Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

To danske kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele sin kulinariske og ønologiske erfaring med oss.

Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er Det Norske Magasinets faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet gir hun deg svar på hvilken vin som passer best til den menyen som Helle Barlebo fra Chili Gourmet tryller frem på kjøkkenet, og her gir sine oppskrifter på.

Vin til meksikansk mat

Mexico er et vinproduserende land, men da vi kun har tilgang til de av deres viner som passer til ost og grillmat har jeg valgt to hvite viner fra Spania og en Frizzante rosé fra Italia til Helles fajitas.
I Helles oppskrift inngår rikelige mengder chili, jalapeños, fersk koriander og lime, og til krydret mat harmonerer disse litt søtere vinene bedre og hjelper til med å forfriske smaksløkene. Krydret mat kan lett bli overveldende og dominere delikate viner, eller omvendt, få maten til å smake enda mer krydret.
Perfum fra «La Vida al Camp» er en av de mest innbydende allround vinene. Den passer til alle de retter som vin normalt ikke går godt sammen med, slik som karri, wasabi, asparges, salater med eddikdressinger osv. Alkoholprosenten er på 11,5.
Perfum har den perfekte balanse mellom Muscat-druen med umiskjennelige aromatiske noter av hvite blomster, og den temperamentsfulle Macabeo-druen med friskhet. Den får deg til å tenke på friske druer, roser, ferskener og friske fikener når du får den i glasset. I munnen er den direkte, lett og frisk. Server den godt avkjølt. Jeg pleier å legge den i fryseren i 15 til 20 minutter. Den koster 6,95 €
 
Barón de Ley kjenner de fleste, men nesten ingen kjenner deres siste nye vin. De har laget en ekte aperitiffvin med kun 10,5% alkoholinnhold, som i likhet med Perfum kan brukes til alt mulig. Laget på to druer, Riojas hvite klassiker «Viura» og «parfymert» med Sauvignon Blanc. En ideell vin til nybegynnere i vinens verden. Viura-druens elegante struktur og Sauvignon Blancs «store» aroma går godt sammen. Aromaer som leder deg hen mot det eksotiske og tropiske, men uten å være alt for dominerende. I munnen er vinen bløt med en lett sødme som renser og innbyr til et glass til. Den passer storartet til å dulme den pikante delen av Helles fajitas. Koster 5,45 €
 
Som et artig alternativ kan man velge den musserende IBIS Rose Frizzante vinen fra Veneto i Italia. Laget av de edle venetianske druesortene Raboso og Glera, som her utstråler hele deres friskhet og fruktighet. Lett og frisk, og med kun 10,5% alkoholinnhold. Sommeren er på hell, men med et glass eller to av Ibis kan dere bringe den tilbake for et kort øyeblikk.
En delikat og elegant lyserød rosé med forfriskende smak av jordbær og bringebær. Den er medium tørr, lett å drikke, kan brukes som aperitiff og er fremragende valuta for pengene. Koster kun 4,85 €
Riktig god fornøyelse – Yihaa!

Litt om Mexicos vinproduksjon

Mexico er ikke et ubetydelig vinland. Verdens eldste vingård ligger faktisk i Mexico. Den er datert helt tilbake til 1593, og er eldre enn noen eksisterende vingård i Europa.
Mexico var en spansk koloni i hele 300 år, mellom 1551 – 1821, og Mexico er det eldste vinproduserende land i Amerika. Spanjolene ankom på 1500-tallet og ville naturligvis ikke unnvære sine viner, så de bragte selv med deres vinplanter og begynte å dyrke vin i Mexico. Den spanske guvernøren i Mexico bestemte i 1525 at det skulle plantes vinstokker i den ny-erobrede kolonien, og det endte med å bli en stor suksess. Misjonærene spredte således tradisjonen om vindyrking fra by til by – helt til det nordlige California, Napa og Sonoma, som i dag er ryggraden i den nordamerikanske vinproduksjonen. Problemet med denne store suksessen var at Spanias konge begynte å frykte at Mexico ville bli selvforsynt med vin, og i 1595 stoppet han alle nyplantinger i landet. Forbudet kom til å eksistere i mer enn 150 år, og hemmet naturligvis de inntjeningsmulighetene som meksikanerne kunne ha fått gjennom produksjon av vin.
Mexico er i dag Latin-Amerikas fjerde største vinprodusent. Men vinproduksjonen i Mexico er litt spesiell. Kun ca. 10% av alle de druene som dyrkes på markene, ender på flaske som vin. Resten destilleres og ender opp som brandy (brennevin), som er særdeles populært i landet.
90% av Mexicos viner stammer fra Baja California – den 1.300 km lange meksikanske halvøyen som begynner sør for San Diego. Den 1.300 km lange stillehavskysten i Baja California gir vinmarkene den kjølighet og luftfuktighet som druene har bruk for.
 
