Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Renfe (Red Nacional de Ferrocarriles Españoles) er Spanias nasjonale togselskap. I dag har Spania et av de beste jernbane-tilbud i Europa, med høyhastighet-tog (AVE=Alta Velocidad Española) som har en max-fart på 310 km/t.

Med andre ord, reiser vi fra Malaga til Madrid med 7.10-toget, så er vi i Madrid 9.38. Med siste toget hjem (avgang 20.35, ankomst Malaga kl. 23.40) kan vi dra til Spanias hovedstad på dagstur!
 
Det er bare mellom de største byene vi kan reise med AVE-nettet, men det går flere tog! MD-togene (Media Distancia) binder hundrevis av spanske byer sammen med det mer tradisjonelle nettet, og så finnes ALVIA-togene, som kan bruke begge tog-sporene. Max-hastigheten til ALVIA-togene er ca. 250 km/t.
Vi valgte en vakker vårdag for vår første togtur i Spania, som altså skulle gå til Madrid; det var en sammenhengende opptur å være tog-turist i et av Europas største land!
 

Kjøpe billetter

Vi var inne på Renfe’s nettsider http://www.renfe.com/ for å orientere oss litt, men fordi vi ikke var særlig erfarne tog-turister, så bestemte vi oss for å kjøpe billetter via et reisebyrå. Spanske reisebyråer/turoperatører får ingen prosentmessig provisjon av salget fra Renfe, men som kunde betaler vi 3 euro for hver billett de ordner for oss. Det viste seg at det var verd pengene – mange ganger!
Det første vi ble spurt om var hvorvidt vi hadde et såkalt tarjeta dorada – gullkort. Alle passasjerer (også utlendinger) over 60 år kan kjøpe et slikt gullkort, og det kvalifiserer til opptil 40% rabatt på dagene mandag – torsdag, og 25% rabatt fredag, lørdag og søndag. Kortet koster 6 euro og kjøpes enten på Renfe’s billettutsalg eller på et reisebyrå. Det har en varighet på 12 måneder, og vi må vise pass før det kan utstedes. Ta alltid kortet med når du reiser! Prisen på billettene avhenger av når på dagen vi reiser. De travle morgen- og kvelds-togene til og fra Madrid koster naturligvis mest. Plassbillett er alltid inkludert i prisen på langdistanse-tog.

Bilparkering Malaga

Det finnes flere stor parkeringsplasser bare noen minutter å gå fra jernbanestasjonen, vi får bekreftet at de ”nesten aldri” er fulle. Uten forhåndsbestilling koster det ca. 20 euro pr. dag. Hvis vi forhåndbetaler blir det billigere; og dagsprisen blir også lavere hvis antall dager øker. Det finnes i tillegg et stort (og til dels uoversiktlig) parkeringstilbud via såkalt valet parking, som tilbyr vesentlig rimeligere parkering. Det kan også nevnes at det er utmerket bussforbindelse til Malaga både vestfra (Marbella) og østfra (Nerja). Buss-stasjonen i Malaga ligger bare et par minutters gange fra tog- stasjonen.

Sett av litt ekstra tid

Terrortrusselen har også satt sitt preg på togtrafikken i Spania. Før vi får gå om bord på morgentoget til Madrid blir bagasjen vår gjennomlyst, akkurat som den blir på flyplassene. Så sett av noen ekstra minutter til dette. Hvis billettene ikke er forhåndkjøpt, så tar det tid å få kjøpt på jernbanestasjonen, men det finnes en egen billettluke for de som skal med neste tog. Det er også mulig å få kjøpt billetter på egne automater som står i avgangshallen.
Endelig sitter vi på toget! Bak oss stiger solen opp, og det skinner som gull på de øverste fjelltoppene. Noen av passasjerene går til restaurantvognen for å spise frokost. Vi kjøper en kopp kaffe av en mann som går rundt med tralle. Kaffen står urørlig på det lille bordet foran oss, selv i 300 km/t. For den som vanligvis sitter bak rattet med stort fokus på veien, er det en fantastisk følelse å sitte tilbakelent i en god stol og se landskapet fare forbi; vinmarker, landsbyer, gamle borger, vindmøller, pinjetrær og enda flere vinmarker…

Estación de Atocha

Estacion de Atocha ble bygget som Madrids første togstasjon i 1851. Etter en brann ble den gjenoppbygd i 1892. Hundre år senere ble anlegget utvidet, og bygningene står i dag på mange ”must-see”-lister over Madrids beste severdigheter. Den gamle bygningen er blant annet omgjort til en tropisk hage med skilpaddebasseng, kaféer, små butikker og hvileområder.
 
Men for mange spanjoler henger det også en mørk sky over Atocha, det var her 191 mennesker ble drept og 1460 mennesker skadet 11. mars 2004 etter et terrorangrep som man mener en islamistisk terrorgruppe tilknyttet Al-Qaidanettverket sto bak.
 

Fakta:

Malagas togstasjons fulle navn er MALAGA MARIA ZAMBRANO. Den ligger sentralt i Malaga like ved buss-stasjonen, 9 km fra Malaga Flyplass. Det er enkelt å komme seg til og fra flyplassen med shuttle-tog (Cercanias)
 

Diverse nyttige linker

www.renfe.com
http://www.renfe.com/EN/viajeros/ (engelsk versjon)
http://www.renfe.com/EN/viajeros/tarifas/tarjeta_dorada.html
https://www.youtube.com/watch?v=VibT4oYDpnI
Av Rikke Iuell Printz – rprintz@online.no

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet