Kvinners hormoner går gjennom en kompleks serie av forandringer hele livet som vi fortsatt ikke helt forstår. Forandringene kan grovt deles opp i alderen for menses, gjennom overgangsalderen og til tiden etter menstruasjonens opphør. Det skjer mye for oss kvinner gjennom disse periodene av det hormonale livet.
De fleste hormonene som er involvert i den menstruelle syklusen, er østradiol, progesterone, lutein og det follikelstimulerende hormonet. Men også andre hormoner, som testosteron og DHEA, har en innflytelse på kvinners hormonale helse. Hormonene styres av et samspill mellom hypofyse, eggstokker og livmor. Det kan være en god ide å få ditt hormonelle nivå testet regelmessig når du er over din første ungdom, fordi hormonene spiller en avgjørende rolle for både helse og følelsen av velbehag.
John F. Kennedy hadde et sitat: ”Det er ikke nok å tilføye år til våre liv, man må også tilføye LIV til disse årene.”
Menstruasjonssmerter
Den utrensningen kvinner har hver måned og som antas å styrke kvinners helse, kan også være forbundet med smerter og problemer.
Hører du til dem som hver måned lider av menstruasjonssmerter, kan det ofte hjelpe å ta kapsler av planteoljen kjempenattlys. Fiskeolje motvirker også smerter. Du kan evt. ta oljene i en samlet kapsel, f.eks. Epa-Gla+ fra Biosym, som inneholder alle oljene både 3 – 6 – 7 og 9. Kombiner det evt. med en sterk B-vitamin, samt kalsium/magnesium med D-vitaminer, f.eks. Osteoform også fra Biosym. Kan du ikke holde ut tanken på å spise kosttilskudd hver dag, kan det noen ganger være tilstrekkelig å ta kosttilskuddene ca. en uke før forventet mens, samt under selve menstruasjonen.
PMS
er kjent som premenstruelle syndromer, og det har blitt fleipet mye med dette gjennom tidene, men det er ofte en særdeles ubehagelig lidelse, både for kvinnen selv som for hennes omgivelser.
Mange kvinner er ytterst følsomme i dagene rett før menstruasjonen, fra omtrent en uke til 10 dager med ustabilt humør, vi blir lettere sinte, får angst, blir trette, lider av manglende konsentrasjon, forstoppelse, trang til noe søtt og andre spesifikke matvarer, vi blir oppjagede, osv. osv. Ofte hoper væske seg opp i kroppen og brystene blir ømme. Tilstanden er vanligst etter 30-års alderen. Lidelsen skyldes mange ganger at det i siste halvpart av menstruasjonsperioden er mangel på progesterondannelse fra ”det gule legeme” i eggstokkene. Ofte kan PMS-symptomene forverres når overgangsalderen nærmer seg.
For å forebygge eller mildne symptomene, kan det være lurt å være litt oppmerksom på kosten. Spis godt med fullkornsprodukter og grønne grønnsaker, men unngå rødt kjøtt, egg, melkeprodukter og hvitt mel, for mye salt, cola og kaffe. Disse matvarene forverrer nemlig situasjonen.
Nøkkelbehandlingen med kosttilskudd er som ovenfor beskrevet: flerumettede fettsyrer, B-vitaminer, tilføy evt. ekstra B6 50-mg daglig, samt magnesium/kalsium.
I tillegg til gode kosttilskudd har jeg mange ganger opplevd at man kan få god hjelp hos en dyktig soneterapeut eller akupunktør.
Sørg for god mosjon. Dyrk evt. yoga eller meditasjon, alt etter temperamentet. Vider er det forsket i at deilig SEX er godt som forebygging. På den måten kan det helbredende, forenes med det morsomme!
Det er også positive beskrivelser om denne fasen. Paula Nicholson forteller om undersøkelser som viser at den premenstruelle fasen av en syklus ofte faller sammen med en forsterket aktivitet, intellektuell klarhet, følelsen av velvære, glede og seksuelt begjær.
Overgangsalderen
For de fleste kvinners vedkommende inntrer menopausen i tre faser:
1. Premenopausen, der man fortsatt har menstruasjon regelmessig. Ofte skifter menstruasjonen karakter og blir enten lettere eller tyngre, og de første hetetoktene inntreffer.
2. Perimenopausen. Ca. 3 – 5 år før selve menstruasjonsperiodens avslutning inntreffer en tid der det hormonale nivået er svært svingende, og ofte blir menstruasjonen svært uregelmessig. Eggstokkenes funksjon minsker, og når dannelsen av de to hovedhormonene progesteron og østrogen avtar, forandrer menstruasjonsmønstret seg. Det er svært forskjellig fra kvinne til kvinne hvordan dette oppleves. De vanligste symptomene på overgangsalderen er hetetokter, depresjon, tørrhet i skjeden, nedsatt sexlyst, huden begynner å bli gammel, leddsmerter, vektøkninger, benskjørhet, mm.
3. Postmenopausen. Det antas at man er i postmenopausen når man ikke har hatt menstruasjon på ett år. Det er vanligst at denne perioden starter mellom i årene mellom fylte 45 og 55 år. Dårlig ernæring kan gi en tidlig menopause. Kvinner som ikke har født, kommer også ofte tidlig i overgangsalderen. Det samme gjelder røykere som har en tilbøyelighet til å komme i overgangsalderen ca. to år tidligere, fordi røyking virker på utskillelsen av østrogener fra eggstokkene, og derfor senkes hormonnivået.
Vær ikke så lei for om du har et par kg for mye. Runde kvinner får ofte en senere menopause, og kommer lettere gjennom overgangsalderen fordi det også produseres østrogen i fettcellene. I disse kolesterol-tider er det kanskje godt å vite at kvinner omdanner kjønnshormonene progesteron og østrogen fra kolesterol.
Hjelp deg selv
Mosjon
Et godt middel mot hetetokter og psykiske svingninger er mosjon. Svetteframkallende mosjon øker mengden av endorfiner som er stoffer vi selv produserer bl.a. mot smerter og som får oss til å føle oss glade og velopplagte. Østrogener øker normalt mengden av endorfiner. Det samme gjør en litt kraftigere mosjon. Mosjon er også nyttig både for ledd og skjelett, utseende, hjertekretsløpet og koordinasjonsevnen. Pass likevel på ikke å belaste leddene for mye.
Kjærlig seksualitet
Har du en partner, så dyrk seksualiteten mellom dere. Elskov og orgasme øker blodsirkulasjonen i skjeden. Kanskje orker du det ikke, eller du har simpelthen bare ikke lyst, eller kan ikke ta deg sammen. Synes du at den mannen du deler seng med er kjedelig og ulidelig forutsigbar, så ta litt Maca. Gi evt. også litt til ham. Maca kalles også for peruansk ginseng. Det er etter min mening gudenes oppfinnelse for et deilig kjærlighetsliv. Det hjelper på hormonbalansen, gir deg lysten og glimtet i øyet tilbake, sammen med den deilige kilende fornemmelse i underlivet. Når du først setter dine flørtende øyne på han, skal du bare se at der skjer noe. Han vil slukke fjernsynet, og så er det tid for det uforutsigelige…
Drøyer du litt, fordi du vet at slimhinnene dine er tørre og sex gjør vondt, så suppler med omega 7 som er en olje laget av havtorn. Jeg synes den gjør mirakler på alle former for sarte slimhinner.
Du kan evt. også sette inn en E-vitamin-kapsel i skjeden. Gjør det i seks uker og deretter etter behov.
For å øke blodforsyningen til de vaginale områdene, noe som også hjelper mot tørrhet i skjeden, og styrker bekkenbunnmuskulaturen, er det en god idé å sykle og svømme. Det hjelper også til med å gi stramme rumpeballer.
Inkontinens
Eller ufrivillig vannlating sees ofte sammen med menopausen, fordi østrogenet er med på å holde bekkenbunnen stram.
Her er det viktig å gjøre knipeøvelser. Trekk skjedemusklene sammen og oppover. Gjør det 10 ganger om gangen og gjenta mange ganger om dagen, samt hver gang du setter deg ned. Når du går på toalettet, så stans midt i strålen. Er dette ikke nok, kan det kombineres med akupunktur. Suppler evt. med et kollagenprodukt. Det er et proteinprodukt som gir cellene styrke. Du kan også ta C-vitamin ca. 3 gram daglig. C- vitamin stimulerer også produksjonen av store mengder kollagen.
Ginseng har også en østrogenlignende effekt og kan motvirke tørrhet i slimhinnene. Jeg opplever at det kan gi god energi, men også påvirke et litt sart blodsukker, og det må vises forsiktighet hvis du lider av høyt blodtrykk.
Kosttilskudd og kost mot plager i overgangsalderen
Soya
Det er bevist at østrogen fra planter og urter kan påvirke østrogennivået i gunstig retning. Det gjelder f.eks. soya. Mange føler seg hjulpet av f.eks. tofu eller andre soyaprodukter. Vær oppmerksom på at de soyaproduktene du spiser, er av god kvalitet og ikke genmodifiserte. Det er et annet lite ”men” ved soya. Blir det spist i store mengder, kan det kanskje medvirke til lavt stoffskifte som ofte også kommer i forbindelsen med menopausen. F.eks. sees den autoimmune sykdommen Hashimoto oftere og oftere i forbindelse med overgangsalderen.
Agnus Castus – kyskhetstre, Vitex
Er en deilig urt i overgangsalderen. Den er kjent for å regulere hormonproduksjonen, både når det er for lite og for mye hormon. Den minsker hetetoktene, virker mot for kraftige eller for hyppige blødninger og kan øke progesteronnivået i forhold til østrogen, når det er nødvendig. Den øker også fruktbarheten, så vil du ikke bli gravid, bør du nok være litt forsiktig.
Av andre midler som påvirker hetetokter og andre symptomer fra overgangsalderen, kan nevnes: Chello Forte fra Mezina som finnes i flere forskjellige former. Av andre må nevnes Melbrosia, Bidro til kvinner, Salvie og Cimicifuga Racemosus som n har blitt forbudt i Danmark. Middelet har vært svært utbredt i ca. 40 år i Tyskland der 50 % ble utskrevet av leger som alternativ til andre hormonbehandlinger.
Sørg for å få et supplement av vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer. Evt. Epa-Gla+ fra Biosym, som inneholder både omega 3-6-7-9. Ta evt. ekstra tilskudd av mineraler med bor, fordi bor også kan øke østrogeninnholdet. Det kan være bra å supplere med ekstra B6, C- og magnesium. B-12-tilskudd som sugetabletter, kan medvirke til å redusere irritabilitet, oppskjørtethet og hodepine i forbindelse med overgangsalderen.
Spis godt med grønnsaker. Fersk frukt er også bra, men vær oppmerksom på at frukt kan være en kaloribombe. Unngå kaffe, te og alkohol og krydret mat som virkelig kan få i gang i hetetoktene. Melkebøtte-te renser leveren og renser ut gamle hormoner.
Nyt det lange og sterke livet, fullt av vigør som vi kvinner kan leve etter overgangsalderen.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001