”Det der er Easy, ham skal du ri på,” forteller dagens guide, Danielle Hardy, og peker på en kastanjefarget hest, hvis rygg jeg med mine noen og et hundre-og-seksti-centimeters høyde ikke engang kan se over. Jeg har dratt til Finca Krimalina for å oppleve en tur rundt i området på hesteryggen.
Før min traver får seletøy på skal den strigles, og jeg får straks stukket en børste i hånden. Den hestepiken som instinktivt bor inne i meg, er svært begeistret for å få lov til å være med på denne delen av forberedelsene, og jeg strigler på livet løs på hesten, som småsover litt i mellomtiden. Inne fra stallen høres latteren fra pikene som går der inne og gjør rent og deler hestehistorier.
Før vi begir oss ut skal hodet sikres med en ridehjelm. Den hjelmen som passer best til mitt lille hode er en Bordeaux-modell i forskjellige farger – hvor heldig kan man være.
I løpet av kort tid er stigbøyler og sadel på plass, og jeg sadler opp på det enorme dyret. Med kneet oppe under haken trår jeg til og kommer opp på Easy, som ikke lar sin søvn forstyrres av at undertegnede dumper ned på ryggen dens.
Men nå er det tid for å vekke hesten, for turen begynner. Anført av Danielle beveger vi oss fra fincaen og ut mot elveløpet mens hun gjennomgår hvordan man holder tøylene og hvilke signaler hesten kjenner. Det er meget enkelt og består bare av ’høyre’, ’venstre’ og ’stopp’. Mer er det ikke nødvendig å vite for å kunne nyte en ridetur i naturen.
Først krysser vi elveleiet, som er helt tørrlagt. Det er en pussig følelse med det ujevne underlaget under hesteskoene, men jeg stoler på at hesten har like lyst til å skvette av sted som jeg har, og jeg lar den følge i tropp direkte med hesten foran.
Mens vi skritter videre langs grusveien, forteller guiden litt om hestene. Easy, som jeg sitter på, er en ’Irish Draught’ – Irlands nasjonalhest, som egentlig er avlet til landbruk. Den er til og med vallak, dvs. at den er kastrert. Easy er god som dagen er lang, og jeg er helt trygg på å la den føre meg gjennom landskapet som nå har endret karakter, da vi rir på dyrestiene som snor seg gjennom campoen. Plutselig åpner landskapet seg opp, og vi trekker litt i tøylene for å få hestene til å stoppe opp, så vi kan nyte den vakre utsikten med fjellene på den ene siden og havet på den andre.
På resten av turen forserer vi bakker og skråninger, hvor man både må lene seg frem og tilbake i sadelen for å gjøre det lettere for hesten. Det er fett å merke hvordan ’hestekreftene’ virkelig tar fatt, når det går bratt oppover.
Før vi får sett oss om er vi på vei tilbake gjennom det tørrlagte flodleiet til Finca Krimalina. Det har vært en spennende og annerledes tur, og en artig måte å se naturen på, som absolutt kan anbefales.
Tilbake på fincaen og på egne to ben møter jeg skotske Leslie Wright. Det er henne og hennes spanske mann som driver Finca Krimalina, som er dansk-eid. Jeg roser den rolige traver, som nå står og slumrer i sin innhegning. ”Du skal ikke ta feil av Easy. Han kan springe!” sier Lesley, og ramser opp de konkurransene hvor han har vunnet første premie i sprang. ”Han er en genial hest, som føler rytterens nivå,” tilføyer hun, og jeg får enda større respekt for den brune kjempen med det søvnige gemyttet.
Hva krever det?
Du behøver ikke mye annet enn praktisk tøy – husk lange bukser eller shorts, så du ikke får klemt innsiden av lårene i stigbøylenes remmer. Du kan saktens bruke vanlige sko, men hvis du har meget slanke ankler kan det være en god idé med en tykk og høy sokk, slik at anklene ikke gnis mot stigbøylene.
Hva koster det?
En times ridetur koster 30 € og inkluderer lån av hjelm. To timer koster 50 €. Det er også mulighet for lengre turer med innlagt lunsj eller middag. Transport til fincaen er også mulig, hvis man ikke selv har kjøremulighet. Kontakt Lesley Wright for mer informasjon eller for booking på tlf.: 664 685 021
Andre grupper
Det er både småbarns-, barne- og voksengrupper på Finca Krimalina, som også holder workshops om pasning og pleie av hestene. Kontakt fincaen for mer informasjon
www.fincakrimalina.com – 664 685 021
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com. Foto/Video: Kristina Havbo Kongsgaard