Månedsmagasinet på Costa del Sol
På den Andre siden – Er vi endelig klar til å sparke i gang noe nytt?

På den Andre siden - Er vi endelig klar til å sparke i gang noe nytt?

Del

Vi burde leve i en kald tid – men høsten har vært varmere enn noen gang.  

Vi burde også leve i en hard tid – men arbeidsløshetstallene er bedre enn på lenge.  

Det er litt som i Bakvendtland …

Tross inflasjon, rentestigninger, energikrise og krig i Europa er de nyeste spanske ledighetstallene overraskende gode – spesielt i Málaga-provinsen.

Turistsesongen har for lengst stilnet ned og boligmarkedet har trykket på pauseknappen, men likevel har arbeidsløsheten falt til 16 prosent. Det er det laveste tallet på 15 år, og vi er ikke lenger milevis fra den landsdekkende ledigheten på 12 prosent. ”Olé Olé”, roper pressen og de lokale politikerne. Og det er ingen tvil om at det er gode nyheter. Men den beste nyheten i mitt univers er innvielsen av det nye lager- og logistikksenteret i Cártama, 17 km. nordvest for Málaga. Endelig får vi sparket i gang noe nytt som med tiden kan føre oss til en ledighet på samme nivå som våre venner i EU.

Inntil nå har all oljen blitt smurt på de to velkjente markedshjulene; turismen og konstruksjonen. Det er viktige markeder, men vi vet at det er to sektorer som er henholdsvis sterkt sesong-, og konjunkturpreget. Derfor har verken Málaga-provinsen eller det øvrige Andalucía noen gang vært i nærheten av akseptable arbeidsløshetstall. Det har de derimot i den nordøstlige region Aragón.

”Hva skal vi opp dit for,” spør noen lesere sikkert seg selv. Dit skal vi for å se hvordan man får skapt stabile arbeidsplasser og lav arbeidsløshet.

Aragón, med Zaragoza som hovedstad, er utrolig vakker og spennende – akkurat som det øvrige Spania. Men man har verken kyst eller klima til å tiltrekke turister, og derfor har man heller aldri sett fremstøtene i konstruksjonen som man ser i storbyer og områder rundt Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia og i Andalucía som helhet.


Til gjengjeld kjenner man til fremstøt innen industrien. Altså moderne industri. Ikke den ‘gamle’ industrien med stygge bygninger og osende skorsteiner som sender store mørke røykskyer utover by og land. Det er en nåtidsindustri med lager, logistikk og distribusjon som de har fokusert på. Og i de siste tiårene har dette skapt hundretusenvis av stabile arbeidsplasser – gjennom hele året. Av denne grunn har Aragón lenge hatt en av landets laveste og mest stabile arbeidsløshetstall på kun fem til seks prosent. Du leste riktig: fem til seks prosent! Det har gått imponerende bra og setter unektelig tingene i et helt annet perspektiv. Et perspektiv som Costa del Sol for lenge siden burde ha tatt til seg. Det er jo for eksempel helt tåpelig at store deler av all fisken som fanges i Málaga og Cádiz-provinsen, skjæres, pakkes, fryses og distribueres på andre steder. Tilsvarende burde hele Sør-Spania som havnen for all import fra Afrika til Europa, ha alle muligheter til å blomstre innen nettopp lager, logistikk og distribusjon. Det er som om en hel industri har blitt forsømt, og jeg har aldri vært i nærheten av å forstå hvorfor.

Jeg har skrevet om det tidligere, men blir aldri trett på å gjenta det: Hvis vi vil få kontroll over vårt største problem – arbeidsløsheten – rekker det ikke å bare tenke badebukser og murstein. Heldigvis tyder alt nå på at Junta de Andalucía vet dette og gjør noe med det. De tenker industri og teknologi og er ikke redde for å sparke i gang nye prosjekter. Bare prosjektet i Cártama skaper 400 nye bæredyktige arbeidsplasser, og det er kun det første av mange i Málaga-provinsen og Andalucía. Det blir spennende å følge. Tross krig, inflasjon, renter og usikkerhet lever vi også i en spennende og innovativ tid.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.