Månedsmagasinet på Costa del Sol
Drapsagurker fra Andalucía – og et sunt tarmsystem

Drapsagurker fra Andalucía - og et sunt tarmsystem

Jeg må innrømme at jeg holdt på å kaste opp da jeg, mens jeg spiste en agurksaus, mens jeg hørte det på nyhetene. Plutselig tonet det fram et bilde av det samme agurkmerket som jeg satt og spiste med stort velbehag, mens tv-verten fortalte at disse agurkene fra Andalucía var mistenkt for å være årsak til en svært alvorlig tarminfeksjon i Tyskland.
Et øyeblikk vurderte jeg om jeg skulle la frykten styre meg og kaste resten av sausen. I stedet fortsatte jeg med å nyte maten med stort velbehag. Siden hørte jeg at det bare var agurker som var sendt til Tyskland fra Spania som var sykdomsframkallende, og at det fantes vitner som hevdet at agurkene hadde ligget på bakken før de nådde fram til forretningene. Siden kom mistanken om at også danske agurker og andre grønnsaker kunne være årsaken til tarmsykdommen. Det er heldigvis ikke mitt ansvarsområde, men det får meg til å rope så høyt jeg kan at hver især må sørge for å ha så sunt tarmsystem som overhodet mulig slik at kan klare diverse utfordringer på matvareområdet best mulig. Jeg må likevel understreke at om du får vondt i magen eller diaré, er det selvfølgelig viktig at du omgående oppsøker lege.

Etiske spiseregler
Juli er den store reisemåneden da det ofte spises fremmed kost sammen med den stressfaktoren det er å ha ferie under fremmede himmelstrøk. Tenk på tarmsystemet, sørg for at det er sunt og robust før du drar av sted. Sørg for å ta vanlige, praktiske forholdsregler. Husk at på forhånd svekkede personer, tilhører den egentlige risikogruppen. Så hvis ikke du tilhører den, så glem alt. Nyt ferien, velsign maten din og takk for den. Nekt frykten å ta plass i bagasjen. Grunnen til at jeg gjør så stort nummer av å la frykten bli med i bagasjen er fordi det ikke er noe så dårlig for forsvarssystemet som frykt. Det får alle fordøyelsessekreter til å arbeide på nedsatt kraft, og det er fordøyelsessekretene som sørger for en ordentlig nedbrytning av maten. Dessuten kjenner de fleste nok til situasjonen der man tiltrekkes av det man aller mest frykter.
Hvis du hører til dem som visualiserer, så visualiser positive setninger som f.eks. ”Jeg holder meg sund og frisk, og tarmsystemet mitt har det bare superflott og fungerer akkurat som det skal”. Derimot bør du ikke bruke setninger med negasjoner som f.eks. "Jeg tiltrekker meg ikke sykdom eller sykdomsframkallende bakterier". "Eller jeg vil ikke være syk". Underbevisstheten verken forstår eller hører negasjoner og hopper over ordet ”ikke”.
Legg bort sorger og bekymringer mens du spiser. Spis avslappet i en god, fredelig og harmonisk stemning. Om ikke er ditt innvendige kaos også med på å forgifte maten, fordi missfornøyelse og indre uro medvirker til å sende ut kaotiske vibrasjoner som svekker på forsvarssystemet og gjør fordøyelsen ineffektiv.
Smitten som forårsaket tarmsykdommen, er E coli-bakterie (Escherichia coli). Denne E coli-bakterien kommer vanligvis fra kjøtt, så det er litt foruroligende at det nå plutselig viser seg å kunne stamme fra grønnsaker.

Kvinner og sykdommen
Det later til at sykdommen er hyppigst blant kvinner, uten at man offisielt har noen kunnskap om hvorfor det er slik. Min teori er helt privat og jeg mener at en av årsakene kan være at mange kvinner har tatt noen kurer med antibiotika for å få tarmsystemet stabilisert etter at de har tatt p-piller i en periode, lider av blodsukkerproblem, menstruasjons- og PMS-problemer, er trette, spiser pasta og søte ting og masser av ost, samt drikker mye kaffe, arbeider som en blekksprut, passer arbeid, barn, driver masse mosjon og er massivt stressede og har glemt gleden og spontaniteten. Til og med i en kanskje ikke helt erkjent sopplidelse, kommer så denne bakterien og slår beina under henne. Føler du symptomene, kan være deg, så bruk ferien til å stabilisere deg, ta hånd om og pass godt på deg selv. Kjæl med deg selv i form av deilig mosjon som gjør deg glad, aller helst i frisk luft og oppsøk evt. en dyktig soneterapeut. Når vi med kjærlig omsorg passer på oss selv, har vi et godt fundament for et sterkt immunsystem – og slik har vi også overskudd til andre mennesker og dyr og kanskje til og med reflektere over vær kjære planet.

