Månedsmagasinet på Costa del Sol
Cudeca: Bruktbutikkene med et viktig formål

Cudeca: Bruktbutikkene med et viktig formål

Det er fredag og klokken er 09.55. Utenfor Cudecas nye butikk i Los Boliches, rett ved salgshallen, står allerede tre personer og venter på at dørene skal åpnes. Carmen Rodríguez er butikkansvarlig i Los Boliches-butikken og når hun slår opp dørene overrekker en av de ventende to kasser fulle av klær.

”Hver dag tar vi imot brukte klær og andre ting, som f.eks. sko, leker m.m. Vi er takknemlige for alt som gis til Cudeca. Her i butikken kan vi ikke ta imot f.eks. møbler, men ringer man på forhånd kan vi ordne med henting. Cudeca har også butikker med fokus på bare møbler”, forteller Carmen, som har jobbet for Cudeca i tre år. Carmen er ansatt som butikkansvarlig mens de øvrige som jobber i butikken er frivillige. Totalt har Los Boliches-butikken ca. 36 frivillige. Cudeca ber ikke om mer enn en formiddag eller ettermiddag i uken, eller når den frivillige kan, så det er behov for mange hjelpende hender. Systemet er likt i alle Cudeca-butikker, hvis inntekter går til driften av veldedighetsorganisasjonen Cudeca.
 
Cudecas første butikk åpnet i en garasje i Fuengirola for 27 år siden.
”Interessen for våre butikker er stor, det kommer hele tiden inn folk – både for å handle og for å gi oss brukte klær, og både fordi mange er interessert i å støtte Cudeca samt fordi «second hand» er på moten. Denne butikken i Los Boliches ble åpnet i mars. Det er den siste av Cudecas butikker. I fjor ble det åpnet tre butikker, så nå har Cudeca intet mindre enn 22 butikker!”, sier Carmen med ett stort smil.
 
I butikken i Los Boliches, som er tidsriktig innredet med gjenbruksmateriell (f.eks. paller til hyller og usolgte golfklubber som klesstativ) jobbes det etter de felles normer som gjelder for alle Cudecas veldedighetsbutikker. Det betyr at det finnes noen ferdig utarbeidede lister og regler for f.eks. hvordan klærne som tas imot sorteres – om de skal selges eller gå til gjenvinning. I butikken selges kun feilfrie varer. For klær gjelder f.eks.: hvert plagg ses nøye over, og klær med nupper, en flekk, kanskje en liten søm som har gått opp, eller blekede, utvaskede farger går direkte til klesgjenvinning, akkurat som klær fra kina-butikker. De klærne som passerer kontrollen prises etter en fast minimumprisliste. Det skal sies at prisene er meget generøse.
Så er det en masse merarbeid å sortere ut klær som ikke kan selges? Svaret er nei, Cudeca får nemlig betalt per kilo klær som leveres til gjenvinning! Så Carmen er nøye med å si at alt som doneres tas imot med takk.
 
”Butikkene er en meget viktig del av Cudecas organisasjon. Inntektene fra butikkene utgjør ikke mindre enn ca. 39 prosent* av de totale inntektene”, forteller Daniel Beaudet, Cudecas butikk-koordinator, og fortsetter med å nevne at Cudeca alltid søker bidrag og frivillige: ”Butikkene er selvsagt viktige for Cudeca, men om det er sånn at man vil hjelpe til, men ikke vil eller kan være frivillig ansatt i en av våre butikker, så finnes det mange flere alternativ. Blant annet kan man bli månedsgiver, og bidra med en sum hver måned som man er komfortabel med, man kan arrangere et arrangement, og som frivillig finnes det mange alternativ: hjemmepleie, møbeltransport, hjelpe til i Cudecas senter, kjøre pasienter, transportere materiell osv. Ja, vi har alltid behov for frivillige! Så om man vil hjelpe til kan man maile eller ringe Cudeca, alternativt besøke sin nærmeste Cudeca-butikk for mer informasjon.”
 
 
Cudecafoto
Maria Pinto (t.v.) og Mar Tejada (t.h.) er frivillig ansatte i Cudecas butikk i Los Boliches og jobber side om side med Carmen Rodríguez, butikksansvarlig, som denne dagen får besøk av butikk-koordinator Daniel Beaudet.
 
 

Dette er Cudeca

Cudeca ble grunnlagt i 1992 av Joan Hunt og er i dag en stor veldedighetsorganisasjon. Cudecas spesialitet er å tilby palliativ pleie til pasienter som lider av terminal sykdom som kreft, samt å tilby støtte til familien under sykdommens forløp og i sorgprosessen. I Benalmádena har Cudeca et hospice der mennesker i livets siste fase får pleie og hvor også familien får støtte. Andre tjenester som Cudeca tilbyr er ambulatorisk behandling av pasienter samt hjemmebesøk.
I fjor ga Cudecas hospice pleie til mer enn 1 400 personer med kreft og annen sykdom, samt støtte til over 2 500 familiemedlemmer. Siden 1992 har over 15 000 pasienter fått hjelp gjennom Cudeca. All Cudecas pleie er gratis.
Mer om Cudeca: www.cudeca.org, cudeca@cudeca.org, tel. 952 564 910

Solsikke som symbol

Solsikken som Cudeca bruker som symbol, blant annet som pin under deres populære Walkathons og som de frivillige bærer i butikkene, er det internasjonale symbolet for hospice. Dette siden solsikken produserer og sår mange frø, hvilket symboliserer de mange frivillige som bringer med seg håp til de syke og deres familier. Solsikken er et symbol også fordi den får styrke gjennom å fokusere på lyset; solsikken følger og strekker sin blomst mot solen i løpet av dagen, for når solen går ned å vende seg mot øst, for så å vente på morgendagens soloppgang.

Cudecas butikker:

Avda. Varcía Lorca (foran ishallen) Arroyo de la Miel
C/ Sierramar 3, Arroyo de la Miel (også møbler)
C/ Málaga 4, Coín
Avda. de Españam Estepona Playa
C/Ortega y Gassett 5 (ved Colegio ramón García) Estepona
Avda, Jesús Santos Rein (urb. Puebla Lucia) Fuengirola
C/ Puerta Nueva 3, Málaga Centro
Avda. Juan Sebastián Elcano 158, Málaga Echevarría
C/ Escultor Paco Palma 1, El Palo, Málaga
Paseo de los Tilos 30, Málaga Los Tilos
Avda. Ortega y Gasset, Polígono El Viso, Málaga (outlet)
Plaza María Guerrero 6 (ved Plaza de la Merced) Málaga
Avda. del Mar, local 7 (edf. Solymar) Marbella
C/ Almirante Carranza 15, Nerja
C/ Infante 46, Torre del Mar (møbler)
C/ Infante 21, (edf. Jamaica bajo) Torre del Mar
Plaza Unión Europea 11, Torremolinos (møbler)
Plaza de Andalucía, Torremolinos
Ctra. de Cártama 21-23 (nært Mercadona) Alhaurín El Grande
C/ Párroco Ildefonso López Lozano (ved salgshallen) Los Boliches
C/ Lagasca 18, San Pedro
(For åpningstider, kart og mer informasjon: www.cudeca.org)
 
*Cudecas årsrapport for 2018.
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.