Månedsmagasinet på Costa del Sol
Øko – Et moderne kvalitetsstempel?
Økologi er på samme tid både mainstream og in. Men allikevel er det langt i fra det samme hvilket av de to ordene man bruker, når man omtaler økologi. I denne artikkelen ser vi nærmere på økologi og bærekraft, med danske og svenske så vel som norske øyne.
 

I verdenstoppen når det gjelder økologi

Den norske kjøpelysten er stor når det kommer til økologi. Faktisk er den så stor, at vi nordmenn befinner oss helt i toppsjiktet på verdensbasis når det gjelder økologi, målt etter andelen av økologiske kjøp i supermarkeder. Mange setter likhetstegn mellom det røde øko-symbolet og kvalitet, og i den siste tiden er øko-trenden kun blitt større. – En trend som ser ut til å fortsette i 2018.
 
Men er økologi virkelig så essensielt, og hvordan lever man egentlig bærekraftig?
Etter min overbevisning handler det hele om vaner. For en forklaring på dette skal vi tilbake til det stedet hvor jeg vokste opp.
I min barndom fikk vi mange grønnsaker fra kjøkkenhagen. Erter var min favoritt, da jeg fra en ung alder selv kunne åpne belgen, men også poteter, persille og isbergsalat står sterkt i min hukommelse. Økologi var aldri et ord som jeg hørte brukt, men til tross for det var måltidene i mitt barndomshjem ordentlige, som man ville si på godt norsk. Senere begynte mine foreldre å kjøpe økologiske tomater og gulrøtter, med den enkle begrunnelsen at det var mer smak i dem. I dag kjøper jeg selv økologiske gulrøtter, og jeg liker det meste av grønt. Vanens makt er stor.
 

Ambisiøs uten økofanatisme

Tenk deg om hver dag og strev etter å være litt bedre enn i den forrige. Økologi er etter min mening en god ting, men det er ingen grunn til å gå helt av hengslene. Vær derimot bevisst på hva du gir videre – dine forbruksvaner, så vel som ditt tankesett rundt dem.
 
Bærekraft og økologi er ikke det samme. Dessverre kommuniseres det ikke alltid like sterkt. Økologi er én måte å leve bærekraftig på, og bærekraft er noe mer generelt betegnet å ta hensyn til miljøet og jordens ressurser. Vi har møtt fire av Fuengirolas skandinaviske innbyggere for å finne ut av hva de mener om saken. Den første vi møter er Lis Faarup, som er sekretær i Club Danés.
 

Er det mulig å få økologiske varer i Spania?

”Ja, det er det. Jeg har lenge unngått egg fra burhøns, men utover det prøver jeg så langt som mulig å kjøpe frukt og grønt økologisk, og gjerne også pasta. Jeg synes at spesielt LIDL og ALDI er kommet langt med hensyn til økologi.
Jeg har en datter som lever helt økologisk. Hun dyrker grønnsakene selv, og det er sånn sett hun som har lært meg å leve mer økologisk.”
 
Midt i et petanquespill møter vi en annen danske, Iben, som er en forhenværende overfysioterapeut. Storsmilende, og med solbriller mot den skarpe vårsolen, flytter hun et øyeblikk fokus fra petanqueturneringen over til det spørsmålet som min kollega og jeg har til henne.
 

Hvilke varer kjøper du økologisk?

”Vel, avokado har vi i hagen, så vi vet jo at de ikke er sprøytet. Utover det handler jeg ikke så mye økologisk her nede, men jeg kan godt finne på å kjøpe for eksempel økologiske bananer”.
 
Snart er det Ibens tur igjen, hvilket hennes medspillere i et kjærlig tonefall minner henne på. Under den spanske vårsolen forlater vi Club Danés og beveger oss videre mot Norsk Forening i Fuengirola. De to danske kvinnene er positive over for økologiens muligheter, men det er ikke tilfellet for den neste vi møter: norske Åge Henriksen. Denne mandags formiddagen finner vi den åndsfriske 93-åringen sittende ved et bord i skyggen, i selskap av venner og bekjente.
 

Økologi – er det noe du er interessert i?

”Nei, jeg er jo ingeniør. Så jeg interesserer meg for teknikk og utvikling. Det er konkrete ting, ikke fantasi og eventyr. Nei, jeg kjøper mine helt vanlige varer.”
 
Til tross for den høye alderen er Åge frisk i sinnet, og før vi går gir han oss et råd med på veien:
”Det viktigste når man lever er at man trives, og at man har det godt. Det er den beste medisinen – ikke økologi og alt mulig man finner på.”
 
Åges lange liv har bl.a. inkludert en årrekke med bopel i Japan. Han forteller at han alltid har spist hva han vil, og han fremhever sitt store inntak av melk. Vår visitt hos danske og norske representanter på Costa del Sol bringer oss videre til AHN, Asociación Hispano Nordica. Det dufter av friskbrygget kaffe og stemningen mellom kvinnene som er til stede virker avslappet og hyggelig. Vi treffer svenske Vivi-Ann Malmquist, og spør også henne om økologi.
 

Hvordan mener du at økologi kan hjelpe oss?

”For å leve i en bedre verden skal vi nok alle tenke over det, og vi skal hjelpes fremover. Men frem for alt skal ’hjelpen’ og informasjonen om økologiens muligheter nå ut til oss som handler, så vi vet hva som er hva. Hva betyr ”økologisk” egentlig? Det er det mange, som ikke vet. Jeg vet det faktisk heller ikke. Hva betyr det?”
 

Kan man gjøre noe for å øke kjennskapet til økologi?


”Ja, man må forsøke seg med opplysninger til forbrukeren. Hva ordet virkelig betyr. Det er så lett å si at det er økologisk. Men hva betyr det egentlig? Det krever så lite.”
 

Når er noe økologisk?

Økologi innebærer som regel produksjon uten sprøytemidler, og på annet vis naturlig produksjon. Slår man opp ordet økologi, får man blant annet denne definisjonen:
”Økologiske varer og den måten de produseres på” og ”Vitenskap som beskjeftiger seg med den biologiske avhengighet mellom forskjellige levende organismer i naturen og hensynet til naturens balanse.”
 
Økologi er definitivt populært i Skandinavia, og det vinner også terreng på Costa del Sol. Allikevel poengterer Vivi-Ann økologiens diffuse betydning, og hun har et poeng. Så hva kan man gjøre – og enda viktigere: hvem har ansvaret?
Av Tekst: Kristina Havbo Kongsgaard

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.