Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vi er glad i Costa del Sol – naturligvis. Og på Costa Blanca er de naturligvis like glade for deres lille paradis. Men i fremtiden vil det ikke forundre meg om vi også vil møte, eller høre om, glade miner fra Murcia. Det er byen og området som på den spanske sør-øst kysten alltid har lagt litt “glemt” mellom det kjente Costa del Sol i sør og de kjente byene Alicante, Alfaz del Pi og Benidorm på Costa Blanca-kysten. Men etter flere år på planleggingsstadiet får Murcia kanskje også nå sin plass som paradis på kartet. Det er i alle fall lagt til rette for noe nytt og spennende.
Corvera er navnet på Murcias internasjonale lufthavn, som nettopp har blitt innviet. Prosjektet stammer fra det glade 2000-tallet. Det kom godt i gang, men gikk i stå midt under krisen i 2010, akkurat som alle andre offentlige byggverk. Etter noen års stillstand ble det for et par år siden blåst liv i prosjektet, og i forrige måned kunne det første flyet ta av fra den nye flyplassen. Men Corvera er ikke bare en ny flyplass. Det er en døråpner til et område med et stort potensiale. Murcia by overrasker. Det samme gjør de lange kyststrekningene i hele provinsen, med deres jomfruelighet og uspolerte kystbyer. Et utall av interessante boligprosjekter er i gang eller under planlegging. Det samme gjelder en håndfull golfprosjekter og et havneprosjekt. En rask titt på planene viser lavt volum av bygging, miljøvennlige prosjekter – og gode priser! Går alt som planlagt kan man snart kjøpe en fin bolig i et vakkert område for 125.000 euro i “det nye paradiset”.
 
Det er ofte den dårlige administrasjonen, de feilslåtte prosjektene og de midlene som forsvant det skrives og snakkes om. Det skjer også for undertegnede. Omvendt har jeg alltid ment at Spania på flere områder har et stort, skjult potensiale, og når først de rette spanjolene kommer på banen er alle betingelser for suksess til stede. Det kan meget sannsynlig skje i Murcia nå. Man har i alle fall gått annerledes til verks.
Virksomheten AENA er kjent for å være et av verdens beste selskap til å drive flyplasser. For å få dem med på en driftsavtale har man laget en avtale basert på antall kommende flypassasjerer. Det er nytt i bransjen, men det er gull verdt å få AENA med ombord på et nytt prosjekt. Spesielt når det gjelder å trekke til seg de store flyselskapene. Med et klart budskap om god fremtidig eksponering av Murcia, ny lekker flyplass og ytterst konkurransedyktige flyplassavgifter landet det første flyet på Murcias internasjonale flyplass i forrige måned. Ryanair var først – igjen. Men selskapene Easyjet, Tui og Jet2 fulgte like etter. Denne måneden følger det spanske flyselskapet Volotea og norske Norwegian etter. Totalt budsjetteres det med fire millioner passasjerer i år, og 500 nye direkte arbeidsplasser – ikke “løse” indirekte jobber. Alle vinner.
Skeptikerne peker på at Alicante, med Spanias femte største lufthavn, kun ligger 150 km fra Murcia og gjør den nye flyplassen overflødig. Men flyplassen er døråpneren til hele regionen og en spennende kyststrekning, som mange steder ligger markant langt borte fra Alicante. Til og med har Corvera-lufthavnen “kun” kostet 256 millioner euro, og det blir ingenting i tillegg, da AENA, som en del av driftsavtalen, har garantert å investere 100 millioner i vedlikehold over de neste 25 årene. 256 millioner er naturligvis mye penger – men ikke når man setter det opp mot andre store offentlige investeringer. For eksempel har flyplassen i Murcia kun kostet 15 prosent av hva metroen i Málaga beløper seg til, når den en gang står ferdig. Og metroen blir praktisk for byens innbyggere, men skaper neppe hverken vekst eller arbeidsplasser!
 
Saken er den, at det skjer noe i Murcia, og det gjøres på den rette måten. Kanskje er et nytt paradis på vei?
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.