Månedsmagasinet på Costa del Sol
Betennelser og reduksjon av dem

Betennelser og reduksjon av dem

Ordene infeksjon og betennelse brukes ofte i fleng.
Forskjellen mellom infeksjon og betennelse er at ved en infeksjon er det snakk om angrep av mikroorganismer. Det kan være virus, bakterier, eller sopp som angriper kroppen. F.eks. forkjølelse, halsbetennelse og lungebetennelse.
Betennelse er ikke-bakterielle tilstander, hvor det kan være smerter, irritasjon, hevelse, feber, m.m.
Ofte betegnes begge tilstandene som betennelse, og det kan derfor virke forvirrende.
Betennelser er en livsviktig del av vårt immunforsvar, og som oftest forsvinner de igjen, men av og til blir betennelsen kronisk. Det kan kanskje være fordi du gir kroppen din for mye eller for lite mosjon, røyking, forurenset luft, stress, dårlig kosthold, osv., slik at immunsystemet jobber på overtid.
Etter mange forskeres mening resulterer betennelser i utallige sykdommer. Betennelser påvirker kroppen vår negativt, og gjør oss gamle før tiden.
Den siste forskningen viser at betennelse kan kobles til mange av våre store folkesykdommer, f.eks. kreft, hjerte-og-kar-sykdommer, diabetes, leddproblemer og psykiske lidelser. Det finnes forskere som kobler graden av betennelse sammen med depresjon.
Ved å sørge for å ha en sunn livsstil kan vi selv medvirke til at vi har en hverdag hvor vi føler oss sterke og glade, og har det godt. Vi kan, ved å ha en sunnere livsstil, motvirke aldring og nedbrytning av kroppen. Med en bedre livsstil mener jeg ikke bare sunn mat, men hele pakken med ordentlige levevaner, tilstrekkelig med mosjon, takknemlighet, god mat og gode spise- og drikkevaner, samt ordentlig søvn.
Ayurvedisk medisin sier at stress reduseres ved å ha en riktig døgnrytme. Det innebærer at du går til sengs kl. 22 og står opp med solen.
Apropos det, så har jeg lest et spennende sitat fra den indiske legekunstens far, som bekjentgjør at ”ayuerveda er livets hellige vitenskap og til nytte for hele mennesket, både i dette livet og i det neste.
Å endre livsstil må gjerne være en utfordring for deg, men aldri enda en stressfaktor. Det skal fremdeles være plass til et normalt liv. Har du en masse ting som du gjerne vil ha endret, så ta det i små omganger. Du kan f.eks. fortelle deg selv at du er på vei mot en livsstil uten betennelser. Så er sjansen stor for at endringene holder. Er endringene harde underveis, så tenk på fordelen ved at forebyggelse er bedre enn helbredelse.
Du kan få graden din av betennelse målt ved hjelp av CRP (C-reaktiv protein), som er et stoff som dannes ved betennelse i leveren. CRP måles i blodet.
 

Kostholdet

Din og min kropp og alle andre sine kropper bygges av den maten som vi spiser og opptar. Derfor må vi helt tilbake til Hippokrates, som sa at vi må betrakte maten som vår medisin og medisinen som mat. Således vil du oppleve at et kosthold som motvirker betennelse hjelper, styrker ditt immunforsvar og får deg til å føle deg bedre både psykisk og fysisk.
Jeg er selv meget tilbøyelig til å spise på «feelingen», når jeg er bekymret, stresset, lei meg, eller bare trøtt. Jeg jobber konstant med å få mer disiplinerte matvaner, og synes at det lykkes bedre og bedre. Det som er bra er at jeg kan merke det negativt når jeg ikke overholder mine gode matvaner. Til gjengjeld merker jeg det meget raskt når jeg spiser ordentlig.
Det kan være en god ide å planlegge måltidene dine for en uke om gangen.
Spis godt med fiberholdig mat som bl.a. finnes i grønnsaker. Fiber i maten er med på å holde et stabilt blodsukker.
De fleste former for grønnsaker virker mot betennelse. Sørg for å få flere farger inn i din hverdag. Det er en fryd for øyet og dermed en fryd for ditt fordøyelsessystem, utover at grønnsakene har hver sine sunne egenskaper f.eks. auberginer, broccoli, agurk, alle typer kål, løk, paprika i alle farger, tomater, alle slags salater og rødbeter.
Bruk grønnsakene i smoothies, som råkost, bakte eller stekte, eller i grønnsakssupper, evt. jevnet med røde linser, det metter og smaker godt. Varier slik som du liker det best.
Lag gjerne smoothies med mandelmelk.
Sørg for at maten har en deilig smak, gjerne med forskjellige krydder.
Du kan lage en masse gode sauser med avocado, tomater, hvitløk, massevis av krydder, urter, olivenolje og sitronsaft. Det er en masse krydderurter som hjelper mot betennelse, f.eks. timian, oregano, rosmarin, ingefær, basilikum, chili, gurkemeie, koriander og kapers. Kun fantasien setter grenser.
Spis nøtter og mandler, samt forskjellige frø, f.eks. sesam, kanskje i form av tahin, som bl.a. er rike på omega-3. Vær oppmerksom på at du også kan spise mandler i form av mandelmelk eller mandelsmør. Det samme gjelder med nøtter.
Nyt likeledes bær, frukter og belgfrukter. De virker både mot betennelse og som antioksidanter. Frukt og bær som motvirker betennelse er ananas, aprikoser, blåbær, sitroner, kirsebær, melon, epler, bringebær, papaya m.fl.
Spis gjerne 5-6 små måltider daglig. Det er godt å starte dagen med et glass varmt vann med sitron. Sørg for at dine måltider overveiende er hjemmelagede med gode råvarer.
Bruk quinoa og chiafrø i din daglige matlaging. Du kan finne mange enkle oppskrifter på nettet.
Da jeg holdt kurs i ernæring i forskjellige sammenhenger ba jeg aller først kursdeltakerne om å skrive ned hva de hadde spist og drukket de siste tre dagene. Ut i fra det ble vi klar over hva som var våre svakheter og styrker, og hvor det burde settes inn spesiell innsats. Det kan være en god ide at du gjør det samme for deg selv eller kanskje sammen med én eller flere venner som også er interessert i et kosthold som motvirker betennelse. Det er flere studier som peker på at om man er sammen med andre om å holde seg til et kosthold som motvirker betennelse, så går det lettere.
Hold deg borte fra glutenholdige matvarer og mat med lactose og sukker. Merk på deg selv hvilke melkeprodukter du tåler, f.eks. yoghurt. Hold tilbake på vinen, men nyt gjerne et enkelt glass rødvin av og til. Hold deg til en kopp kaffe daglig og nyt i stedet alle mulige teer f.eks. grønn te, matcha, turmeric, brennesle, løvetann, rooibush og lakriste.
Når du bruker olivenolje, er det sunt. Bruk den så mørkegrønn som mulig. Nyt med måte litt økologisk smør til brødmaten. Det inneholder også omega-3 oljer.
Avocado og kokosolje er også gode og sunne fettstoffkilder.
Spis evt. litt lett kjøtt og fisk, gjerne fet fisk som f.eks. laks, makrell og sild.
Har du behov for brød, så bak det selv, f.eks. av bokhvete, kokosmel og mandelmel.

Kosttilskudd

• Sørg for å få rikelige mengder av gode omega-3 oljer. Eksperter mener at 3-5 gram fiskeolje gjør mye for å redusere betennelser. Omega-3 oljer regner man som rene mirakeloljer. De hjelper på så mye, fra å motvirke betennelser til å hjelpe mot rynker, stress og angst. Omega-3 oljer regnes for å være essensielle. Dvs. at vi ikke selv kan danne dem, men at de må tilføres med maten eller som kosttilskudd.
• Hold tilbake med for mange dårlige omega-6 oljer, som kan virke som byggesteiner til betennelser.
• Probiotika er levende mikroorganismer, også kalt melkesyrebakterier, som har reduserende effekt på betennelser. Det er viktig å styrke din tarmflora. Når du kjøper probiotika tror jeg at det er godt å skifte mellom forskjellige produkter, som alle inneholder forskjellige tarmbakterier. Hver eneste dag oppdages det mer og mer om hvor viktig rolle tarmfloraen spiller for vårt immunsystem. Hele 80 % av vårt immunsystem stammer fra vårt tarmsystem.
• Ta et godt og allsidig vitamin/mineralprodukt.
• Suppler med ekstra C vitaminer, gjerne med bioflavonoider.
• E-vitaminer er gode antioksidanter.
• Selen virker godt, særlig sammen med E vitamin.
• Ingefær motvirker betennelse.
• Cucurmin fra gurkemeie virker generelt styrkende og kan begrense betennelse.
• Hvitløk er likeledes med i familien som motvirker betennelse.
 

Tips

Å leve med begrensning av betennelse i tankene opplever jeg selv som en lang, interessant og spennende reise, med mange opplevelser, mange stopp, enkelte litt for lange pauser, for så atter en gang å sette hjulene i sving igjen. Jeg har oppdaget at det virkelig lønner seg å holde mitt nivå med betennelser så lavt som det er realistisk for meg å klare i en travel hverdag. Jeg har hverken tid eller krefter til den store helserevolusjonen, men gjør mitt beste i mitt daglige liv.

• Selv om maten og kosttilskuddene er viktige, er det mange andre viktige ting som spiller en stor rolle i en livsstil som dreier seg om å motvirke betennelser.
• Det er viktig med mosjon. Mosjon styrker immunsystemet og reduserer betennelser. Dyrk en form for mosjon hver dag. Det kan f.eks. være en blanding av styrketrening og strekkøvelser, som øker din bevegelsesevne. Sørg for at alle muskler blir brukt.
• Det skal være en mosjon som passer til deg – ikke en trening som overdrives, for da kan det også virke motsatt. Det kan kanskje være godt for deg med en personlig trener, som tar utgangspunkt i nettopp deg. Hvis du har en trener 1 gang i uken kan du fortsette på egen hånd 3-4 ganger i uken.
• Er du mer stresset enn hva godt er, så stopp opp og sørg for å få stressituasjonen snudd. Dyrk kanskje yoga med tilhørende avslapning. Snakk med din yogalærer om hvilken yoga som passer best for deg.
• Vær takknemlig. Bruk øynene dine og sanser til å legge merke til alt det vakre du omgir deg med.
• Bring bevisst gleden inn i livet ditt.
Av Anni Dahms

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.