På mahognibordet er det fint dekket til med sølvtøy og håndmalt porselen, mens de pent trukne spisebordstolene flankerer borddekkingen. Blondegardinene gjør sitt for å skjerme det bedre borgerskap for nysgjerrige blikk, men det er en vanskelig oppgave i dukkehusutstillingen, hvor man kan trykke nesen flat mot vinduene inn til stuene eller rett og slett åpne ytterveggen for et blikk mot samtlige av herskapets værelser.
Egentlig er det ikke riktig, ei heller rettferdig, å kalle dem for dukkehus. Det var nemlig slettes ikke hensikten med miniatyr modellhusene, som er av god kvalitet, bygget av ordentlige snekkere. Og så er ”miniatyr” relativt i denne sammenhengen, da de største måler godt og vel 160 cm i høyden.
Plantegninger for viderekomne
I begynnelsen av det 20. århundre var det skikk og bruk for velstående familier å få bygget en miniatyrmodell av det huset de ønsket å få oppført. Denne modellen brukte man så når jobben skulle ut på anbud til byggefirmaer. Det var også normalt å få laget miniatyrmodeller av sine møbler og eiendeler, så man kunne se hvordan de ville se ut i det nye huset.
”I dag lager man 3-D plantegninger på computeren og kan enkelt vise hvordan en bygning kommer til å se ut ferdig bygget og møblert. Men de metodene hadde men selvfølgelig ikke for hundre år siden”, forteller Voria Harras’, hvis private samling av modellhus er ganske omfattende og utgjør utstillingen.
Hvordan kom du i besittelse av så mange antikke modellhus?
”For snart 40 år så jeg et ’dukkehus’ i en antikvarisk butikk, men det var slettes ikke som de dukkehusene jeg selv lekte med som barn. Dette var helt annerledes og tydeligvis ikke laget for barns hardhendte lek. Noen år senere fikk jeg enda et hus i gave. Det var i en forferdelig stand og det fanget min interesse i stor stil. Jeg har nemlig gått på kunstakademiet i Málaga og har vunnet førstepremie både i maleri og skulptur, og da jeg stod foran det ramponerte modellhuset tenkte jeg bare ”det er jo dette, jeg har forberedt meg for”, forteller Voria, som straks gikk i gang med å restaurere dette huset, og siden mange flere.
Hundre års historie
De tre etasjene i Benalmádenas ”Centro de Exposiciones” rommer med utstillingen over hundre års historie. Det eldste huset er en modell fra 1850 fra Mallorca, og det nyeste huset er fra 1970-årene. Det er modellhus fra Granada, Córdoba og Jaen, og andre områder lenger borte, som Valencia og Asturias. Byggestilen varierer mye fra hus til hus, og interesserer man seg for arkitektur vil man kunne bruke lang tid på utstillingen, som ned til minste detalj viser takkonstruksjoner, romslige haller, heiser med håndsveiv og mye mer.
De første modellhusene, som er fra begynnelsen av 1900-tallet, bærer preg av at nederste etasje var for besøk, og resten av huset var innredet med kapell og skolelokale til barna, som ble undervist hjemme. Flere av husene eksisterer faktisk den dag i dag, forteller Voria, og viser til hotellet Las Vegas i Málaga sentrum, hvor bygningen rett ovenfor faktisk er nesten identisk med den modellen som står her i samlingen.
Moderne gjennombrudd
Når man går gjennom utstillingen, som begynner med det eldste huset, dukker nye oppfinnelser opp i rommene, i takt med at man begynte å få moderne bekvemmeligheter som muligheten for å trekke i snoren på toalettet, noe som er grunnen til at de vakreste badeværelsene ses litt senere i utstillingen. Man legger også merke til at nye oppfinnelser inntar en plass i hjemmene, og radioer og dreieskivetelefoner begynner å tone frem på de små håndlagde kommodene.
Det er verdt å nevne at det kun var enormt velstående familier som hadde råd til å få bygget en modell av huset sitt. ”Folk tror at miniatyrmodeller er billige å lage fordi de er små, men der tar de feil. Det var ganske kostbart, da det var ekte snekkere som spesialiserte seg på miniatyrer som lagde husene og møblene,” sier Voria, idet hun viser en eksakt kopi av en families spisestue i Bauhaus-stil.
Inntil for få år siden hadde Voria sitt eget dukkehusmuseum i Málaga sentrum. ”Det kostet meg rundt 2000 € i husleie, strøm, osv. å holde museet åpent. Men da det ikke var noen støtte å få fra staten, var jeg til slutt nødt til å stenge museet. Jeg ønsket dog ikke at husene bare skulle stå oppbevart på et lager, så jeg avtalte med Benalmádena kommune at jeg kunne stille dem ut her, så andre også fikk glede av dem.”
Utstillingen kan ses gratis i Benalmádenas”Centro de Exposiciones”. Men kun frem til desember, da Voria Harras legger samlingen ut for salg etterpå.
Besøk utstillingen:
Du kan se utstillingen, som tar opp tre etasjer i Benalmádenas ”Centro de Exposiciones”, som ligger 100 m. fra turistkontoret.
Buss 120 kjører dit fra Fuengirola, og fra Málaga kan du ta buss 110 og 112. Det er gratis inngang og åpent fra 10 -13:30 og fra 17-19:30, samt fra 11-13:30 på søndager og helligdager.
Fototekst: Voria Harras ses her foran det første modellhuset som hun kjøpte i en antikvarisk butikk (huset åpnes på sidene). Hun ba om, at Det Norske Magasinets utsendte tok fotoet i helfigur, så man virkelig kan se hvor stor husene er.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com