Månedsmagasinet på Costa del Sol
Cytostatika-behandling og munnhelse

God munnhelse fremmer trivsel. En frisk munnhule har stor betydning for allmenn trivsel, både sosialt og psykologisk. Det er viktig at funksjoner som snakking, tygging, svelging og smaksopplevelser fungerer. En frisk munnhule letter dessuten fordøyelsen.

Den vanligste årsaken til økt risiko for sykdom i munnhulen er nedsatt spyttproduksjon, munntørrhet. Mangel på spytt kan gi vansker med å snakke, tygge, svelge, føre til smerte, svie i munnen, løse proteser, karies, mm. Spyttet har stor betydning for kroppens naturlige forsvar mot infeksjoner.
Cellene i spiserørets slimhinner er følsomme for cytostatika. Når maten tygges, svelges og føres videre till magesekk og tarmer, støtes hele tiden gamle celler bort og erstattes av nye. Under cytostatika-behandling rekker ikke alltid slimhinnene å skapes tilstrekkelig raskt. Det kan forårsake sår og tørrhet i munnen, illebefinnende, diaré og problemer i endetarmen.
Langt fra alle pasienter får problemer, og det finnes både medisiner og andre måter å lindre på. Problemene forsvinner alltid når behandlingen er avsluttet.
Når det gjelder munnhelse kan det ofte være bra med et tannlegebesøk før behandlingen starter slik at man etterpå kan se hvilke forandringer som skjer under behandlingen. Dessuten kan tannlegen oppdage hvilke tenner som trenger behandling og pleie tannsten som trengs å tas bort samt tenner som må trekkes ut før den kommende cytostatika-behandling for å eliminere komplikasjonene under behandlingsperioden. Dessuten kan tannlegen gi råd om ulike preparater mot eventuell smerte, munnsår, sopp, munntørrhet, etc.
Trombocytene (blodplatene) gjør at blodet kan levre seg og sår kan leges. Blir de for få etter behandling med cytostatika, kan det gi neseblod, blødninger i tannkjøtt og fra småsår. Rådet er å børste tennene med en myk tannbørste.
Munntørrhet, tørre lepper, treg spyttproduksjon og følelsen av allment ubehag bidrar i høy grad til senket livskvalitet. Smertelindring kan gis med for eksempel smertestillende salve eller tabletter. Varsomt utført munnpleie flere ganger om dagen er viktig.
Det finnes tre viktige hjørnesteiner i forebyggende tannpleie; kost, munnhygiene og fluor. Jeg anbefaler følgende daglige munnpleie:
Daglig tannbørsting morgen og kveld med fluortannkrem.
Rengjøring av proteser og skylling av slimhinner.
Ved munntørrhet få slimhinnene fuktet med spray, gel eller tabletter.
Smør leppene.
Ved behov få ekstra fluortilskudd.
Du er velkommen til å sende e-post eller ringe oss på Nordic Dental Centre for en gratis konsultasjon eller stikke innom!

Av Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.