Billede12

Helle Barlebos oppskrift: Meksikanske Godsaker – 4 pers. – Lekre Fajitas

500 gr. oksekjøtt fra slakteren
1 grovhakket løk
1 frisk rød chili & 1 stor tørket chili
Marinerte jalapeños etter smak
1 boks hakkede tomater
8 meksikanske hvetepannekaker
½ bøtte creme fraiche, 18%
Saften fra ½ lime samt 1 lime skåret i båter
1 bunt fersk koriander
1 moden avokado
Et par reddiker i skiver
Paprika, laurbær, flaksalt & nykvernet pepper
 
Hakk løken og skjær oksekjøttet i store biter. Hell det i en gryte med nok vann til akkurat å dekke det, og kok i ca. 1½ time sammen med den tørkede chili, laurbær, salt & rosenpepper. Ta kjøttet opp når det er mørt, sil og gjem vannet som nå er blitt til en lekker kraft som du senere kan bruke til f.eks. supper eller sauser. Sett gang i den samme gryten med de hakkede tomatene, paprika, litt av suppen og løken fra kokingen, og reduser sausen litt innen du tilsetter jalapeños og en håndfull grovhakket koriander. Ta to gafler og plukk kjøttet fra hverandre før du blander det med salsaen. Rør og bland creme fraiche med limesaft og smak til med salt & pepper. Snu pannekakene et par sekunder på hver side på en varm grill eller stekepanne før du fyller dem med oksekjøttsalsaen, avokado, creme fraiche og topper opp med massevis av reddiker & koriander. Kan serveres både varme og kalde – begge varianter er sterkt vanedannende!
 
Billede1

Mexi Mais på BBQ

4 hele ferske maiskolber
Smør
Lime & fersk koriander
Olivenolje på spray, gjerne den med chili
Paprika, flaksalt & nykvernet blandet pepper
 
Da vi elsker smakfulle og saftige maiskolber, anbefaler vi at du koker de rå maiskolbene i 5 minutter med litt salt, rett før de havner på grillen. Fyr godt opp under din BBQ eller grill-panne og spray grillristen med litt olivenolje før du legger maiskolbene på. Når maisen har fått en god kulør, anrettes de på et fat med masse smør, litt flaksalt, pepper, paprika og toppes med koriander & limesaft.

Tex-Mex Potato Skins

4 Bakepoteter
1 pakke bacon i terninger
100 gr. revet Cheddarost
½ bøtte creme fraiche
4 Vårløk
Litt fersk koriander
Paprika, flaksalt & pepper
 
Bag potetene i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time. Når de har kjølt seg litt ned skjæres de i to halve på langs og uthules med en skje. Sprøstek baconet i en panne, som deretter fylles i de uthulede potetene (Potato Skins) sammen med Cheddarosten. Grilles i ovnen i et par minutter, inntil osten er smeltet og har fått en lekker gylden farge. Serveres med creme fraiche, krydderier og friske krydderurter på toppen.
De bakte Potato Skins kan også fryses, så du alltid har litt godsaker klar til uventede gjester. De kan med fordel frityrstekes direkte fra fryseren hvis det skal gå raskt, før de gratineres med bacon & Cheddarost.
Av Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos & Helle Barlebo fra Chili Gourmet

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet