Månedsmagasinet på Costa del Sol

Rioja Vega – en moderne klassiker

Vi kjenner alle til den klassiske Rioja, som i sin tid falt i alles smak, og fikk skandinavene til å drikke spanske viner. Langtidslagrede viner med markant fatsmak. Men tidene har forandret seg, og den overdrevne tresmaken er etter hvert begynt å forsvinne fra mange av Riojas viner. Tendensen går mot mer fruktige viner, med mer fokus på druen og dens kvalitet, og å bruke trefatet som et supplement til vinen i stedet for å overdøve den. Noen holder seg fremdeles til den gamle stilen, så hvis det er den man liker, så finnes den fremdeles. Men det viktige er at Riojadistriktet er i stadig utvikling.
Denne måneden besøker vi vinhuset Rioja Vega, hvor deres vin-maker tar imot oss og viser oss rundt på deres imponerende anlegg.
Her ses en del av de hektarene som Rioja Vega i dag eier, og som ligger rett ved siden av vinhuset.
 
vinoggourmet1

Rioja Vega

Vinhusets historie går helt tilbake til 1882, altså før Rioja fikk Denominación de Origen (DO), noe som er årsaken til at de har kunnet beholde navnet Rioja Vega på etikettene. Ifølge reglene er det nemlig ikke lov å benytte navnet på DO Rioja som en del av vinens navn, og kun tre vinhus har Rioja i navnet, fordi de er ‘gamle nok’, og allerede het det.
Don Felipe etablerte den gangen sin egen Bodega, under eget navn. I 1948 forente de to familiene Ugalde og Muerza seg pga. av giftemål. De hadde begge vinhus (Bodegas) og slo seg sammen under navnet Bodegas Muerza i San Adrián. De fornyet og forbedret seg, og solgte viner i Spania, Tyskland, England, Danmark, USA, Venezuela og Sveits.
Mer enn 125 år har passert, og vinhuset stiller i dag sterkt når det gjelder kunnskap. I 1983 ble det overtatt av gruppen Prinicipe de Viana, som har gjort store investeringer i moderne teknologi. Her kommer fusjonen mellom klassikeren og den moderne vin. 
vinoggourmet2Rioja Vega har som filosofi kun å benytte de lokale druene til produksjon av deres viner, men de står ikke tilbake for å bruke det moderne utstyret og nye trefat.
«Vi benytter de fremragende druene som vårt særlige klima og jordsmonn gir oss, og overfører dem til et glass vin», sier vinhusets vin-maker. Her viser hun oss mosten, som fremdeles er i gang med gjæringsprosessen. Vi blir fortalt at kvaliteten i år er helt i toppsjiktet, samt at vi vil kunne forvente en god klassifisering. 
Og deretter går turen opp til den store salen, hvor vi får lov til å smake alle Rioja Vegas viner, også dem som enda ikke er kommet på markedet. Noen likte vi bedre enn andre, sånn er det vel alltid, men én ting er sikkert; vinene blir bedre år for år. Vi likte godt den linjen som vinen har tatt fra den mer klassiske til den mer moderne. Vin-makeren forteller at hun har hatt frie hender de siste syv årene til å skape den nye stilen i vinen, som hun fant ut var den rette.
Av de vinene som vi smakte, vil disse passe godt til Helles lekre koteletter:
 
Rioja Vega Crianza er den klassiske blandingen av i hovedsak Tempranillo druer, med en anelse Garnacha og Mazuelo. Lagret i 12 måneder på amerikanske fat. Duften er åpen med innsmigrende nyanser av bl.a. røde skogsbær og eiketre. Smaken er fyldig med god umiddelbar frukt, som avbalanseres av de fine, lette tanninene. Selv om den har lagret på fat i 12 måneder er smaken av vanilje ikke overdøvende, men meget fint «blandet» med vinen. En flott vin hvor pris og kvalitet er på topp: 6,95 €
 
Rioja Vega Reserva er også laget av hovedsakelig Tempranillo druen, men her er Garnacha erstattet av Graciano druen, og deretter lagret i 24 måneder på både franske og amerikanske fat. Denne vinen har mer kraft, saft og fylde, og Robert Parker har da også gitt den 90 poeng, og den fikk også gullmedalje ved den internasjonale konkurransen «Selections Modiales des Vins». Massevis av eksplosiv frukt, så selv om vinen har en viss tyngde og kompleksitet virker den fruktrik og særdeles imøtekommende. Duften har en lett sødme med mørke kirsebær og krydderurter. Smaken er behagelig frisk og imøtekommende med en silkebløt ettersmak. Prisen er 11,50 €
 
Rioja Vega Edicion Limitada (limited edition) er den mest moderne av de tre vinene. Produksjonen er på litt over 12.000 flasker. Laget av 90% Tempranillo og 10% Graciano, og lagret i 14 måneder på fat. Det er en av de vinene som stikker av med en masse gullmedaljer i diverse konkurranser rundt omkring i verden. Massevis av eksplosiv frukt. Duften har toner av sedertre, lakris og kirsebær. Smaken er intens, rund og mineralsk med perfekt integrert eiketre, mye fylde og en riktig god lengde. Kan kjøpes for 9,25 €

Helle Barlebos oppskrift: Pork Chops a la Chili Gourmet – 4 pers.

vinoggourmet34 store svinekoteletter med bein fra slakteren
2 fedd hvitløk
En håndfull ferske chili
Saften fra ½ appelsin
Fersk timian
En god dash med olivenolje
Flaksalt og peppermix
1 mango
2½ store appelsiner
4 skjefuller med flytende honning
Balsamico Glace
 
Legg én chili, hvitløk, timian og krydderet opp i en morter og gi dem en ordentlig omgang. Tilsett deretter appelsinsaften og olivenoljen.
Snu kotelettene i laken og la de trekke i kjøleskapet i et par timer.
Skjær appelsinene i ensartede firkanter, hell honningen over, og la dem trekke i en halv time. Stekes på en panne et par minutter til de får en lettere gylden farge. Hakk mangoen i mindre stykker og bland dem med den overskytende vesken fra honning og appelsiner. Settes deretter på kjøl før bruk.
Stek kotelettene på en panne eller på grillen alt etter humør. Porsjonsanrettes med appelsinterningene, en kvast timian, et par friske chili, og omringes av Balsamico Glace og mango/appelsinkremen. Server et par sprø røsti-poteter som tilbehør til hver anretning.

Lekre røsti-poteter – 4 pers.

250 gr. poteter
50 gr. bacon i skiver
2 egg
1/2 dl. fløte
Litt nyhakket persille
Salt & nykvernet pepper
Smør til stekingen
 
Skrell potetene og legg dem i iskaldt vann i et par minutter. Riv dem deretter i grove strimler på et råkostjern eller bruk den hurtige løsningen med kjøkkenmaskinen.
Egg, fløte, persille og krydder piskes sammen i en skål. Baconet skjæres i tynne strimler og blandes i massen sammen med de strimlede potetene.
Stekes på begge sider i en stekepanne i litt smør på medium varme, inntil de er gylden og har fått en god crunch. Kan med fordel lages i forveien og varmes i ovnen før servering.
 

To danske kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele sin kulinariske og ønologiske erfaring med oss. Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er Det Norske Magasinets faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet gir hun deg svar på hvilken vin som passer best til den menyen som Helle Barlebo fra Chili Gourmet tryller frem på kjøkkenet, og her gir sine oppskrifter på.

Av Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.