene, uttaler industriminister Pedro Marin. Før EU-domstolen feller dom i saken, fortsetter protesten ”la marcha negra” i Galicia.
Mindre korrupsjon i Spania
Spania har rykket opp fra en 32. til en 30. plass på den internasjonale rankinglisten over korrupsjon, Corruption Perception Index. Det viser de siste indekstallene utarbeidet av organisasjonen Transparency International (TI). I Vest-Europa er Spania nummer 18 av 30 land der land som Italia og hellas øker korrupsjonsnivået fordi de rangeres som henholdsvis nummer 67 og 78 på TIs internasjonale liste.
På en skala fra 0 -10 der 10 utgjør den mindste graden av korrupsjon, har Spania en score på 6,1. Norge har en score på 8,6 poeng og har i likhet med Spania rykket oppover på listen, i Norges tilfelle fra en 11. til en 10. plass. Det plasserer landet like bak Australia og Sveits. Danmark ligger på topp sammen med New Zealand og Singapore, som også fikk en score på 9,3, tett fulgt av Finland og Sverige, begge med 9,2 poeng.
Somalia ligger på sisteplass med en score på bare 1,1, og oppfattes dermed som det mest korrupte landet i verden. Afghanistan og Myanmar deler nest sisteplass med 1,4 poeng, og på en 175. plass ligger Irak med 1,5 poeng.
Corruption Perception Index er beregnet på grunnlag av sammenlignbare opinionsundersøkelser i offentlige og private sektor. De sammenfatter den aktuelle oppfatningen av korrupsjonsnivået på politisk så vel som på administrativt plan. Bredt formulert behandler undersøkelsene temaer som bestikkelse av embedsmenn, underslag i offentlige fond og privat bruk av offentlige midler.
Valencia den nye hippe byen
Barcelona har i flere år vært Spanias mest hippe by, men ifølge det trendsettende reisemagasinet Lonely Planet, må neste reise gå til Valencia.
Magasinet har nettopp kåret de ti byene i verden man bør besøke i 2011, og her ligger Valencia på en femte plass.
Listen ser slik ut: New York, Tanger, Tel Aviv, Wellington, Valencia, Iquitos, Ghent, Delhi, og Chang Mai.
I begrunnelsen for å trekke fram Valencia, skriver Lonely Planet blant annet: Valencia ligger vakkert til ved Middelhavet og strutter av selvtillit. Gjennom århundrer har Valencia ligget i skyggen av de større spanske byene – harde, kommersielle Barcelona og Madrid. Ikke nå lenger. Samtidig som den beholder sin provinsielle sjarm, har Spanias tredje største by nå blitt internasjonal.
10 år gammel jente fødte
En bare 10 år gammel jente fødte i slutten av oktober en datter i Jerez de la Frontera. Den nyfødte veide 2,9 kg.
De lokale, sosiale myndighetene holder nå på å undersøke om det nyfødte barnet skal tvangsflyttes. Det avhenger av om moren gikk til svangerskapskontroll den siste måneden i svangerskapet. Man regner ikke med at de kan være snakk om voldtekt fordi piken har en kjæreste som også er mindreårig.
Piken og hennes familie kommer fra Romania og flyttet til Spania bare tre uker fødselen. Den nybakte mormoren som ennå ikke har fylt 30 år, har vært i Spania i en lengre periode. Hun siteres i dagspressen på å ha sagt at hun ønsket datteren skulle føde her til lands slik at barnet kan få spansk statsborgerskap.
I Andalucía fødte 48 jenter under 15 år i 2008 (de siste offentliggjorte tallene), ifølge Spanias nasjonale statistikkinstitutt (INE). I hele Spania fødte 177 mindreårige i 2008.
13 år er verdt en halvmillion euros
For 13 år siden ble Rafael Ricardi fra El Puerto de Santa María dømt for voldtekt. Etter 13 år viste en DNA-prøve imidlertid at han var uskyldig. Myndighetene tilbød ham en kompensasjon på en halv million euros. Mannens advokat hadde forlangt 10 millioner, men mannen selv aksepterete erstatningen for de 13 år tapte årene.
Spania planlegger forbud mot røyking utendørs
Som det første landet i Europa, forbyr Spania kanskje allerede ved årsskiftet utendørs røyking på offentlige steder. Antirøykeloven fra 2004 reformeres ved å forby røyking i skolegårder, parkområder med barnesoner, på sykehus og på andre områder som krever adgangstillatelse. Hensikten med reformen er å beskytte mindreårige og ikke-røykere mot tobakksrøyk. Særlig innenfor hotell- og restaurantbransjen vil disse gruppene være ekstra utsatte. Det er imidlertid mange hotelleiere som støtter opposisjonspartiet Partido Populars forslag om at alle må få lov til å bygge ”røykebur” slik som på en rekke lufthavner.
Dagens lovverk forplikter bare barer og kafeteriaer på mer enn 100 kvadratmeter til å dele lokalet i en røyke- og ikke-røyke avdelinger. Men ifølge talsmannen for PP, Mario Mingo, bør alle etablissementer avsette minst 30 prosent av lokalet til røykerom.
Endringene forventes å bli godtatt i kongressen og i senatet innen årsskiftet.
Ifølge det spanske Helsedepartementet dør det hvert år flere enn 60.000 mennesker som følge av røyking. 1.500 av disse er passive røykere.
Málaga CF har pekt ut sitt offerlam
På tross av de mange olje-euroene som den nye eieren av Málaga fotballklubb, sjeik Abdullah bin Nasser Al-Thani, før sesongstart pumpet inn i klubben til spillerkjøp og trener, går det dårlig for laget.
I begynnelsen av november lå laget på en tredje siste plass med bare sju poeng. Laget ligger dermed an til nedrykk. Dessuten hadde man ydmykende tapt samtlige fem hjemmekamper. Eierne besluttet at det var treneren, portugisiske Jesualdo Ferreiras skyld og sparket ham.
Ifølge sportspressen kostet avskjedigelsen klubben 7,5 millioner euros.
Ny trener er Manuel Luis Pellegrini, tidligere trener i Real Madrid. I kongeklubben var han bare ett år før han ble byttet ut med Mourinho.
Nordeas sjeføkonom gjestet Spania
Jesper Hertzs 25 år i Nordea ble feiret på en flott solskinnsdag i november. Her ses jubilanten sammen med bankens CEO i Luxembourg, Jhon Mortensen.
Under overskriften “Dipp eller dobbeldipp” inviterte Nordea til seminar på hotel Don Carlos i Marbella tirsdag 19. oktober.
Den første delen av det todelte seminaret tok opp de forskjellige makroøkonomiske sceneriene og utviklingen som kan skje i markedet i månedene som kommer, og hvordan investorer bør forberede seg. Denne presentasjon ga Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, som hadde tatt turen til Spania fra Norge spesielt for denne anledning. I den andre delen av seminaret ga Tore Mauseth, sjef for Nordeas norske rådgivere i Luxembourg en oppdatering på spansk og internasjonal beskatning.
– Vi har fått utrolig god respons på vårt seminar. Steinar er kjent blant nordmenn flest fordi han er mye i media i Norge, og samtidig var temaet høyaktuelt” sier Chief Representative for Nordea i Spania, Jesper Hertz.
Dersom du ønsker en kopi av presentasjonen, er du velkommen til å kontakte Jesper Hertz på Nordea kontoret i Marbella.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001