Månedsmagasinet på Costa del Sol
Klart for storfest i Málaga

Klart for storfest i Málaga

Midt i den spanske fellesferien gjør hovedstaden på Costa del Sol seg klar til en av Spanias største byfester: Feria de Agosto eller bare Feria de Málaga.
Det starter med storslåtte prosesjoner, et fantastisk fyrverkeri og fortsetter med daglige tyrefektinger, flamencoopptredener og konserter. Innimellom går det slag i slag med spontane gatekonserter, dans og festing, fra formiddagen til langt utpå morgenkvisten.
Hele tiden koser innfødte malagueños og mange tusen tilreisende seg med tapas og godt med drikke. Den flere hundre år gamle byfesten har i årenes løp tatt opp i seg flere ulike og selvstendige fiestas og er nå så proppet med program at det tar hele åtte dager å komme i mål. Årets utgave av Feria de Agosto starter lørdag 17. august og går fram til 24.

På hodet
Om dagen foregår feiringen midt i byen der store områder er stengt for trafikk så lenge festen varer. Og det trengs, for spontant setter en gruppe musikanter i gang konserter på gater og torg.
Los malagueños lar seg sjelden be to ganger. Er det sjanse for å danse tradisjonell ”Sevillana”, lar de sjelden muligheten gå fra seg.
Bysentrum er pyntet med blomster og mange steder er det satt opp casetas – små serveringssteder – der festdeltakerne kan dekke væskebehovet og fylle opp magesekken med tapas og andre småretter.

Feria de la Noche
Fra klokken 21 er det Feriaplassen utenfor byen som er samlingspunktet for små og store festdeltakere. Her finnes et vell av barer og casetas med musikk, konserter, tivoli og en rekke salgsboder. Festen foregår så lenge festdeltakerne orker.
I motsetning til den enda større Aprilfesten i Sevilla der casetas´ene oftest er forbeholdt spesielt inviterte festdeltakere, holder ”los malagueños” dørene vidåpne for alle som vil inn.

Fest året rundt
Selv om augustfesten er Málagas største, kan byen varte opp med festligheter nesten hele året rundt: Karneval i februar, påskeprosesjonen i mars, Blomsterkorsfesten i mai, San Juan- og tapas-festival i juni, Señora del Carmen-prosesjonene midt i juli og Flamenco-biennalen fra september til november, i tillegg til alle festlighetene rundt jul og feiringen av de tre konger i januar.
Málaga kan kunsten å feste og innbyggerne gjør det med sin spanske varme, spontanitet og inkluderende holdning, uansett årstid. Og, holder ikke det så kan hovedstaden på Costa del Sol også tilby uttallige tapasbarer, butikker, flotte museer, severdigheter og fantastiske strender. Nykomlingen ”Muelle Uno” – Málagas egen variant av Aker Brygge – er også et must!

 

Festkalenderen

Spania er stappfull av folkefester, året rundt. Her er en oppdatert oversikt over de viktigste feria- og fiesta´ene ett år framover.

August: Vikinger og tomatkrig

  • Galicias eldste fiesta er Romería Vikinga avholdes i Catoira tidlig i august. Vikingskip seiler opp elven Arousa og store slag blir utkjempet. Det eneste som er sikkert er at våre forfedre, vikingene, taper i år også!
  • Et av verdens eldste religiøse skuespill, Misterio de Elche (Mysteriet i Elche), vises i Elche ved Alicante. Skuespillet er oppført siden 1400-tallet. Folk fra hele verden kommer for å oppleve stykket som oppføres midt i august.
  • La Tomatina i Buñol(Valencia) er trolig en av verdens merkeligste fester. Rundt 40.000 voksne mennesker slåss med mer enn 100 tonn fullmodne tomater som våpren. Et fargerikt syn (28.aug).

September: Høstfester og menneskepyramider

  • I Valencia ofres risplanter til byens skytshelgen og tilhørende konkurranse om å lage den beste paellaen som jo stammer fra Valencia (15. september).
  • Vinhøsten – La vendimia – feires i en rekke byer, som oftest rundt 21. september.
  • Festes de la Merced er navnet på den spesielle festen (20. – 24. september) i Barcelona med sine mer enn 600 arrangementer, blant annet de menneskelige pyramidene kjent som castellers. Pyramidene kan bli så høye som åtte etasjer og er fredet av Unesco.

Oktober: Skalldyr, hestemarked og suppe

  • I Pontevedra i begynnelsen av måneden arrangeres skalldyrfest. Opptog med galisiske dansere og sangere.
  • I Mondoñedo, i det nordvestlige Spania arrangeres områdets viktigste heste-, muldyr- og eselmarked. Preges av middelalderske atmosfære.
  • Día de las Sopas Perotas i Álora i Andalucía (tidlig i okt.). Innbyggerne server riktignok ikke suppe på denne suppedagen, men mange tusen besøkende i byen får smake en matrett av brød og grønnsaker.

November: Kirkegårdsbesøk og slaktedag

  • Allehelgensdag 1. november feires i hele landet med et besøk på kirkegården. Her minnes man de døde med hygge, mat og drikke.
  • I november feires San Martín med den store slaktedagen, la matanza. I mange byer, spesielt i fjellområdene, slaktes griser for å tilberede pølser og skinker til den kommende vinteren. Mat og drikke i massevis.

Desember: Brødfest og julaften

  • Under brødfesten i Torrox på Costa del Sol, lager man ”migas”, en lokalrett av to tonn brød, 200 kilo hvitløk og 600 liter olivenolje som serveres til de 30.000-40.000 besøkende(22.desember)
  • Julaften er nok den mest stille kvelden i hele Spania. De fleste barer er lukket selv om de unge ofte går på byen etter julemiddagen med familien.

Januar: Dia de los reyes magos og fiestas de San Antonio Abad

  • Om kvelden 5. januar er det klart for barnas store dag i Spania. I byene er det store prosesjoner gjennom gatene der de tre kongene Baltasar, Melchior og Caspar deler ut godterier til små, store og forventningsfulle barn.
  • I La Puebla på Mallorca tennes store bål – foguerons – midt i gatene. Masse sang og dans under denne festen som visstnok går helt tilbake til 1346.

Februar: Karneval på Tenerife

  • Karneval feires i hele Spania med opptog og ulike lokale arrangementer. Verdens nest største karneval – bare slått av karnevalet i Rio – finner du på Tenerife. Her deltar hundretusenvis av mennesker i de fantastiske gateparadene. Kåring av karnevalsdronning, samba og flotte kostymer.
  • Karnevalet i Cádiz regnes som et av Spanias morsomste med sin konserter, kostymeball og fyrverkeri. De fleste stedene arrangeres karnevalene helt i slutten av februar.

Mars: Fallas i Valencia

  • Tradisjonen med å lage kjempestore dukker, ninots, gjerne mange meter høye som forestiller kjente personligheter, både historiske og nålevende, går tilbake til Middelalderen. Figurene – det er flere tusen av dem – har ofte en satirisk utforming. Fallas´en som starter 15. mars, avsluttes fire dager senere med Nit del Foc (flammenes natt) med store bål der alle dukkene brennes. I tillegg arrangeres det tyrefekting, idrettsarrangementer og blomsterofring til byens skytshelgen under Fallas´en.

April: Påskeprosesjoner, Feria de Abril i Sevilla og Cruces de mayo

  • Gjennom hele påskeuken (fra 13. april), Semana Santa, finner du religiøse opptog i så godt som alle spanske byer. Prosesjonene i Sevilla regnes for de flotteste, med prosesjonene i Málaga som en god nummer to.
  • Feria de Abril i Sevilla (29.april – 4. mai), er trolig Spanias største folkefest og finner sted når appelsintrærne blomstrer. Fargerikt og fullt av mennesker. En hele uke i strekk står hele byen på hodet!
  • Vårfesten Cruces de mayo (maikorset) avholdes i store deler av Spania. Den største finner du i Córdoba. Store, blomsterprydede kors til minne om korset Jesus ble korsfestet på, bæres gjennom byene. Langs rutene er det gjerne masser av små barer og sør i Spania hører flamencomusikken med, både dag og natt. (27. april – 5. mai).

Mai: Patio-festival i Córdoba og Feria del Caballo i Jerez

  • I mai når Córdoba arrangerer sin patio-festival, kan du oppleve gamlebyens sjarmerende gater og trange smug og samtidig få oppleve de flotte og vakkert utsmykkede private patioene som åpnes for publikum.
  • Feria del Caballo ¬– hesteferiaen – i Jerez de la Frontera går tilbake til 1200-tallet og er et ukelangt, prektig skue av Andalucías fineste hester. Flamenco og sherry hører absolutt med denne uka (18. – 25. mai).

Juni: Pescaito, Romería og Sankthans

  • I juni arrangeres Día del Pescaito i Torremolinos. 10-12 tonn småfisk serveres til 30.000 besøkende på strandpromenaden i byen.
  • I Andalucía arrangeres pilegrimsvandringen – Romería – fra en rekke byer og steder til Almonte i Huelva. Nesten en millioner mennesker deltar (klimaks 8. – 9. juni)!
  • San Juan, Sankthans, feires i hele Spania 23. juni. Langs kysten med samling på stranden med mat, drikke og bål. På Menorca tar de den helt ut og arrangerer like godt en hel ukes feiring.

Juli: Okseløp og jomfruen i vannet

  • Den mest kjente spanske festuken av dem alle er San Fermín i Pamplona som i år finner sted mellom 6. og 14. juli. Tv-stasjoner fra hele verden viser scenene der tusenvis av mennesker løper foran oksene gjennom byens gater.
  • Virgen del Carmen(egentlig Jomfru Maria) er en mer enn 400 år lang tradisjon. 16. juli bæres jomfrufigurene ut av kirkene – bl.a. i Málaga og Fuengirola, Torremolinos og Benalmádena – ned til stranda og ut i vannet for å velsigne alle sjøfarere.
  • Den årlige gitarfestivalen i Córdoba arrangeres for 33. gang mellom 1. og 13 juli. Her dukker det opp store navn!
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.