Månedsmagasinet på Costa del Sol

Norske Karl Adrian (19) er tennis-trener og oppvokst i Marbella

Han er norsk, ung, en glimrende tennis-spiller, og han er (nesten) født i Marbella. Det Norske Magasinet har møtt 19 år gamle Karl Adrian Ringstad Nørstenæs, en av få unge nordmenn på Costa del Sol som har tilbragt hele sin oppvekst i Marbella.

 
Nå befinner det seg riktignok ganske mange norske barn og unge på Costa del Sol, men svært mange foreldre har naturligvis barna i den norske skolen, og når det nærmer seg videregående skole drar mange hjem til Norge sammen med de unge håpefulle. Karl Adrian ble født i Tønsberg i Norge, men moren bodde allerede i Spania i perioden frem mot fødselen, og før Karl Adrian var fylt 1 år flyttet de tilbake til Spania. Siden har de bodd her, og stortrives med det. I sitt unge liv har den driftige unge mannen allerede hatt en variert yrkeskarriere, og for øyeblikket er han tennisspiller – og trener – på fulltid, i Marbella.
 

En tidlig start

Karl Adrian begynte tidlig å spille tennis, og fra han var 8 år gammel og frem til han var 18 år spilte han tennis i gjennomsnitt 5 timer per dag, så godt som hver eneste dag. Det Norske Magasinets journalist er mektig imponert og lurer på hva som motiverte ham til å spille så mye tennis? Karl Adrian smiler og trekker litt på det før han svarer energisk; «først og fremst spilte jeg så ofte fordi jeg alltid har synes det har vært utrolig moro å spille tennis, men dersom man skal hevde seg internasjonalt ligger det mye blod, svette og tårer bak, og foruten å ha et visst naturtalent krever det ikke minst at man er villig til å satse 100 % på spillet. Det tar både tid og koster penger, men for å leve godt av å spille tennis må man investere i begge deler. Man skal nokså høyt opp på verdensrankingen før man tjener godt på å spille tennis, man bør være blant de 100-150 beste i verden før man kan tjene virkelig godt i denne idretten».

 

Tennis og skolegang

Som leserne nok kan gjette seg til er Det Norske Magasinets journalists neste spørsmål hvordan Karl Adrian ligger an i forhold til rankingen. Karl Adrian forteller ydmykt at han aldri har hatt som mål å bli verdens beste, da han ikke har vært villig til å ofre absolutt alt, inkludert skolegang, for idretten. Om skolegangen forteller han: «Som man gjør i Spania begynte jeg på offentlig spansk skole da jeg var 3 år, i Las Chapas her i Marbella kommune. Dermed ble spansk mitt første-språk, og senere gikk jeg på internasjonal skole i Marbella, nærmere bestemt i Aloha, hvor elevene representerte hele 48 forskjellige nasjoner fra hele verden, med engelsk som hovedspråk på skolen, med spanskundervisning inkludert, noe som jeg selvsagt tok svært lett, siden jeg allerede snakket flytende spansk. Nå har jeg ikke noe å sammenligne med, men selv synes jeg dette var en veldig fin tid, hvor man lærer mennesker fra andre kulturer og med annen bakgrunn å kjenne på en helt annen måte. Man knytter varige vennskap med folk fra hele verden, og får et helt annet inntrykk og kjennskap til folk fra andre land, ikke minst fra land og regioner som ofte omtales negativt i media. En periode i livet på en internasjonal skole tror jeg alle med fordel kunne hatt nytte av å få med seg i livet. Man kan selv gjøre verden så stor eller liten som man velger, men hvis man bor utenfor Norges grenser, hvorfor ikke benytte seg av det til det fulle og utvide sin internasjonale horisont og erfaring maksimalt?», spør Karl Adrian.
 

Bedre og sterkere enn før

Da han var fylt 18 år startet Karl Adrian sin egen restaurant i Puerto Banús. Det Norske Magasinets journalist var til stede under åpningen i 2017, og både restaurantens design og maten var utsøkt, og riktig flott presentert i nydelige omgivelser og med den rette atmosfæren. Allikevel solgte Karl Adrian restauranten etter et knapt år. Årsaken? Det var selvsagt kjærligheten til tennisspillet. «Tiden som restaurant-eier gav meg verdifull erfaring i bransjen, og jeg ville ikke vært den foruten. Men det er en bransje som krever at man står på og jobber nærmest døgnet rundt, og jeg gikk fra å spille tennis 5 timer for dagen til at jeg kun spilte 1 gang i måneden – hvis jeg var heldig! Da jeg returnerte til tennis-spillet tidligere i år merket jeg at pausen også på et vis hadde gjort meg godt, jeg er mer sulten nå, trener mer, og føler meg bedre og sterkere enn noensinne før. Jeg oppdaget også at jeg både likte og hadde talent for å lære bort til andre å spille tennis, og foruten å spille daglig jobber jeg nå som personlig tennis-trener i Marbella, i lokalene til klubben Tennis Brothers. Jeg trener her folk i alle aldre og på alle nivåer, fra alle nasjonaliteter, men siden jeg er norsk og det norske språket er helt naturlig for meg hadde det vært kjempehyggelig å spille tennis med flere nordmenn og andre skandinaver, så det er bare å ta kontakt for en session!
 

Deltar i turneringer

Karl Adrian har deltatt, og deltar fortsatt, i mange turneringer, både på hjemmebane i Spania, i Norge og i andre deler av verden. Han kan berette om alt fra turneringer i Kuwait hvor man konkurrerer i 42-46 varmegrader i skyggen og hvor han i en alder av 17 år vant 2 av 2 kamper i «back-to-back», til det årlige utendørs-NM i tennis i Oslo (på grus), hvor han alltid har kvalifisert seg til å gå videre, dog uten å nå helt til topps. I desember 2016 tok han en 3. plass i innendørs-NM i Oslo, så at Karl Adrian har talent er det ingen tvil om. «Mye av fremgangen vil jeg dedikere til gode trenere og motspillere som jeg trener sammen med», sier han. «Jeg trente en periode i Miami, og fikk en utrolig god kjemi med treneren Pablo Arraya fra Peru, tidligere rangert som nummer 40 i verden. Jeg spilte også en del med Emilio Alvarez som blant annet har spilt fire ganger mot nordmannen Christian Ruud som var rangert som nummer 39 i verden, og her i Marbella trener jeg sammen med en av mine beste venner, Anthony Popyrin, som er lillebroren til Alexei Popyrin, rangert som nummer 150 i verden. Jeg er dem alle en stor takk skyldig – verdien av en god trener og mentor kan simpelthen ikke undervurderes.
 

Fremtidig målsetting

Avslutningsvis spør vi Karl Adrian hva som er den store og endelige målsetningen hans. Han svarer umiddelbart; «Jeg ønsker å lære bort så mye som jeg kan, og at alle som jeg trener skal bli bedre enn meg selv. Jeg elsker å lære andre å spille tennis, og om jeg når denne målsettingen kunne jeg ikke vært mer fornøyd. Helst vil jeg at andre skal bli best, det finner jeg mer tilfredsstillende enn å tenke på meg selv». Vi ønsker den sympatiske ungdommen alt hell og lykke for fremtiden, og Det Norske Magasinets journalist Tom Halvorsen har selvsagt allerede booket sine første Marbella-sessions i tennis med Karl Adrian!
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com. Foto: Mugge Fischer

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.