Årsaker
Dessverre tror jeg at én av grunnene til at vi så ofte hører om mat som gjør oss syke, er at mange mennesker har det så vondt i livet at de døser seg vekk fra verden med nervemedisin, antidepressive midler, alkohol, sukker, slikkerier, kaffe og sigaretter, noe som desidert er immunundertrykkende. Så har de dårlig samvittighet over avhengigheten og manglende handlekraft, er det den onde sirkelen som går i ring. Bruk evt. ferien til å få styr på livet ditt og livsstilen. Ta én ting om gangen, og ros deg selv for hvert framskritt du gjør.
Har vi et velfungerende og sterkt immunsystem, blir vi ikke så lett syke, eller bare lettere syke – selv ved aggressive angrep av mikroorganismer.

Til alle med et sart tarmsystem
Ta masser av B-vitaminer som er med på å holde slimhinnene hele. Evt. ekstra Biotin som spesielt er svært tjenelig for tarmslimhinnene.
Til å hele og stabilisere slimhinnene kan man spise A-vitaminer, evt. i form av betakaroten, da hjelper du også sommerhuden og fargen. Er du gravid, skal du ikke overdosere A-vitaminer. E-vitaminer og sink er også helende for slimhinnene. Vær oppmerksom på at E-vitaminer i høye doser i lang tid kan framkalle menstruasjonsforstyrrelser og påvirke blodtrykket. Er tarmslimhinnene svært sarte, så begynn evt. en sinkkur med å ta flytende sink og gå etter hvert over til sinktabletter. Berberin er også bakteriedrepende og støtter både lever og nyrefunksjon. Ta gjerne litt ekstra D-vitaminer, de styrker generelt immunsystemet. Spis godt med melkesyrebakterier f.eks. Symbioflor, Probiotic fra Udos Choice, Vitabiosa m.fl. Kan brukes av alle aldersgrupper. Det sies at tarmfloraen vår direkte speiler vår økologiske balanse. Jeg møter svært mange i forretningen som har problemer med tarmfloraen, så det er verdt å passe på. Sørg også for å få noen essensielle gode fettsyrer og gjerne en riktig god olivenolje. Merker du at store biffer eller tung mat ikke er bra for deg, lider du kanskje av for lite magesyre og da er du svært mottakelig for uvennlige bakterier og sopper. Prøv magesyretabletter med f.eks. papaya, bromelain og HCL, m.m. Det kan også være en god idé å styrke slimhinnene med Aloe Vera, enten som juice eller i tablettform.

 

 

 

Kosten
Har du et sart tarmsystem, så pass litt på råkost, særlig hvis du er under fremmede himmelstrøk. Det kan lette tarmens fordøyelsesfunksjoner, hvis du evt. putter en skive sitron i vannet, spiser litt kiwi, ananas, grape og papaya, m.v. I en periode kan det være bra å unnvære melk og ost, mens man som oftest tåler pisket fløte og smør, og det gjør riktig godt med en yoghurt som inneholder mange melkesyrebakterier. Spis godt med fibre, gjerne fullkornprodukter og tygg langsomt. Det favoriserer de gode tarmbakteriene og binder giftstoffer. Sørg for å drikke godt med rent vann, og drikk gjerne te med bukkehornsfrø. De smaker forferdelig, men er enormt effektive mot alle former for infeksjoner. Har du ferie og gjerne vil drikke alkohol, så nyt en whisky, vodka, tørr sherry, men hold deg unna rom og cola og andre søte drikker – de gir svært gode vekstbetingelser for infeksjoner. Selv om jeg nå lyder kjedelig og som en skikkelig ”lysslukker”, er leveren det organet som skal avgifte tarmsystemet for giftstoffer, så pass på den. Leverens kapasitet overskrides lett hvis den ikke behandles godt. Den lider virkelig under inntak av sukker, alkohol og medisin eller mangel på næringsstoffer. Det er svært mange medikamenter som undertrykker immunsystemet, bl.a. hasj, antidepressive midler, antibiotika, m.fl. Det er utenfor månedens emne, men jeg må likevel fortelle at om du skal på ferie i tropene, kan det være en god ide å drikke litt IpeRoxo te. Ipe Roxo hemmer plasmodier som framkaller malaria. Ipe Roxo er den indre barken fra et sydamerikansk tre som vokser i jungelen i Brasil og Argentina. Ipe Roxo er også kjent som Lapacho og Pau d`Arco. Det er best å ta Ipe Roxo som te eller tinktur fordi den lettest opptas og transporteres ut til cellene i oppløst form. Fordi den ikke smaker særlig godt, kan du evt. blande med honning, søt stevia eller lignende. Hører du – som jeg – til i den eldre aldersgruppe må du være oppmerksom på at behovet for visse næringsstoffer øker i takt med at våre organer eldes for å holde immunsystemet intakt.

Tankemønstre og matforgiftning
Louise Hay skriver om årsaken til matforgiftning: Å tillate andre å ha kontroll. Å føle seg forsvarsløs.
I stedet kan du lage et nytt tankemønster som heter: Jeg har styrke og makt og evne til å fordøye alt som møter meg.
Louise Hay foreslår at du gjentar dette nye tankemønsteret for deg selv flere ganger og later som om du allerede er i helbredsprosessen.

Feriens førstehjelp
Det er sommer og et usedvanlig stort antall mennesker forteller at mange av oss beveger seg over landegrensene. Enten reiser vi ut eller får gjester, eller en skjønn blanding av begge deler. Livet blir lettsindig, sunnheten blir satt på ”stand by”. Vi er parate til vakre eventyr. Det er herlig å slippe hverdagen og bare flippe ut, gå på oppdagelsesjakt og nyte livet. Imidlertid er ferie en stressfaktor som det kan være vanskelig for kroppen å håndtere. Derfor formaner jeg alltid barn og barnebarn, hva enten de må arbeide hardt for å tjene penger til studier eller til å nyte nattelivet på sommerferien. Husk alltid den daglige vitaminpillen av god kvalitet. Velg et sterkt vitamin- og mineralprodukt i de tre høysommermånedene. F.eks. Omnimin, Spektro, Multivitamin, Maximum m. med ginseng m.fl. Suppler evt. med ekstra sterke B-vitaminer, samt C-vitaminer som kan forebygge infeksjoner, men ikke er særlig effektive hvis du allerede har infeksjonen. Ta også gode fiskeoljer, f.eks. Omnikrill, Cardiomega, Epa-gla+ o.s.v.

Magetarmsystemet
Langt de fleste problemene under ferien oppstår rundt fordøyelsen.
Reisesyke kan ofte forebygges med ingefær som også finnes i kapsler, enten reisen foregår til lands, vanns eller i luften. Vet du i god tid at du skal ut og reise, kan det hjelpe å ta B-vitaminer. Mange ganger kan angsten provosere reisesyke, så det kan være en god idé å få arbeidet med det psykologiske.
Har du kvalme fordi du har spist eller drukket for mye, kan en god ingefær-te gjøre underverker, eller bare ha litt sitron i vann. Bananer og rå havregryn er også gode matvarer.

Forstoppelse – Hører du til dem som får forstoppelse så fort du er i fremmede omgivelser, så vær ekstra oppmerksom på å drikke rikelig med vann, 2 – 3 liter daglig. Også her kan ingefær hjelpe fordi den fjerner følelsen av oppblåsthet. Drikk gjerne en urtete med peppermynte, evt. blandet med anis og fennikel, eller Thea go’ te dom virker rimelig sterkt. Du kan også få frukt og fibre med tørket frukt til å tygge eller i tablettform. Spis svisker samt annen fiberrik kost. Ta f.eks. tilskudd av loppefrøskaller som Husk eller Lepicol. Unngå bananer, melk og ost. Det er nyttig med tilskudd av B- og C-vitaminer samt magnesium.

Diarre eller bare løs mave Spis godt med bananer, potetmos laget på vann, revne epler, yoghurt natural, vann (gjerne kokt), ristet brød. Melkesyrebakterier f.eks. Symbioflor, i den akutte fasen kan tas 16 kapsler i døgnet og ved bedring trappes ned til 2 – 4. Skal du reise til fremmede land, kan det være en god forebygging å starte et par uker før avreise med et par kapsler daglig. Mens diareen står på, så unngå melk og sukkerholdig mat.

Halsbrann Spis bananer, melkeprodukter samt potetmos. Frutin er en tyggetablett som spises sammen med måltidet. Den lindrer halsbrann. Det samme gjør Samarin som er et velsmakende fruktsalt som drikkes.
 

God ferie!

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.