Månedsmagasinet på Costa del Sol
På den annen side… Er vi selv bedre…?

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Den slo ikke bena vekk under meg – men sjelden har en fiskefilet gitt meg så mye å tenke på. Det er det danske flagget som ses på skiltet på fotoet, men det kunne like godt ha vært det svenske eller norske flagget. Et nytt skandinavisk spisested har nemlig sett dagens lys på Costa del Sol. Det er hverken det første eller det siste i rekken. Til gjengjeld er det blant de første gangene jeg ser at skandinaviske restaurantfolk appellerer direkte til det lokale spanske publikumet. Slik skal det være – bare det gjøres riktig! At man på menyen med store bokstaver annonserer ”TAPAS VARIDADES ESCANDINAVICO” er ikke bare pinlig. Det er dessverre også en klar understrekning av hvor sløve og late noen av oss skandinaviske innbyggere kan være. Selv en rask omgang Google Translate kunne ha gjort det bedre, og i verste fall er det vel en kollega eller en spanjol rett rundt hjørnet som kunne ha hjulpet med å formulere de tre gyllne ordene korrekt:

”Tapas escandinavas variadas”.
 
Det er bare tre ord, men allikevel er det stoff til ettertanke, for mange av oss er ikke redde for å lange ut etter våre spanske naboer. For spanjolene er både dovne, ineffektive, uorganiserte… og så er det naturligvis for dårlig at de ikke snakker bedre engelsk. Vi er raskt ute med å kritisere, men igjen er det uten å ha feiet for egen dør. Naturligvis bør vi skandinaver som bor her lære oss spansk. Og kan vi ikke finne ut av det bør vi kunne klare å spørre våre naboer til råds, før vi i full offentlighet fremstiller oss selv som en flokk klossete skandinaver som ikke kan tre ord på spansk. HJELP!
 
Jeg hater ellers å være negativ – spesielt overfor iverksettere. Jeg elsker nye skandinaviske initiativ på Costa del Sol – store som små. Uansett om et prosjekt går bra eller dårlig tar jeg alltid av meg hatten av respekt for at de i alle fall har prøvd. Generelt tar jeg ofte av meg hatten for skandinaver utenlands. Vi kommer fra små land, er en liten befolkning, og vi er fra naturens side ikke bedre stilt enn andre. Vi har heller ikke et storting bak oss som oppfordrer oss til å reise ut og starte bedrifter i den store verden. Allikevel har vi slått oss ned – og fått suksess – over store deler av verden. Flere små, undervurderte prosjekter har slått gjennom eller ”flere grimme ellinger har blitt til vakre svaner,” som H.C. Andersen ville ha formulert det. Det bør vi være stolte av. Stolt er jeg til gjengjeld ikke over de nye omtalte restauratørene, som ikke engang kan utforme menyen sin korrekt. Det krever flid og betenksomhet å oppnå suksess – på alle nivå, også her under sydens sol. Så det er en kjempetabbe. Og det er en skam, for hverken hyggen på det nye spisestedet, betjeningen eller fiskefileten var det noe galt med.
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet