Norges nye ambassadør til Spania, Torgeir Larsen, ba om å få komme på besøk i redaksjonen til Det Norske Magasinet da han nylig besøkte Costa del Sol. Som gammel journalist er den nye ambassadøren nysgjerrig på norske miljøer.
Det ble et hyggelig møte der Det Norske Magasinets mangeårige redaktør Jette Christiansen og ambassadør Torgeir Larsen bl.a. snakket om de norske miljøene på Solkysten, om hva som opptar dem og hva de liker å lese om.
Spesiell bakgrunn
43 år gamle Torgeir Larsen er ikke bare relativt ung for å være ambassadør for en så viktig utenriksstasjon som den i Madrid. Han har også solid bakgrunn både fra journalistikk og utenrikstjeneste, – heller ikke hverdagskost blant norske diplomater. Vår nye ambassadør har arbeidet som journalist i flere avdelinger i NRK og dessuten vært leder for samfunnsavdelingen i Dagbladet i fire år, fra 2002 til 2004. I tillegg har han gått den såkalte ”diplomatskolen”, dvs. Utenriksdepartementets aspirantkurs som er selve døråpneren for en jobb innen diplomatiet. Larsen var i flere år utstasjonert i Gaza og på Vestbredden.
Skal vi nevne enda en ting som gjør ham spesiell, må det være at han i for fem år siden ble håndplukket av utenriksminister Jonas Gahr Støre til å være hans stabssjef i Utenriksdepartementet (UD). Dette er ingen politiske stilling. Men når Torgeir Larsen fikk jobben, så kan det bare bety at han har et svært godt – både personlig og profesjonelt – forhold til statsråden.
– Er en ”potet”
Larsen medgir at hans karriere så langt ikke har vært helt tradisjonell.
– Men egentlig er det flere likheter enn ulikheter mellom det å være journalist og diplomat. I begge yrker er man litt ”potet”, svarer han.
Å være potet betyr at man kan litt om mye og dermed også kan brukes til mye, mer enn å være spesialist på et lite og begrenset område.
Larsen har dratt med seg journalistikken over i diplomatiet. For vår nye ambassadør driver med noe så hipt og ungdommelig som å skrive blogg om sine opplevelser som diplomat.
Dette er ledd i en slags åpenhetskampanje innenfor UD. Til sammen fem norske ambassadører skriver nå slike blogger, forklarer Larsen.
– Hensikten med prosjektet er å nå ut med informasjon om hva vi egentlig driver med. Det knytter seg mange myter til hva en ambassadør gjør, og det kan være greit å kvitte seg med noen av disse mytene, mener den nye ambassadøren.
Spania – et pionerland for nordmenn
Torgeir Larsen hevder at Spania er et pionerland for nordmenn. Da nordmenn begynte å røre på seg og flytte ut i verden, var det først og fremst til Spania de dro. I dag regner ambassaden med at rundt 50.000 nordmenn bor mer eller mindre fast i Spania. De største koloniene finnes på Costa Blanca, Costa del Sol og på Kanariøyene.
– Jeg kaller det Fredrikstad +, sier Larsen og sammenligner med at Fredrikstad by har omtrent samme antall innbyggere som de norske koloniene har til sammen.
– Hva tenker du om at mange i Norge har en klisjéaktig oppfatning av nordmenn som bosetter seg i Spania. Her handler det både om alkoholproblemer, trygdemisbruk og sosialklienter?
– Klart at det finnes problemer, men de er ikke flere enn i mange norske kommuner på samme størrelse, sier Larsen utfra samtaler han har hatt med representanter for de norske Sjømannskirkene i Spania. Han tror klisjeene etter hvert vil forsvinne.
Å fremme norske interesser
Jobben som Torgeir Larsen tok over i september i fjor, går kort og godt ut på å fremme norske interesser i Spania. Ambassadøren mener utfordringene er mange, særlig på det økonomiske feltet.
– Det handler om stadig tetter samarbeid på felter som for eksempel energi, teknologi, oppdrettsnæring og eksport av laks, sier Larsen.
Norge har nå overtatt alle de fem fregattene som ble produsert i Spania. Nå er nettopp et nytt samarbeidsprosjekt lansert. Denne gangen handler det om et spansk-norsk prosjekt om produksjon av en ny kommunikasjonssatellitt i milliardklassen. Avtalen ble undertegnet i begynnelsen av september sist år. Spania går inn med 60 prosent, Norge med 40. Prosjektet kan komme til å gå 10 år framover, ifølge Larsen.
Han framhever de gode politiske forbindelsene mellom Norge og Spania. Larsen minner om at regjeringene i begge land preges av en sosialdemokratisk rødfarge.
– Begge land har felles syn på den verdipolitiske arena og begge er opptatt av menneskerettigheter og konfliktløsning, sier han.
Språk og kultur
Larsens interesse for Spania går langt tilbake i tid. På 1980-tallet studerte han spansk ved Universitetet i Bergen og bodde også i Mexico en kort periode for å lære språket.
– Jeg har brukt to år av livet mitt på å lære meg spansk. En periode pratet jeg bedre spansk enn engelsk. I dag er det omvendt. Men det spanske språket har kommet lettere tilbake enn jeg fryktet, sier ambassadøren som mener det å snakke spansk er en forutsetning for å kunne gjøre jobben sin.
– Det har med respekt og ydmykhet å gjøre. Husk at spansk er et av de store verdensspråkene, sier han.
Fotball
Torgeir Larsen har med seg hele familien til Madrid, både kone og to gutter på henholdsvis seks og ni år. Kona har sin egen jobb som NRK-journalist å ivareta, mens begge sønnene går på den skandinaviske skolen i Madrid.
Ambassadøren medgir at han er glad i fotball. Som Madrid-beboer er det to lag å velge mellom, Atletico Madrid og Real Madrid.
– Eldstesønnen min går for Real. Selv har jeg ikke bestemt meg ennå, men det er litt mer trøkk og stemning på Atletico-kampene, innrømmer ambassadør Larsen.
Ut på tur
Ambassadør Torgeir Larsen vil være synlig og til stede i norske miljøer i Spania. Han mener det er viktig at han regelmessig drar ut for å besøke disse miljøene.
– Personlig kontakt er viktigere i Spania enn i Norge, derfor er det også viktig å møte folk, sier Larsen som snakker om å lage en arena for kontakt.
Under oppholdet på Costa del Sol, besøkte Larsen både Den norske skolen, Konsulatet i Los Boliches, Det Norske Magasinet, Den norske forening og Sjømannskirken El Campanario. Før han kom til Solkysten, hadde han gjennomført samme opplegg på Costa Blanca. Neste post på programmet er besøk på Gran Canaria.
– De norske miljøene her på Solkysten vil gjerne ha deg på besøk under de kommende Internasjonale dagene her i Fuengirola i april. Kommer du?
– Om det passer, ville det vært hyggelig, sier Larsen… på diplomatisk vis.
Vil du lese Torgeir Larsens blogg om hans erfaringer som ambassadør i Madrid? Klikk deg inn på denne lenken: http://blogg.regjeringen.no/norgeiverden/madrid/.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001