Månedsmagasinet på Costa del Sol
San José og Parque Natural de Cabo de Gata Nijar i Almería

San José og Parque Natural de Cabo de Gata Nijar i Almería

San Jose – en liten perle i det UNESCO-fredede området Parque Natural de Cabo de Gata Nijar.

San José var opprinnelig navnet på et kyst-batteri som ble bygget i det 18. århundre for å sikre vaktholdet langs kysten der hvor Parque Natural de Cabo de Gata Nijar i Almería, Andalucía ligger. Et lite fiskevær vokste opp i ly av det militære anlegget, og fikk navnet San José. Inntil for bare noen ti-år siden bodde det kun et par dusin mennesker her som tjente til livets opphold ved hjelp av det havet kunne tilby. Men i løpet av de siste årene har San José, som ligger cirka en times kjøring fra Almería by, og bare et drøyt kvarters kjøring fra A-7, tiltrukket seg mange turister samt mangedoblet antall fastboende.
 
Den lille kystperlen ligger vakkert til ved en bred sandstrand, omgitt av høye fjell. Om sommeren fylles strendene med solhungrige turister, og hele året gjennom kommer naturelskere for å oppleve den spesielle naturen. Dette området har Europas eneste ørkenklima og omfatter flere forskjellige økosystemer med stor biodiversitet. Naturparken Cabo de Gata Nijar skal også være det største verneverdige området langs hele Middelhavs-kysten. UNESCO erklærte naturparken som et beskyttet område i 1997 på grunn av sin spesielle flora og fauna.

 

Vandring i månelandskap

Vi valgte en solrik helg i slutten av september til å besøke San José. Med i kofferten hadde vi gode tursko – og gode solbriller; en hel dag var satt av til bare til å vandre sydvestover langs den særdeles varierende kyststripen; bratte bakker som er hugget inn i fjellet, åpne områder som kan minne mest om månelandskapet i en science fiction-film, sylskarpe korallrev og vulkanske skjær som stikker opp av havet som spisse hai-tenner. Og – ikke minst – fredelige strender med dovne bølger.
Dette er et turområde som så definitivt bør oppleves som fotgjenger. Strekningen er også mulig å sykle, men enkelte steder er veien hugget inn i bratte fjellvegger uten noen form for rekkverk, dessuten vil nok mange av detaljene gå tapt hvis farten er for stor.
Opp gjennom historien har det vært drevet gruvedrift i dette området, bl.a. finnes det forekomster av både gull, kobber og magnesium. Og på vår vei passerer vi fjellstrekninger som Vår Herre har pyntet med hvite flekker av kalkstein.
 

Dykkernes eldorado

Faro de Cabo de Gata, det 18 meter høye fyrtårnet, sto ferdig i 1863. Det ligger på en 50 meter høy klippe og lyktene er synlig 45 km unna når været er klart. Flere gamle skipsvrak ligger utenfor kysten; et eldorado for dykkere.
Vi kommer til en forlatt kirke, Iglesia de Las Salinas, også kalt Iglesia de la Almadraba. Den ble bygget i 1907, og var den eneste kirken for det lille samfunnet Almadraba de Monteleva som var bebodd av salt-samlere og deres familier. Kirken er bygget på en plattform for å holde vann og sand ute. På baksiden er det laget diverse gravkammere i selve kirkeveggen.
Både for botanisk og geologisk interesserte personer er hele dette området et drømmested med store forekomster av mineraler og sjeldne planter i et særegent og eksotisk miljø. For alle oss andre er det ”bare” en uforglemmelig estetisk opplevelse.
 

Mange utlendinger

Neste dag konsentrerer vi oss om å slappe av og gjøre oss kjent med San José.
Det viser seg å være vanskelig å finne ut hvor mange mennesker som bor i den lille byen. Men det blir antydet et sted mellom 1000 og 1500, alt avhengig av hvem vi skal telle – og ikke telle. Cirka halvparten av innbyggerne er spanjoler; hvorav de fleste jobber innen hotell- og restaurantnæringen, eller med å organisere og tilrettelegge for dykking, snorkling, padling, seiling, surfing og guidede turer. Her finnes sågar et eget tilbud for de som vil skyte med pil og bue! Utenom spanjoler er italienere godt representert, snaue 30% kommer fra nabolandet i øst. Videre bor det også tyskere, engelskmenn og russere i de mange feriehusene. San José kan imidlertid aldri bli noen stor by siden den ligger i et verneverdig område.
 
Vi rusler rundt i den lille byen, her finnes mange feriehus med spennende arkitektur og vakre små hageflekker. I tillegg til diverse hotell og restauranter finnes det en bank, et supermarked, diverse kiosker og et par souvenir butikker.
 
De fleste forbinder nok San José med sol, vann og strand. I helgene, gjennom hele sommerhalvåret, fylles strendene opp med spanjoler som kommer fra hele Almeria-området. På en varm og solfylt søndag kan det være vanskelig å få plass mellom solmadrasser, termobagger, bøtter og spann. Men velger man en vanlig hverdag – utenom spanjolenes ferie-uker, så er det enkelt å forestille seg hvordan det må være å eie en strand på en sydhavsøy – helt for seg selv…
 

Fakta:
San José ligger i provinsen Almeria i Andalucía – midt i det UNESCO-vernede området Parque Natural de Cabo de Gata Nijar, et populært utfartssted for naturelskere.

 
http://www.andalucia.org/en/natural-spaces/rutas/
http://www.andalucia.org/en/contact-us/almeria/las-amoladeras
Av Rikke Luell Printz

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.