Månedsmagasinet på Costa del Sol
Solen gir både liv og dreper. Men én ting er sikkert, uten sol vil det ikke være noe liv. 
Vi har akkurat begynt på den første av de store sommermånedene, hvor mange har ferie for å nyte solen og havet. Jeg sitter i øyeblikket på mitt kontor og kikker på en strålende blå himmel. Jeg beundrer den kanskje en smule mer enn jeg normalt gjør, etter at jeg har lest en artikkel som handlet om at det er mange områder på vår klode hvor man, av forskjellige årsaker, aldri ser en ordentlig blå himmel lenger.
Det er muligens flere årsaker til at vi skal nyte sommeren og varmen.
Overalt snakkes det om global oppvarming, og om hvordan det best mulig kan forhindres.
Men noen modige forskere taler imot denne globale oppvarmingen og advarer om en kommende mini-istid.
En ny artikkel funnet under Dr. Sircus, som er fra www.coldclimatechange.com og heter «Climate intelligence», beskriver med nye data hvor mange steder som er blitt kaldere. Artikkelen er datert så sent som fra 1. mai og fremover i tid.
Flere forskere fra forskjellige land nevner sannsynligheten for at en kaldere tid er på vei. F.eks. advarer meteorolog Paul Dorian om at et voldsomt fall i solens aktivitet er et tegn på at en istid er på vei. Solen har ikke vært så stille som den nå er på mer enn 100 år. Denne oppfatningen deles av professor Valentina Zharkov fra Northumbria University m.fl.
Vel, det er ikke lett å spå om fremtiden. Akkurat nå stråler solen fra en skyfri himmel, som forteller oss at vi bør forberede oss på sommeren ved å passe ekstra godt på vår kropp og hud.
Det er forskjellige typer mennesker som må passe ekstra godt på huden og solen om sommeren. De rødhårede og meget bleke menneskene har problemer med for mye direkte sol. Det samme har de menneskene som er rammet av vitiligo. Det er dem som har hvite flekker i huden, fordi de mangler de brune hudcellene visse steder på kroppen.
Jeg har en god venn med vitiligo, og vi har nettopp drøftet hvordan han best mulig kan komme gjennom sommeren og nyte den.
 
 

Vitiligo

Min venn har en jobb hvor han ikke kommer mye ut, og jeg foreslo for ham å få målt sitt vitamin-D nivå, idet det ofte ses en D-vitamin mangel hos mennesker med vitiligo.
Det er to lidelser jeg alltid tenker på når jeg ser en person med vitiligo, og det er eventuelle lidelser i skjoldbruskkjertelen eller noe med nyrene. Men det behøver langt fra å være tilfellet.
Min venn mente at vitiligoen evt. kunne skyldes at han som ung tenåring utsatte seg for sterkt sollys og samtidig fikk noen forbrenninger. Selve vitiligoen er ufarlig, men de hvite flekkene i huden er som regel meget sarte, og alt etter hvor mye av huden de dekker skal man være meget oppmerksom på å passe på huden og skåne den for solen. Det er gode sol-blokkere som kan gi god hjelp. Mange mennesker med lidelsen bruker både sol-blokkere og en god bodylotion og diverse sol-beskyttere med Aloe Vera. Aloe Vera virker helende og øker hudens elastisitet.
 

Solens stråler

Jeg er dypt misunnelig på alle de vakre menneskene som beveger seg rundt her i sommermånedene med en lekker solbrun hud. Det ser fantastisk flott ut.
Det er viktig å bruke sol-produkter av god kvalitet for å skade huden minst mulig, for en solbrent hud kan være symptomer på hudskader.
Det dreier seg både om å forebygge solens skader og å pleie huden før og når du utsetter deg selv for solens stråler. Det bør foregå både innvendig og utvendig. Det er veldig viktig med en god hudpleie også for å forebygge fine linjer og rynker pga. overdreven solbading.
 

Kosttilskudd som er gode å bruke for huden og forebyggelse mot solbrenthet

• Selv bruker jeg Imedeen Tan Optimizer, som er et produkt som forbereder huden for solen. Produktet inneholder både antioksidanter og forskjellige karotenoider. Jeg har oppdaget at når jeg tar dette kosttilskuddet kan det lykkes meg å bli en anelse mindre hvit enn jeg pleier å være. Det er andre kosttilskudd i handelen, som medvirker til å forberede huden for solen.
• Betakaroten er forstadiet til A-vitaminer, den er god for huden og er formidabel for å hjelpe kroppen mot solens sterke stråler. Betakaroten finnes også i en masse grønnsaker og frukter, overveiende av fargene grønne, gule og røde. F.eks. vannmelon, gulrøtter, rød grapefrukt og broccoli.
• C-vitamin, 1-2 gram daglig.
• Silisium, et viktig spormineral som styrker huden, slimhinnene, samt hår og negler.
• Zink hjelper også huden samt hår og negle. Det er et viktig spormineral, som virker i mer enn 180 enzymprosesser.
• Kobber er også et livsviktig spormineral, som styrker pigmentering av huden og håret.
• Zink/kobber balansen er viktig for vårt velbefinnende.
• Sørg for å få tilstrekkelig med de essensielle fettsyrene, bruk de umettede fettsyrene, f.eks. linfrøolje eller lign. i dine smoothies, eller i salaten,
• Lycopene er et rødt fargestoff som tilhører kartonoidgruppen.
 
Når jeg gjerne vil fremstå solbrun jukser jeg litt og bruker selvbruningskrem. Det finnes mange virkelige gode kvaliteter av dem som er lette å påføre, og de gir huden en fullstendig naturlig farge. Starter du med å bruke selvbruningskremer, så vær oppmerksom på også å bruke en god scrub-creme et par ganger i uken.
 

Solbading

D-vitaminet kalles for solskinnsvitaminet. Når vi solbader, danner vi D3 i huden fra sollyset.
D-vitamin er nødvendig for kalkopptak og skjelettoppbygning. Dessuten styrker det immunsystemet, og er med på å forebygge hjerte-kar lidelser, samt medvirker til å hemme kreft.
Pass på med å bruke en alt for sterk solfaktor. Solkremer med høy faktor medvirker til å nedsette dannelsen av D-vitamin opp til 90 %.
Du kan evt. nyte solen en halv time daglig uten faktor mellom kl. 11 – 15. Her er UVB-strålene sterkest. Det er UVB-strålene som hjelper deg mest til å danne D-vitaminer i kroppen, samt også øke den brunende virkning. I den halve timen forslår jeg at du beveger deg rundt og kanskje dekker issen, samt nese og ører, og evt. skulder og nakke. Solen er sterkest her nede i Spania, så er du lyshåret eller rødhåret som jeg, så pass samtidig på å unngå forbrenning. Du kan evt. bare solbade uten faktor hver andre dag. Hvis du solbader i ”yttertimene” får du mer av UVA, som kan medvirke til hudkreft.
For resten av den tiden du ønsker å oppholde deg i solen, bruk da en solkrem med den faktoren som føles riktig for deg. Det er viktig at du bruker solkremer av så ren og god kvalitet som mulig.
Når du er ferdig med å nyte dagens sol, så bruk en god after sun, gjerne med Aloe Vera. Du kan også bruke en after sun med kokosolje. Kokosoljen virker deilig avkjølende.
 

Soleksem

Har du fått soleksem er det hjelp å hente ved å bruke en god krem med Aloe Vera.
Av kosttilskudd anbefales tabletter med betakaroten, flerumettede oljer samt kalk og magnesium.
 

Solbrenthet

Har uhellet vært ute og du har pådratt deg en stygg og smertefull solbrenthet er her noen gode råd.
• Er du hardt medtatt med kvalme, eller huden er dekket av smertefulle og kløende blemmer, kan det være nødvendig å søke legehjelp.
• Det som du evt. selv kan gjøre er å ta et kaldt bad med lavendel og kamille-olje, evt. også med Calendula.
• Ta gjerne noen ekstra C-vitaminer.
• Er forbrenningen stor så tilføy gjerne E-vitamin samt evt. betakaroten og flere kapsler av flerumettede oljer. Evt. også godt med linfrøolje.
• Etter det kalde badet, bruk en god after sun med Aloe Vera.
 

Håret

Håret blir lett både uttørket og blekt. Det er viktig at du også tenker på gode kosttilskudd spesielt med henblikk på håret.
Et viktig vitamin for håret er Biotin, som også kalles for skjønnhetsvitaminet, fordi det er kjent for å gi fyldig hår, glatt hud og sterke negler.
Hvis du ikke har tilstrekkelig med Biotin i kroppen kan det oppstå skjelldannelse og hårtap.
For å få biotin fra kosten er det bra å spise soyabønner, lever, nøtter og ølgjær samt mange grønnsaker, bær og frukter samt ost og melkeprodukter.
Det finnes også sjampo og balsam med biotin. Igjen, sørg for å få de rene og gode kvalitetene.
Selen er også med på å gi et sunt og glansfullt hår. Dosen er 100 mcg. daglig. Det er en sterk antioksidant mange mennesker mangler, fordi det ikke alle steder er tilstrekkelig med selen i jorden.
 

Øynene

Det kan være hard kost for øynene med mye sol. Sørg for å bruke noen gode solbriller, og ha dem også gjerne på mens du sitter i skyggen. Strålene fra havet eller poolen kan reflektere kraftig. Har du fått kløende og irriterte øyne finnes det lindrende øyendråper, f.eks. Coliter med kamilleblomst og Witch Hazel blomster (trollnøtt), i sterilt vand.
Bruker du kontaktlinser, så ta dem ut inntil irritasjonen har gått over.
Blir det ikke raskt en bedring, må du selvfølgelig gå til legen.
 
 
God sommer!
 
 
Av Anni Dahms

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.