Månedsmagasinet på Costa del Sol
Søppel – bare kaste det eller sortere? Sortere så klart!

Søppel – bare kaste det eller sortere? Sortere så klart!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Om man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det høyst trolig at man hver dag produserer avfall av ulike slag. Fra Norge er vi for lengst vant til å sortere både vanlig husholdningsavfall, papp og papir, og annet som elektronikk, møbler m.m. Men hvordan fungerer det her på Costa del Sol?

Husholdningsavfall

Faktum er at avfallssortering blir en stadig mer bevisst oppgave også her på de sør-spanske breddegrader. Mange steder langs kysten finnes det nå moderne stasjoner for husholdningsavfall med beholdere som er senket ned i grunne, og hvor søppelet kastes ned i rør. Dissa er ofte merket med ”organico”, ”envases”, ”vidrio” og ”papel”. Gjennom å sortere sitt husholdningsavfall nøye og kaste det i riktig beholder gjør man avfallssorteringen betydelig enklere. Så hva skal kastas i hvilken? Vi tar en titt ned i hver og en av dem:
 
Organico: betyr organisk avfall. Her tenker kanskje en del at det bare handler om matavfall, men hit skal også støv og rusk etter rengjøring i hjemmet, bleier, kjøkken- og toalettpapirruller, porselensskår fra f.eks. en knust tallerken, samt annet organisk avfall.
 
Envases: betyr forpakninger. Det som det handler om her er lette forpakninger som plastforpakninger av PVC, PET, Polyetylen og Polypropylen samt Tetra-forpakninger som f.eks. melkekartonger.
Som norsk kan det låte merkelig at metall- og plastforpakninger skal i samme beholder, så her skal det legges til at når dette avfallet ankommer søppelplassen, så separeres plast fra metall maskinelt.
 
Vidrio: er det samme som glass og til forskjell fra Norge hvor det er ulike beholdere for farget og ufarget glass, så kastes alt glass her i en og samme beholder. Det er viktig å huske på å skru av eventuelle korker og lokk, for denne beholderen er utelukkende for helt glass; med andre ord for glassbokser og flasker. Eventuelle glass- eller porselensskår hører hjemme i beholderen for organisk avfall.
 
Papel: på en del av disse står det papel y carton og på andre bare papel, felles for disse beholderne er at de er reservert for papir og kartong, hvilket inkluderer aviser og magasiner samt pappkasser og kartong. Det som gjelder her er at det ikke skal være noen fettflekker på materialet, og at all eventuell teip, stifter og lignende må være fjernet.
Det som ikke hører hjemme i denne beholderen er f.eks. melkekartonger, som skal, som tidligere nevnt, sorteres som forpakning.

Gjenvinningsstasjoner

Det skal være lett å sortere sitt søppel! Derfor finnes det langs kysten både mindre, mobile gjenvinningsstasjoner ”Punto Limpio Móvil” i mange urbane områder, samt store gjenvinningssentraler ”Punto Limpio”, ofte litt i utkanten av kyststedene. Ved de mobile gjenvinningsstasjonene kan man sortere det avfallet som ikke skal kastes i de tidligere nevnte avfallsbeholderne. Det dreier seg f.eks. om mindre elektronikk som mikrostøvsugere og datamaskiner, tv-apparater, batterier, tonere fra skrivere, lamper, rester av maling og andre væsker, etc.
 
Ved de større gjenvinningssentralene går det bra å kaste alle typer avfall, og er man i tvil om hva som skal sorteres og hvor ting skal kastes så er det alltid betjening der man kan spørre.
For informasjon om din nærmeste Punto Limpio Movíl eller Punto Limpio – se din kommunes hjemmeside.

Hvordan sorteres disse?

Når det kommer til visse typer avfall oppstår det flere spørsmål enn om andre. Her følger en liste på avfall hvor flere av Costa del Sols kommuner har gått ut med spesifikk informasjon om:
 
Møbler: Har du møbler som du vil kvitte deg med er det lett å tro at det er bare å sette dem ut på gaten, så kommer det noen og henter dem. Dette er dog ikke tillatt. De fleste kommuner har en gratis møbelhentingstjeneste. Man ringer da til et telefonnummer som er oppgitt på kommunens hjemmeside, og så får man beskrevet når og hvor man kan sette de gamle møblene, og så kommer kommunens bil og henter dem.
Tips! Er møblene hele? Mange veldedighetsorganisasjoner kommer og henter møbler gratis, som senere doneres eller selges til inntekt for veldedige formål.
 
Olje: Her handler det om olje som anvendes ved matlagning, som om den havner i avløpet kan forårsake store problemer i tillegg til at den forurenser natur og vann. Samle opp din brukte matolje i en flaska og legg den i en beholder for kun matolje. Disse finnes ofte i nærheten av skoler samt shoppingsentre, og så finnes de også i gjenvinningsstasjoner og -sentraler.
 
Kaffekapsler: I nesten hvert hjem finnes det i dag en kaffemaskin med kaffekapsler. Disse kapslene er meget vanskelig å gjenvinne, og det er lett å tro at de skal i beholderen for forpakninger, men det er feil!
Brukte kaffekapsler skal i beholderen for vanlig husholdningsavfall, den som er markert med ”organico”.
 
”Lyspærer”: I dag finnes det mange ulike typer lamper på markedet – lyspærer, sparepærer, LED og halogen er noen av dem. Felles for de alle er at de – når de ikke lenger lyser opp i din hverdag – skal sorteres riktig og kastes ved en gjenvinningsstasjon.
 
Legemiddel: Akkurat som olje forurenser legemiddel naturen, og legemiddel kan dessuten være riktig farlig om det kommer i feile hender. Derfor skal alle legemiddel enten leveres tilbake til et apotek eller leveres inn til en gjenvinningsstasjon.
 
Leker, CD og LP: Det er lett å tro at leker, cd- og lp-plater som er laget av plast kan kastes i beholderen for forpakninger. Men nei! Disse skal, om de ikke doneres til veldedighet eller lignende, sorteres rett og kastes ved en gjenvinningsstasjon.
 
Klær og sko: Klær og sko i bra stand egner seg best til å doneres til trengende gjennom noen av kystens mange veldedighetsorganisasjoner. Men utslitte klær og sko som ikke lenger kan brukes skal gjenvinnes. Beholdere for dette finnes ofte ved bensinstasjoner og gjenvinningsstasjoner.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet