Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fra Norge til Spania – for å starte italiensk bakeri

Fra Norge til Spania – for å starte italiensk bakeri

Det høres kanskje ut som en spinnvill forretningsidé, midt i en spansk krisetid. Uansett. På knapt fem år har John-Egil Kristiansen fra Oslo etablert bakeri og fem kafeer i Palma på Mallorca der han bl.a. sysselsetter nesten 30 ansatte, selger gourmetvarer til 35 utvalgte butikker i Oslo og omsetter for knapt ti millioner kroner.

– Det er helt avgjørende å ha mye guts. Jeg tror det var bra vi ikke visste hvor mye slit dette ville kreve. Hadde vi visst det, hadde vi kanskje aldri satt i gang! Dette sier oslogutten John-Egil Kristiansen som sammen med kona sa opp trygge og gode jobber for å virkeliggjøre drømmer.

Then we take Madrid…
Fra en forsiktig start i 2008 i en tom garasje i Palma på Mallorca, har John-Egil og kona Isabels virksomheten vokst seg stor. Ekteparet har i dag fem butikker/kafeer i byen, planlegger nok et utsalg i år og selger sine utvalgte gourmetprodukter til 40 butikker på Mallorca og til 35 butikker i Oslo-området!
Men det er ikke alt. John-Egil har allerede begynt å lukte på mulighetene for å etablere seg i Barcelona og Madrid.
– Naturlige steder å satse når du vil vokse i det spanske markedet, sier han.

Fra jus til konditori
At det skulle bli Mallorca på John-Egil, kona og deres nå fem barn var ikke helt tilfeldig, for Isabel som er halvt spansk, har litt familie på den populære ferieøya. I perioden 2005 til 2008 var familien vekselvis bosatt i Oslo og på Mallorca, før de endelig kastet loss og bosatt seg permanent i Palma.
John-Egil er utdannet jurist og har solid erfaring fra denne bransjen i Norge. Men å jobbe som norsk jurist i Spania uten særlige spanskkunnskaper, var ikke noe alternativ. Derfor begynte han å se seg om etter noe helt nytt.

 

Fant konseptet i Milano
– Jeg likte konseptet med godt brød og god kaffe, kombinert med et fint sted å servere dette, forteller John-Egil. Han la ut på en liten rundreise i Europa for å jakte på et kaffe- og bakerikonsept som han kunne bygge på og utvikle videre. Han fant stedet midt i sentrum av den italienske byen Milano, et vakkert bakeri som het ”Princi”.
Vel tilbake på Mallorca, lette det norsk/spanske paret etter et egnet sted å starte, jobbet med konseptet, logoen og alt det andre som måtte være på plass.
– Vi brukte ett år på å finpusse profilen, innrede en tom garasje og komme i gang, forteller John-Egil.

Det daglige brød
Merk deg navnet Fibonacci. Det er navnet John-Egil og Isabel har valgt for sin bakeri- og gourmetkjede. Navnet lyder unektelig italiensk og skal visst bety noe sånt som sønnen til Bonacci og dessuten ha litt uklare forgreninger til Dan Browns bok ”Da Vinci-koden”.
Men for John-Egil er det slett ikke mystikken som er det viktigst ved navnevalget:
– Det handler bare om at navnet må være lett å uttale på alle språk, at det gir positive assosiasjoner og gode fornemmelser.
John-Egil leste seg opp på grafologi – studiet av håndskrift – for å få en gjennomtenkt logo som også uttrykker personlige verdier som han ønsket å formidle gjennom sitt bakeri- og kafékonsept. Det er designselskapet Work AS i Oslo som har stått for den endelige utformingen.
– Men hvordan er det for en jurist å bli baker? Har du noen bakgrunn fra bakerbransjen?
– Nei. Men alle kan jo bake brød. Sammenlignet med det å være kokk på Bagatelle, er det mye enklere å være baker. Det handler om å ha sans for det som er godt og ha de riktige oppskriftene, svarer John-Egil.

Mer enn brød og kaffe
Selv om det begynte i det små med kaffe og ulike typer brød, skjuler det seg mye mer bak merkevaren ”Fibonacci” i dag. John-Egil ramser opp egen brødbokser, olivenolje, mandler og balsamico i ulke varianter. Blant annet. Og mer kan det bli dersom John-Egil og Isabel lykkes i å etablere seg i nye markeder.
– Vi var nok litt overoptimistiske i vår oppfatning av kultur, sier han: – Vi har erfart at det er ikke slik at det som fungerer i Norge, nødvendigvis også fungerer her i Spania.
For John-Egil trodde at spanjolene som er storforbrukere av lyst brød, ville falle nærmest pladask for nye og grovere brødtyper og kvalitetskaffe som er brent i Norge.

 

Halvparten spanjoler
– Å endre spanjolenes vaner har vært en tung prosess. Hvitt brød er standarden, selv om mer velstående spanjoler setter pris på våre grovere og mer annerledes brødtyper, forteller han.
Kundegruppen i John-Egils fem kafeer og butikker på Mallorca fordeler seg i to like store grupper; 50 % spanjoler og 50 % utlendinger, først og fremst svensker, dansker, tyskere, nederlendere og engelskmenn.

Gourmet
– I vår tid der stadig mer av brødet som selges er brød som først er frosset og deretter tint opp, henvender vi oss til den ”øvre” delen av markedet, sier John-Egil. Noen vil kanskje riste på hodet over nordmannen som satser så tungt i det kriserammede Spania.
– Kanskje jeg så meg litt blind på alle tankene og ideene jeg hadde og derfor ikke fikk med meg at det var en finanskrise på gang. Ja, det var kanskje litt naivt, sier John-Egil. Han aner ikke hvor mange arbeidstimer og kapital han har lagt ned i Fibonacci:
– Jeg prøver å se litt bort fra det. Det er jo bare en ting å gjøre; å jobbe. Enten så går det – eller så går det ikke! Vi retter oss inn mot den mer eksklusive delen av markedet og satser tungt på god kvalitet.
I dag finner du Fibonacci-produkter i rundt 35 butikker i Norge, blant annet i CC Vest, Sandvika Storsenter og Home&Cottage-kjeden.
– Utfordringen er å utvikle konseptet og satse på – med tid og stunder – å bli store i Norge, sier John-Egil.

Gründere med fem barn
Isabel og John-Egil har til sammen fem barn, fra null til 13 år.
– Hvordan er det mulig å gjennomføre et såpass stort prosjekt som Fibonacci samtidig som dere er småbarnsforeldre?
– Vi tror på det å jobbe sammen om et felles mål. Det er selvsagt mye jobb, men vi ønsker veldig sterkt å lykkes med dette. Uten min spansktalende kona Isabel, hadde det ikke gått!

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.