Månedsmagasinet på Costa del Sol
Jeg blir 76 år, og har det personlig riktig godt med min alder. Livet har fremdeles mange spennende utviklingsmuligheter, som jeg liker å fordype meg i.
Takket være computer, internett med online kurs m.m. er det mulig å reise til alle de temaene som opptar og interesserer meg, uten å skulle pakke kofferten.
Arbeidet i firmaet gir meg daglig en stor glede, og ettersom jeg ikke tror at pensjonsalderen er en guddommelig bestemmelse, er beslutningen om at min hverdag fortsatt vil være i forretningen tatt, så lenge jeg selv føler at jeg er med på å gjøre en forskjell og betrakter livet som meningsfullt.
Min jobb gir meg helt klart mer energi og større årvåkenhet, sammen med det som for meg er så viktig; nemlig forbedring av mine kunnskaper.
Det er dessverre et emne jeg er veldig lei av med tanke på min alder. Jeg føler at når dåpsattesten viser et visst antall år, så blir vi puttet i en kasse med etiketten ”gammel.” Nå må du forberede deg på en nedtrapping av livet og karrierestopp. I det hele tatt fores vi enten direkte eller indirekte med frykten for alderdommen. Mange eldre står over meg og sier ”ja, Anni, det skjer jo noe med oss alle” mens de klamrer seg til en rullator, som de kanskje kunne ha trent seg ut av. Jeg synes en rullator, gå-stol eller en stokk er fantastiske hjelpemidler, men det må etter min mening aldri bli en sovepute. Vær oppmerksom på at du holder deg i gang og beveger deg. Jeg vil gjerne holdes utenfor ovenstående sammenligning, og sier vennlig og bestemt, men med et smil, ”Hold meg utenfor dine meninger.” Etter min erfaring har negative ord stor makt, mye mer enn vi vet.
Det er nærmest en selvfølge fra omverden at når du blir eldre så oppstår det svakheter, og det kan du ikke gjøre noe med. Men livet blir altså gøyere, og kanskje også litt mer utfordrende, hvis du kaster deg ut i kampen mot alderdommen. Som et stort forbilde har jeg akkurat nå en mye eldre kunde som ingen ga mange sjanser. Nå har han har plassert både rullatoren og stokken i hjørnet, trener hver dag for å øke antallet skritt, og går blid og fornøyd uten hjelpemidler. Han er et fantastisk eksempel på hvordan du ved hjelp av trening, stahet og positive tanker kan bevare din vitalitet og selvtillit gjennom hele livet. Han lager sin egen mat og prøver ut nye oppskrifter, følger via computeren med på hva som skjer i verden, og holder på denne måten hjernen knivskarp.
Uansett alder er det mange ting vi kan gjøre som både forynger vår kropp og øker vår livskvalitet. Jeg vil så gjerne være med på å endre vår oppfatning av hva alder er, og øke intensjonen om å ha et bra liv uansett alder.

Kosten

Vi vet alle at kroppen næres med sunn mat, så noe av det viktigste vi kan gjøre er å vise kjærlig omsorg for oss selv ved å spise sunn mat.
Når du tilrettelegger din kostplan skal den være enkel å følge, ellers blir den ikke fulgt særlig lenge.
Det har vært en motetrend å holde seg borte fra mat som inneholder gluten, og vitenskapen har påvist at det er helsemessige fordeler ved å holde seg til en glutenfri kost i alle aldre.
Å spise mindre gluten forbedrer tarmenes helsetilstand. Holder du unna gluten fra brød og pasta endrer tarmbakteriene seg, slik at du føler deg mindre oppblåst med mindre luft i magen. Faktisk viste en undersøkelse også at ved å slutte å spise gluten fulgte ofte også et lite vekttap.
Salt er også ofte et veldiskutert emne blant eldre. Vi blir proppet ørene fulle om hvor viktig det er for vårt blodtrykk å unngå salt. Det er riktig at mange mennesker pøser på med alt for mye salt på maten. Salt inneholder sodium, som i store mengder kan være en trussel for hjerte og blodtrykk. Men det kan også være farlig å ikke få nok salt. I moderate mengder er salt både godt for smaken og helsen. Spis maksimalt 2-3 gram daglig. Kanskje litt mindre hvis vi hører til den eldre aldersgruppe.
Våre farligste saltfeller er ferdigmat og fastfood, f.eks. soyasaus, pølser, snacks, bacon, supper, osv. Mye av ferdigmaten blir saltet alt for masse for å sette smak.
Flere forskere mener at det fremdeles mangler undersøkelser som viser hvor mye salt som er bra for oss.
Får du altfor lite salt kan det også medføre trøtthet. Et lite dryss salt i et glass vann kan gjøre godt.
Det er best å spise et salt av god kvalitet, f.eks. Himalaya, Seltin eller et urtesalt, som inneholder en masse gode mineraler.
Hvis du spiser godt med friske grønnsaker, frukt og fullkornsprodukter, og er forsiktig med animalsk fett, har du er levesett som er gjør deg godt. Prioriter fisk og magert fjærkre.
Spis godt med nøtter, som holder kolesterolnivået i sjakk, og frø, samt gjerne protein fra vegetabilske kilder.
Til selve matlagingen er det best med en god olivenolje, og en liten klatt smør når det skal være ekstra godt.
Hold deg unna hvitt sukker, også det som er skjult i maten.
Husk at du blir det som du spiser.

Kosttilskudd

Det utkjempes fremdeles en kamp mellom ekspertene, om hvorvidt kosttilskudd er skadelig eller sunt. Med mine ca. 50 års erfaring har jeg, uten å kalle meg selv for ekspert, opplevd utrolig mange solskinnshistorier når folk har brukt kosttilskudd på riktig vis. Mange aldersrelaterte sykdommer og andre lidelser kan på dramatisk vis forbedre en persons almenntilstand, slik at den personlige vitaliteten kan gjenvinnes eller forbedres ganske betydelig.
• Strath (tidligere Biostrath) nevnes her ved navn fordi det ikke, meg bekjent, finnes andre lignende produkter. Produktet er flytende, så det egner seg også bra for mennesker med svelgeproblemer. Det inneholder 61 forskjellige vitalstoffer i lettopptakelig form.
• Q10 er et co-enzym som kroppen selv kan danne, men dannelsen avtar med årene. Q10 kjennes også som det co-enzymet som forsyner alle våre energiceller, mitokondriene, med energi.
Dessverre begynner antallet mitokondrier å avta fra ca. 67 års alderen. I «The journals of gerontology» meldes det om at rundt 80 % av mitokondriene mistes rundt denne alderen, i forhold til da du var rundt 25 år gammel.
I 2006 ble det oppdaget en ny, men dessverre også dyrere form for Q10, kalt Ubiqinol, som sies å være opp til 8 ganger lettere å oppta. Journal of the American Geriatric Society skriver at etter 45 år er kroppens evne til å omdanne ubiquinon til ubiquinol redusert.
Store diskusjoner blant eksperter har bølget frem og tilbake, om hvorvidt Ubiquinol virkelig var bedre enn den kjente Q10 Ubiquinon.
Det kan jeg ikke uttale meg om, men helt klart har jeg selv merket en forbedring ved å ta Ubiquinol.
Dessverre forbedrer Q10 kun mitokondrienes funksjon, men produktet kan ikke hjelpe for å produsere flere mitokondrier i cellene.
• Pyrroloquinoline quinone eller PQQ er et sterkt, forholdsvis nytt kosttilskudd, som har vist seg å være en perfekt partner til begge former av Q10 (Ubiquinon/Ubiquinol). PQQ viser seg å medvirke til å øke antallet av mitokondrier. PQQ finnes i naturlig form i fermenterte soyabønner, te, grønn paprika, persille, kiwi, morsmelk.
Jeg har selv nettopp begynt å ta PQQ, 20 mg daglig, og jeg føler allerede nå at det hjelper meg veldig mye.
Fra andre kunder meldes det også om forbedringer på mange områder, som at de føler seg yngre og sterkere, og at blodtrykket i mange tilfeller har falt.
Det virker som om sammensetningen av Q10, og PQQ virker som en sterk anti-aging, som både forsterker ditt hjerte, din hjernefunksjon og fysiske styrke, samt vitaliserer hele kroppen. PQQs virkning er bl.a. beskrevet av University of California Davis.
• Omega-3 oljer er bra for hele kroppen, hjerne og kretsløp. Liker du ikke fet fisk, fås omega-3 også i kapselform fra alger og linfrøolje. Chiafrø er også blant de kostemnene som inneholder store doser omega-3. Kronisk mangel på omega-3 øker risikoen for hjertesykdom.
• Berberin har gjennom mange år vært brukt i tradisjonell kinesisk og ayurvedisk medisin, og er kjent for sine anti-inflammatoriske egenskaper. Den er ofte anvendt ved diabetes type 2, magesmerter og for å styrke immunsystemet og leveren. Det refereres også til at Berberin kan styrke mitokondriene.

Tips

• Mosjon, mosjon, mosjon… det er viktig hele livet gjennom. Ikke nok med at det gir deg økt energi og mentalt overskudd for hele dagen. Undersøkelser har også vist at trening styrker hjertet og kretsløpet, og er med på å øke antallet mitokondrier i muskelcellene.
• Husk å le. Lek og nyt livet, og ikke glem evnen til å bli begeistret. En god latter er med på å holde deg ung. Deepek Chopra skriver så vakkert i en av sine bøker: ”Latter er kjærlighetens strøm som løper gjennom kroppen.”
• Du holder sinnet ditt ungt ved hele tiden å være bevisst på å utvikle deg.
• En av de viktigste tingene er å være takknemlig til daglig, og ikke ta ting for gitt.
Av Anni Dahms

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.