Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vend blikket mot nord til auksjoner som byr på spennende kjøp til rimelige priser.

Storviltjegeren må ha ryddet i samlingen, for denne dagen sto gevirer på rad og rekke, og skinn fra bjørn, leopard og sebra lå side om side under auksjonen i Madrid. Hvert eneste nummer ble solgt.

Et mindre kjent marked

Det er som regel noe spennende å se på, når det er ettersyn hos noen av de mest populære auksjonshusene i Madrid. Mens de gjengse kategoriene som sølv og porselen er rikt representert, og møbler fyller godt i rommet, så er det tydelig å se at vi er i Spania. Kunstnere som Miró og Dali, som sjeldent ses i Skandinavia, er ofte å finne i Madrid, de mørke tresortene er i overtall, og som alltid er det en god porsjon arte sacro (religiøs kunst), som ofte kommer inn når de eldre boene skal selges. Det er gode auksjonskjøp å gjøre i Spania, uansett om man er privat samler, driver profesjonell forretning med antikviteter, eller man bare gjerne vil ha noe spesielt til hjemmet på Solkysten eller de kaldere breddegrader. Artikler i form av smykker, ur, sølv, og keramikk fra de siste århundrene kan forholdsvis lett bringes hjem ved egen hjelp, og prisnivået er fornuftig.

Anerkjent for kunsten

Et av de veletablerte auksjonshusene er Subastas Segre, som har eksistert siden starten av 2000-tallet. Deres kundekrets er internasjonal og utvalget stort når de avholder deres syv årlige auksjoner, som hver varer i tre dager. Segre er anerkjent som et av de ledende husene, når det handler om spansk og internasjonal kunst, både i det eldre og moderne segment. Man kan som regel finne verdenskjente navn som Picasso, Miró og Tàpeis, når Segre holder deres dedikerte kunstauksjoner. Grafiske arbeider er det en del av, og vil man gjerne utvide sin kunstsamling, eller starte en, kan det klares for et overkommelig beløp.
Segre har som et gjennomgående prinsipp for deres auksjoner at alle prisnivå skal være representert, og deres målsetning om å appellere til det unge så vel som det eldre publikum ses på det brede utvalget av numre som går under hammeren. Det er ikke usedvanlig at det første kjøpet man gjør fra auksjonshuset er en forlovelsesring, og interessen og lidenskapen så utvikler seg derfra. Hos Segre finner man spesielt ur, smykker, og fyllepenner av høy kvalitet.

Fra Madrid til Aragón under et

Et av de nyeste skuddene på stammen i den spanske auksjonsverden er Subsatas Abalarte i Madrids sofistikerte Salmanca-område. De har fått et godt fotfeste etter kun fem år i bransjen, og avholder ti auksjoner i året, fem signifikante auksjoner og fem mindre i de andre månedene. Utvalget spenner fra møbler og porselen til kunst og smykker. På den mer utradisjonelle siden finner man pels og vintageklær samt retromøbler.
Det spesielle med Abalarte er at gruppen har flere auksjonshus. Aragón i Zaragoza er et datterselskap, og det tette samarbeidet gir derfor tilgang til flere auksjoner ’under samme tak’. Det er således mulig å få sine kjøp sendt fra Zaragoza til Madrid, hvis man velger å by begge steder. Frakten til hovedstaden klares for et mindre beløp, og hjemtransporten til Costa del Sol eller Skandinavia kan arrangeres under et.
Utvalget i Zaragoza er meget likt det man ser i Madrid, men åpningsbudene ligger ofte en smule under prisene i hovedstaden. Går man etter mindre ting som keramikk, sølv og dekorative artikler, er utvalget interessant hos Aragón.
Har man mulighet for å besøke Abalarte i dagene etter en auksjon kan det være gode kjøp å gjøre når de numrene som ikke ble solgt under auksjonen tilbys til åpningsbud pluss salær. Med en god porsjon is i magen kan man håpe på at noen av de tingene man hadde sett seg ut fremdeles er der.

Verdt sin vekt i sølv

Under finanskrisen så auksjonshusene en økt interesse for sølv, og det var tydelig at de generelt populære artiklene plutselig ble investeringsobjekter, og at vekten i gram, som alltid er angitt i katalogen, fikk økt oppmerksomhet når budene skulle avgis. Interessen for sølv er der fremdeles, dog ikke i et omfang som det man så for 10 år siden, og tilbudet har økt siden da.

Langs silkeveien til Spania

Stort sett hver auksjon i Madrid har et asiatisk islett, og de gamle handelsveiene mellom Fjerne Østen og den Iberiske Halvøy fornekter seg ikke. Det har i Spania alltid vært en forkjærlighet for det kinesisk inspirerte, og skulle interessen være i dette segmentet, så tilbys det ofte vakker keramikk, møbler, kunst og jade. Et nytt publikum har dukket opp i løpet av de siste årene, idet mange av de kineserne som er bosatt i Spania har begynt å investere i disse objektene.

Swinging 60’s & moderne design

60-årene & 70-årene setter igjen deres preg på innredning og mote, både hva angår ’ekte retro’ og nytt design, som har adoptert den lett gjenkjennelige stilen. Originale Panton-stoler, lamper i metall, spisebordsstoler i velur og Versace-bukser med sleng kan man også støte på ved gjennomsyn av katalogene. Retromøbler står høyt i kurs hos vintageforretningene i Madrids hippe kvarter, og prisene kan derfor komme noe høyere opp enn hva man forventer. Det er dog fremdeles en billigere vei til ekstraordinære ting til boliginnredningen.
Auksjoner er et godt sted å ’spotte trends’ før de virkelig markerer seg. Stylister, dekoratører og forretningsinnehavere gir på auksjonene en god indikasjon på hva som er på vei til butikker og i boligmagasin, når de byr på varer som umiddelbart synes ute av kontekst. Står teorien til troende, så har glassbord med detaljer av messing eller gull samt møbler i gustaviansk stil vært ettertraktet i Madrid en stund nå.

Auksjon er for alle

Uansett om auksjoner ligger én fjernt som en ukjent verden, så er det umaken verdt å besøke en. Hvert ettersyn er et interessant innblikk i hva som har fylt våre hjem i løpet av de siste 50, 100, 200 år og hvordan preferanser, design og kunst har utviklet seg. Det er også en opplevelse å overvære en auksjon, da det er vanskelig å ikke la seg rive med når budene flyr gjennom lokalet. På et helt lavpraktisk plan er auksjoner et fantastisk sted å lete etter eksepsjonelle gaver, da prisene ofte vil være lavere enn hvis noe tilsvarende skulle kjøpes i forretninger.

Verdt å vite

o Den spanske moms på 21 % tillegges hammerslagsprisen og er inklusiv salær til auksjonshuset.
o Bud over telefonen krever som regel et åpningsbud på min. EUR 500.
o Avtal tid for henting, kan det klares innen et par uker blir det gjort uten pristillegg.
o Alle de større auksjonshus arrangerer transport innenfor Spania og til utlandet.

Gode råd

o Avgis skriftlige bud kan man på forskjellig vis gjøre dem betinget for å kontrollere sin budgivning.
o Bestem deg for en maks. pris og husk salær i din evaluering, legg deretter inn ditt skriftlige bud. Du kan godt få hammerslag som er lavere enn din maks. pris, hvis det ikke er motbud fra andre.
o Vær bevisst om at åpningsbudene ofte starter lavt for å ’trekke flere med’ i budgivningen, har du bestemt deg for en maks. pris så hold fast ved den.

Nyttige links

o Subastas Segre (Madrid) – subastassegre.es
o Subastas Abalarte (Madrid) – abalartesubastas.com
o Aragón (Zaragoza) – Aragónsubastas.com
 
Av Eva Maria Kops, smallspaces.dk

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.