Månedsmagasinet på Costa del Sol
Día del Padre i Spania – Annerledes enn Farsdag i Norge

Día del Padre i Spania - Annerledes enn Farsdag i Norge

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Vissa dager i året berikes med å feire ulike tema. Den mest feirede dagen i vår del av verden, foruten den enkeltes fødselsdag, tør man nok påstå er julaften, og en annen er Valentines Day. Så kommer en temadag nå i mars, nærmere bestemt den 19. mars, som dedikeres til alle pappaer, i alle fall i Spania. I Norge feires jo pappaene den andre søndagen i november.
 
Så hvorfor feires Día del Padre den 19. mars i Spania? Jo, svaret finner man i den katolske kalenderen og dagen henger sammen med Día de San José. Så hvem var denne San José? Jo, Jesus far.
Farsdag har blitt feiret i Spania siden 1948 og ble innført av en lærerinne som het Manuela Vicente Ferrero, som jobbet i Madrid. Hon skal ha tatt imot en forespørsel fra sine elevers fedre om å innføre en dag dedikert til dem, ettersom barna allerede hvert år feiret sine mammaer på Morsdag. Manuela besluttet seg for å dedikere en av årets dager til pappaene. Hennes religiøse tro fikk henne til å velge Día de San José som en dag som egnet seg, ettersom den dagen allerede var dedikert til Jesus far, noe som i følge henne gjorde at den passet utmerket til å feire skolebarnas pappaer på. For å gi pappaene oppmerksomhet lagde elevene små gaver og hadde en liten barnefest med poesi, dans og teater. Ett år senere ble pressen oppmerksom på dagen, og så ble nyheten spredd. I 1953 ble det til og med startet en kampanje i radio og aviser som oppfordret flere til å feire alle pappaer.
I Norge ble den første farsdag feiret 13. november 1949, etter påvirkning fra USA.

Først i USA

USA var altså først ute med å feire Farsdag. Det var en kvinne ved navn Sonora Smart Dodd i Spokane, Washington, som i 1910 ville gjøre noe for å hylle sin far. Han hadde nemlig tatt hånd om henne og hennes fem søsken helt alene etter at hennes mamma døde når hennes yngste søsken ble født. Som dag for feiringen valgte Sonora 19. juni, da dette var hennes pappas fødselsdag. Feiringen vakte oppmerksomhet og spredde seg, og 14 år senere erklærte President Coolidge den 19. juni som Farsdag offisielt. Senere kom dog president Johnsson til å flytte feiringen av dagen til tredje søndagen i juni.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet