Månedsmagasinet på Costa del Sol
Filmanbefaling – Todos lo saben (Men alle vet)

Filmanbefaling - Todos lo saben (Men alle vet)

Som godt over gjennomsnittlig interessert i film ser jeg mange filmer, også spanske. De seneste årene har kvaliteten på spansk film forbedret seg betraktelig synes jeg, selv om det fremdeles er nokså langt mellom de virkelig gode spanske filmene. En nykommer som man imidlertid bør få med seg er «Todos lo saben». På norske kinoer fikk filmen tittelen «Men alle vet», og på engelsk er tittelen «Everybody knows». Den er nylig sluppet på Blueray og DVD.
De to hovedrollene spilles av to spanske filmstjerner som begge har hatt stor suksess utenfor Spania; Pénelope Cruz som Laura og Javier Bardem som Paco. Dette er for øvrig den femte filmen de spiller i sammen, hvorav den første var «Jamón, jamón» i 1992. Pénelope Cruz og Javier Bardem har vært gift siden 2010, og de har to barn sammen. Hun er også kjent for sitt forhold til Tom Cruise tidlig på 2000-tallet.
Handlingen i «Todos lo saben» er lagt til en liten landsby utenfor Madrid, hvor Laura (P. Cruz) ankommer sitt barndomshjem sammen med sine to barn for å feire søsterens bryllup. Hennes argentinske mann er forhindret fra å være med fra Buenos Aires. Tilsynelatende er alt bra på overflaten, også når Laura treffer Paco (J. Bardem). Imidlertid går det ikke lenge før man innser at dersom man skraper litt i overflaten, så skjuler den spanske storfamilien til Laura en rekke hemmeligheter, og dystre hendelser fra fortiden som har blitt dysset ned i årevis gir seg til kjenne. Lauras tenåringsdatter Irene blir kidnappet, og det store spørsmålet er av hvem, og hvorfor?
Filmen kan best karakteriseres som drama/thriller, og språket i filmen er spansk, noe som sammen med den vakre filmingen bidrar til å forsterke inntrykket av autentisitet. Pènelope Cruz er alltid en fornøyelse å se på, og Javier Bardem har alltid imponert meg med sine rolletolkninger. Samspillet dem i mellom er en fryd å se på, men legg også merke til de andre, mindre kjente spanske skuespillerne i filmen. Her er det ingen dårlige skuespillere, og mannen bak filmen, iranske Asghar Farhadi, har gjort en glimrende jobb med å produsere en film på et språk som for ham er fremmed.
Jeg skal ikke røpe for mye av handlingen her, men til tross for at filmen varer i 2 timer og 13 minutter så virker den aldri langtekkelig. Enten spansk film er nytt for deg eller ikke kan jeg anbefale «Todos lo saben» på det sterkeste, som en av de beste spanske filmene jeg har sett de siste fem årene. God fornøyelse!
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.