Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Afrikas skjønnhets-te og en sunn nytelses-te

Vi drikker hvert år oseaner av kaffe og svart te, noe som ikke er helt fri for helsemessige konsekvenser. Folk med svakt hjerte og magesår har problemer, og mange av oss, ikke minst barn og eldre, får søvnvansker på grunn av kaffe og te. Garvesyren i te virker forstoppende. Ja, det er ikke langt fra at overdreven bruk av de to nytelsesmidlene må regnes som en ”last” på linje med f.eks. tobakkrøyking.
Fra den sørlige delen av det afrikanske kontinentet kommer det nå et sunt og velsmakende alternativ, kjent under navnet Rooibush te (eller Rooibos te). Denne teen er laget av bladene på den spesielle busken som bare vokser her, hvor det tørre, varme klimaet og det spesielle jordsmonnet gjør dyrkingen mulig.
Rooibush te minner om vanlig te og lages på samme måte. Mange afrikanere mener at den er god for helsen, og det har vist seg at den har et høyt innhold av C-vitaminer og forskjellige mineraler. Men afrikanere drikker ikke Rooibush te for å holde seg sunne, de drikker den rett og slett fordi den smaker godt.
Det fine ved Rooibush te er at den slett ikke inneholder koffein og bare 1% garvesyre(garvesyren i vanlig te ligger på 8-15 %). Rent bortsett fra den helsemessige fordelen betyr det at teen kan varmes opp på nytt uten å bli bitter, i tillegg til at den kan oppbevares i kjøleskap og drikkes kald som iste i sommervarmen.
Et annet pluss er økonomien, Rooibush te er nemlig dobbelt så drøy i bruk som svart te, og så krever den mindre sukker, til glede for dem som passe på kaloriene. Mange mennesker blander også Rooibush te med svart te, det gir en særlig aromatisk drikk med en pikant ettersmak. Rooibush te er den ideelle te om kvelden og som også barn elsker.

Gymnastikk for huden
I Sør-Afrika har man i årevis brukt Rooibos te mot kolikk, og den hjelper. Men det eksisterer ingen forskningsmessige resultater på nettopp dette området. Derimot er det vitenskapelig dokumentert at den har en rekke andre effekter. Rooibos er rik på naturlig forekommende næringsstoffer og inneholder bl.a. en avgiftende og beskyttende effekt når det gjelder huden. Til og med snakkes det om en antialdringseffekt pga. innholdet av den potente antioksidanten Aspalathin, en substans som bare finnes i Rooibos. Huden lider i økende grad av skader fra sol, røyk og fet mat. Det gjøær dannelsen av nye celler vanskelig. Flere studier viser at nettopp Rooibos inneholder store mengder naturlige antioksidanter som er en mangelvare i en stresset og forurenset verden. Rooibos te kan kjøpes i Vitamina i Centro Idea både i poser á 100 gr. eller som teposer.
Spesielt til huden forhandler Vitamina tabletter fra Beaute Pacifique ”Life After 40”, som inneholder Rooibos.

Botanikken
Busken rooibos(Asphalatus linearis) er en belgplante med nålelignende blader, hjemmehørende i den vestlige Cape Provence i Sør-Afrika.
Rooibos best beskrives som en uregelmessig busk med tynn stamme som kan bli opptil to meter høy.
Andre lave, buskaktige belgplanter som Lebeckia og Cyclopia i Sør-Afrika er i nær familie med Rooibos.
Rooibos-ekstrakten er bl.a. kjent for å ha en viktig anti-allergisk og bakteriehemmende virkning.

Av Norrbom

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.