Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Madrid – den perfekte turist-destinasjon

Byen, som er Europas 3. største, er kompakt med små avstander mellom severdighetene, og vær- og temperaturforhold gjør at det er behagelig å bevege seg utendørs mesteparten av året. Et rikt utvalg av restauranter, barer og kafeer frister med alt fra churros og tapas til eksklusive gourmet-retter, og er du glad i å shoppe, så er tilbudet enormt. Motehusene ligger på rekke og rad, i de trange sidegatene kan du få kjøpt et heklet sjal som den gamle konen bak disken selv har laget. Med sin spennende historie, vakre parker og et stort antall museer og gallerier er Madrid kunstens hovedstad fremfor noen! Byen er gjestfri og velregulert, og det finnes turistkontorer ”over alt”…

 

Litt bakgrunnshistorie

Det har vært bosetting i dette området helt tilbake til forhistorisk tid. Gjennom Madrid renner Rio Manzanares som tidligere har vært selve livsgrunnlaget for de som har bodd her. På 800-tallet anla maurerne en borg der hvor slottet nå ligger for å beskytte den nordlige innfartsveien til Toledo som ble Spanias hovedstad i 1085. Men i 1562 flyttet spanskekongen sin residens til Madrid, og byen har etter dette vært landets hovedstad. Med alle forsteder har Madrid i dag ca 6,5 millioner innbyggere, dette gjør den til EU’s 3. største by etter London og Paris. Madrid ligger midt i landet, 667 moh, og er dermed Europas nest høyest-liggende hovedstad etter Andorra la Vella, hovedstaden i fyrstedømmet Andorra. Om sommeren kan gradestokken krype opp mot 40 varmegrader, vinteren 2005 skal det være målt minus 20 samme sted…
 
Historisk sett har los madrileños vært kjent for å være strengt katolske, men i dag identifiserer over 40% av innbyggerne seg som ateister.

En god start på dagen

Vi starter vår byvandring fra Estación de Atocha ved å gå oppover Paseo del Prado, hvor vi, ikke overraskende, finner Prado-muséet. Allerede en time før dørene åpnes er det lange køer på utsiden, men siden vi skal ”gjøre” Madrid på én dag har vi bestemt oss for å sette det som skal være et av verdens mest besøkte museer på vent til neste gang vi kommer.
 
På Plaza de Cánovas del Castillo, med god utsikt til Fuente de Neptuno, finner vi et lite bord på et koselig hjørne. Mens solen er på vei opp bak hustakene nyter vi en cortado mens bilene farer forbi, fire i bredden og i begge kjøreretninger. Det livlige trafikkbildet kompletteres av sykler, skateboards, rollerblades og travle spanjoler som småløper for å rekke jobben. Den vakre skulpturen av Neptun, havets gud, ser ut til å ta det hele med ro der han står i vannspruten og holder øye med trafikken fra fontenen midt i rundkjøringen.
 
Vi betaler for kaffen og rusler bort til Museo Thyssen-Bornemisza som ligger like ved. Museet ble åpnet i 1992, og skal ha en av verdens vakreste og mest kostbare private kunst- samlinger. Her er både Renoir, Gauguin, Monet, Courbet, Picasso og Miró representert, sammen med mange andre. Vi blir der i nesten to timer, en estetisk opplevelse vi aldri vil glemme.
 
Ute i sollyset igjen runder vi hjørnet på museet og går opp Carrera de San Jerónimo hvor det står en flott statue av Miguel de Cervantes (født i 1547), best kjent for sine to legendariske bøker om Don Quijote, mannen som sammen med sin gode venn og nabo Sancho Panza viet sitt liv til å kjempe mot Spanias vindmøller.
 
Det finnes fremdeles bjørner i skogene på den iberiske halvøy, og i gamle dager var det mange av dem i områdene rundt Madrid. Derfor har Madrid også en bjørn i sitt byvåpen. Det er laget en bronsestatue av den herlige bjørnen som står på Plaza de la Puerta del Sol, køen med små barn som vil løftes opp for å klappe bjørnen på potene er lang. Dette er virkelig Spanias absolutte sentrum, vi befinner oss på km 0 i det radiale nettverket av spanske veier.

 

Plaza Mayor – en stor opplevelse

Et par kvartaler lenger bort ligger vakre Plaza Mayor. Plassen er omgitt av bygninger på alle kanter, og i alt 237 balkonger vender ut mot det gigantiske torget som skal være 130 x 95 meter. 9 forskjellige bueganger fører inn til plassen med kafeer, små restauranter og enkelte butikker. Her er det et yrende liv; det spises og drikkes, filmes og fotograferes. Og det prates høylydt. Hektiske turistguider forsøker å holde orden i egne rekker og ridende politi kommer innom for å se til at alt går riktig for seg.
 
Fra Plaza Mayor er det bare 5 – 10 minutter å gå til den vakre Catedral de la Almudena. Tegningene til katedralen ble laget allerede på 1700-tallet, men kirken ble ikke ferdig før i 1993. Her ligger også Castillo Real, kongens slott, men vi blir fortalt at kongefamilien praktisk talt aldri oppholder seg på slottet. Et spektakulært vaktskifte finner sted her hver onsdag kl. 11.00 – bortsett fra perioden 1. juli – 15. august.
 

Lunsj i det grønne

På vei tilbake går vi Gran Via, Madrids shoppinggate nr. 1, med de store og kjente butikk-kjedene., samt eksklusive spesialforretninger av alle slag. Dagens lunsj spiser vi i den vakre Real Jardín Botanicó like ved Prado-museet. Vi har kjøpt med oss en sandwich og en kopp kaffe fra en liten kafé på utsiden og setter oss ned på en benk omgitt av fuglesang og et hav av blomster. I det 8 hektar store området vokser det over 5.000 arter som kommer fra alle verdenshjørner. Her finnes også verdens største herbarium med over 1 million arter. Parken er en stor opplevelse for alle som er interessert i botanikk og glad i blomster!
 
Calle Cuesta de Moyano (også kjent som Claudio de Moyano) som ligger inntil den vakre parken, er bok-elskernes Eldorado. Gaten er full av små boder hvor det selges nye og brukte bøker, og her står folk i alle aldere med bøyde hoder og jakter på litterære skatter i den varme ettermiddagssolen.
 

La Guernica – et ikon for pasifister

Vi trasker videre til Museo Reina Sofía. Museet er hovedsakelig dedikert spanske kunstnere fra det 20. århundre, og Pablo Picasso og Salvador Dalí er sterkt representert. Det meste kjente maleriet er nok Picassos La Guernica som gir en kunstnerisk fremstilling av tragedier og lidelser fra 26. april 1937 da tyske fly bombet den baskiske byen med samme navn. Maleriet er enormt stort, og jo mer vi stirrer på det, jo nærmere kommer krigens grusomheter. Maleriet har senere blitt et ikon for mange som kjemper for fred og nedrustning.
 
Vi fortsetter mot Latinerkvarteret, her ligger barer, kafeer og små, sjarmerende butikker som perler på en snor. Gatene fylles opp etter en lang siesta, men det hersker likevel en fredelig atmosfære her. Hver søndag er det stort, utendørs loppemarked like ved undergrunnsstasjonen med samme navn; El Rastro er populært både for kunstsamlere og for dem som bare føler de trenger noe til sitt eget hjem. Eller for dem som bare vil gå rundt å titte. Men ingen går tomhendte herifra!
 

Middag på verdens eldste restaurant

Dagens avsluttes med middag på El Botin, verdens eldste restaurant. Den fire etasjers høye bygningen står nærmest og lener seg til ytterveggen på Plaza Mayor. Dette var byens sentrum i 1725 da restauranten ble grunnlagt, og det var her kjøpmenn og håndverkere holdt til. Bratte trapper med lav takhøyde binder de fire etasjene sammen, det må være en utfordring å springe opp og ned med fat og karafler til kravstore gjester. Vi velger husets meny, Gazpacho Andaluz, Grillet pattegris og is. Menyen koster 45 euro inkl. brød, vin/øl og mineralvann. Det er godt investerte penger, men konkluderer med at Gazpacho Andaluz i kartong fra Mercadona aldri mer blir det samme…
 
Etter hvert som solen synker blir det stadig mer liv, gatekunstnere av alle slag rigger seg til på fortauene; musikere, malere, sjonglører, – en gammel mann sitter på en krakk og spiller gitar mens det som trolig er hans barnebarn danser rundt han. Vi forlater den gjestfrie, majestetiske og ikke minst levende byen med tungt hjerte, men med en god følelse av at vi har opplevd utrolig mye på de timene vi har vært her. Og vi kommer helt sikkert tilbake…
 
 
Fakta:
Madrid har vært Spanias hovedstad siden 1562. Byen ligger sentralt i Spania, 667 moh, og er med sine 6,5 millioner innbyggere EU’s 3. største by. Byen er et eldorado for kunstelskere, og her er det enkelt å være turist. Det er meget godt skiltet til alle severdigheter
 
www.turismomadrid.es
www.metromadrid.es
http://www.spain.info/en/reportajes/ceremonia-de-relevo-de-guardia-en-madrid.html
www.botin.es
Av Rikke Iuell Printz (foto: Rikke Iuell Printz)

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet