Månedsmagasinet på Costa del Sol
Mijas Pueblo er kjent for sine 92 esler, på godt og vondt. Før i tiden transporterte de stein og materialer, men etter turismens inntog i 1960-årene har de tjenestegjort som turist-taxier. Her i redaksjonen har vi skrevet om eslenes kontroversielle levesett i 2015, 2016 og 2017. Nå viser kalenderen 2018, og det er tid for å følge opp.
 

Forstå problematikken

Eseltaxiene er alle eselhingster, altså esler av hannkjønn, og derfor er det ikke uvanlig at de biter hverandre. Sårpleie krever både tid og penger fra eiernes side, så for å unngå eselbitt står eslene tett bundet, når de står i ro. Haken ved dette er at de fastbundne eslene hverken kan bevege seg eller legge seg ned. Snoren løsnes først når uvitende turister (av varierende størrelse), kjøper en tur rundt i Mijas Pueblo på eselryggen.

Hva kan du gjøre?

Eslene transporterer fremdeles turister i 2018. Den opphetede debatten har resultert i små forbedringer, men dyrenes forhold er fortsatt langt fra optimale. For eksempel står eslene også i dag oppreist dagen lang, for på grunn av den korte snoren til det overdekkede metallskuret har de ikke mulighet for å legge seg ned. Som privatperson kan man hjelpe ved å støtte noen av de ildsjelene eller non-profit-organisasjonene som har innsamlinger for eslene i Mijas.
Enhver endring skal implementeres av Mijas Rådhus, og selv om de anerkjenner problemet, skjer det ikke mye. Det har fått organisasjoner og privatpersoner til å kjempe for bedre forhold til dyrene. Vi har møtt en av dem, nemlig svenske Mike Frizell, som er bosatt i Mijas.
I april inviterte Mike til åpent møte i Mijas for å dele sin visjon om en bedre fremtid for eslene. Her starter Mike med å anerkjenne at Mijas Pueblo ikke ville være Mijas Pueblo uten eslene. Han anerkjenner at mange mennesker ville bli arbeidsløse uten dem, og han understreker at hans hjertesak ikke handler om å fjerne eslene, men derimot om eslenes forhold: Pleie, hviletid, dyrlegesjekk og eslenes (i dag) ikke-eksisterende mulighet for å ligge seg ned i løpet av en hel arbeidsdag.

Til fots fra Spania til Sverige

Under møtet avslørte Mike hvordan han har tenkt seg å gjøre en forskjell. Fra 1. april 2019 vil han til fots tilbakelegge en distanse på ca. 4000 km over 4 måneder. Han planlegger intet mindre enn å gå fra sin bopel i Mijas Pueblo til Sverige.
Underveis vil han ikke sove på hotell, men ute i det fri. Han passerer fem land, hvis nasjonale presse skal hjelpe ham med å gjøre Mijas esler berømte. Formålet er ikke å skaffe penger, men å skape oppmerksomhet om problemet. Eller som han selv uttrykker det: ”formålet er å gjøre turister i Europa oppmerksomme på sannheten om Mijas Pueblo, og å sørge for at turister absolutt ikke rir på eslene. Det er den eneste måten, man kan stoppe det pågående dyreplageriet på.”
 
Mike er en ildsjel, og til hans møte har politikeren Mario Bravo møtt opp. Med mikrofonen i hånden anerkjenner Mario Bravo først Mikes ide. Så uttrykker han en undring over at det med Mikes svenske bakgrunn er en utenfra, og ikke politikerne, som gjør noe for eslene – og det kan han jo ha rett i.
Mike ønsker med sin ferd å få satt talen i gang om den begrensede dyrevelferden for Mijas’ esler, som den dag i dag tjener som firbente turisttaxier. Du kan følge med på hans ferd og støtte prosjektet her
Av Kristina Havbo Kongsgaard. Fotos: Simon Goltermann & Mugge Fischer

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.