Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norske Ildsjeler – musiker Ari Iskander Krohn Berle

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Han har kun bodd i Málaga de siste to årene, men snakker flytende andalusisk. Faktisk havnet Ari i Málaga ved litt av en tilfeldighet. “Jeg kom for å jobbe på et prosjekt som var estimert til å vare en måned. Deretter ble prosjektet forlenget med tre måneder, og så tre måneder til. Til slutt innså jeg at nå bodde jeg faktisk i Spania, og sa opp leiligheten min i Norge,” smiler Ari, som bor i Málaga sentrum, hvor Det Norske Magasinet møter ham.

Språk for alle pengene

Denne 33-år gamle herren er ikke bare en talentfull musiker, han snakker også mer eller mindre flytende åtte språk, og holder akkurat nå på å lære sitt niende.
“Japan er litt gøyere når man kan japansk,” ler Ari, som lærte seg japansk lenge før det var noe som het Duolingo.
“Jeg ville gjerne kunne gjøre meg forstått på japansk, så jeg startet med å øve meg online med det som jeg kunne finne, noen måneder før jeg reiste. Resten fanget jeg opp der nede,” smiler Ari, som for tiden er opptatt med å lære seg kinesisk.
Det er derfor ingen overraskelse at Ari også livnærer seg som oversetter.
“Jeg elsker språk!” sier han lidenskapelig og fortsetter: “Det er akkurat som å lære å spille et instrument, man skal være enormt engasjert for å lære et språk komplet. Jeg vil ikke si at jeg elsker oversettelser, men jeg elsker språk!”

Musikk i blodet

Med seg ved sin side har Ari sin hvite Ibanez-gitar, som han klunker litt forsiktig på. Gitaren er ikke koblet til noen forsterker, så det er små fine toner som springer ut fra strengene som strekker seg over det vakre instrumentet. Musikken kommer for Aris vedkommende dog ikke ut av ingenting – mor er sanger og far var danser, skuespiller og koreograf. “Jeg kunne sikkert ikke ha blitt bankmann om jeg så ville,” ler Ari, som også har studert musikk på videregående skole. I sin ungdom turnerte han med Sveinung Sundli, som er kjent fra bandet «Gåte»: “Jeg var i starten av tyveårene, og det var en fantastisk måte for meg å lære bransjen å kjenne,” sier Ari, som betegner seg selv som en all-round gitarspiller, som kan spille alt fra jazz til metal – “you pay, I play”, som han sier. Dog banker hjertet mest for jazz.
 
Foruten å spille gitar mestrer Ari også piano og sang – og komponerer sin egen musikk.
“Jeg har blitt for gammel til å spille coverlåter, nå vil jeg bare spille mine egne låter,” sier Ari, som snart utgir sitt eget album, som er en stilmessig blanding av Jeff Buckley, Radiohead og Coldplay.
Mens vi sitter og prater overrasker Ari nok en gang med å nevne at han forresten også produserer house-musikk, og en gang endte som hovednavnet på et arrangement i Thailand, uten å være klar over det: “Jeg hadde dratt til Koh Tao alene for fire år siden, og kom i kontakt med en arrangør av en event med house-musikk. Da jeg et par uker etter vårt møte troppet opp på arrangementet var overraskelsen stor da jeg så mitt eget navn øverst på plakaten. Jeg har opptrådt for store masser før, men her var nok godt og vel 5000 mennesker, og det var ganske surrealistisk. Jentene kastet undertøyet sitt opp på scenen og trakk opp skjortene. Jeg hadde lyst til å skrike til dem at jeg overhodet ikke er kjent,” ler Ari, som går under navnet ‘DJ Geisha’, når han spiller house-musikk.

Málaga skrur ned musikken

Da jeg spør Ari, som har opptrådt mange forskjellige steder i verden – sist holdt han syv konserter i New York – om han også av og til spiller i Málaga, blir den ellers rolige nordmannen ganske oppjaget. “I Málaga er det nærmest umulig for barene å få tillatelse til å spille live musikk. Det er et stort problem for musikerne – og for barene. Andre byer som Torremolinos og Fuengirola er mer lempelige med tillatelsene, men i Málaga kommune er det av uvisse årsaker veldig vanskelig å få tillatelse til å spille live musikk. Da jeg flyttet til Málaga kjente jeg mange musikere her, men de har alle forlatt byen fordi det er så vanskelig for musikere å få sceneplass,” sier Ari, og rister på hodet.
Selv om Ari generelt synes at Málaga mangler kulturelle tilbud, vil han dog gjerne gi Det Norske Magasinet noen forslag til hvor man skal gå for å høre live jazz i Málaga.
“Speak Easy i Fuengirola – der kommer det virkelig gode jazzmusikere, Vinilo pub i Benalmádena har jam sessions hver torsdag og Teatro Cervantes har også ganske interessante jazzkonserter av og til.”
Da vi tar avskjed med hverandre spør jeg Ari om hva han skal gjøre resten av dagen, hvorpå han svarer med største selvfølge at han skal hjem og øve piano, før han målrettet forsvinner ned en av Málagas tettpakkede gater.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet