Månedsmagasinet på Costa del Sol
Egil Eldøen – The real deal!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt profilert musiker i hele sitt liv, og er kanskje mest kjent for sin utrolige stemme. Han er således å regne som en av veteranene innen musikk og underholdning i Norge. Egil gjester også Costa del Sol med jevne mellomrom, og lørdag 4. november er det igjen duket for konsert med Egil hos Bistro O Sole Mio, Øystein Rambøls restaurant i Elviria. Og det var nettopp på Bistro O Sole Mio at Det Norske Magasinets journalist traff Egil for en prat over noen øl og et deilig måltid som vår vert Øystein disket opp med.
 
– Egil Eldøen, du har levert glimrende og spennende musikk til nordmenn i hele 40 år. Hva er oppskriften på en slik eventyrlig karriere?
 
– Vel, jeg må først si at jeg føler meg veldig privilegert som har kunnet leve av musikken gjennom alle periodene i mitt liv, og at jeg kan fortsette å drive på med det jeg elsker og er lidenskapelig opptatt av; å opptre og synge for andre mennesker. Først og fremst så går jeg aldri på kompromiss med meg selv, og foran enhver opptreden er jeg alltid 100% innstilt på å levere kvalitet som jeg kan stå inne for. Musikken skal være ekte og levende. Kan jeg ikke yte maksimalt og stå inne for det jeg gjør på scenen takker jeg heller nei til oppdraget.
 
– Du har besøkt og spilt på Costa del Sol en del ganger allerede, og 4. november er du tilbake og holder ny konsert. Hva synes du om turné-livet – er det blitt mer eller mindre av det etter som årene har gått?
 
– Helt klart mer. Jeg har alltid likt å reise rundt å spille på forskjellige steder, og foruten å spille på Costa del Sol og i Frankrike har jeg også reist rundt i Afrika sammen med amerikanske Randy Crawford. Vi spilte rundt omkring i hele Europa, inkludert to ganger i Royal Albert Hall, Australia, og Asia, inkludert Japan. I tillegg spilte vi i mer uvanlige land som Zimbabwe, og for ikke å glemme Swaziland, dette lille landet som ligger inne i, og omringet av Sør-Afrika. Mest har jeg dog selvsagt turnert i Norge, både som solo-artist og sammen med andre, og jeg reiser fremdeles mye i Norge og opptrer. Ironisk nok opptrer jeg kanskje minst i Bergen, til tross for at det er der jeg bor og har studioet mitt. Det kan til tider være hektisk og litt slitsomt med all reisevirksomheten, men moro er det alltid. Å opptre live er i dag et must for enhver artist og musiker.
 
– Jeg har inntrykk av at ikke alle artister er like begeistret for å turnere som du er Egil. Hvorfor har det å turnere tvunget seg frem i større grad nå i dag enn tidligere tror du?
 
– Det er flere årsaker, men det er ingen tvil om at distribusjonskanalene for musikk og den endringen som der har skjedd er den største årsaken. Før gikk man ut og kjøpte en LP eller en CD, man fikk med en masse informasjon og ofte fikk man også tekstene til sangene med på kjøpet. I dag streames musikken i stor utstrekning, og streaming gir minimale inntekter til artistene. Dessverre sov platebransjen i timen gjennom den digitale gjennombrudds-alderen, akkurat som mange andre bransjer også gjorde. En som så utviklingen tidlig var David Bowie, som på et tidlig tidspunkt solgte rettighetene til låtene sine og fikk godt betalt, før han trakk seg ut. For å bygge opp et forhold til sine fans og lyttere må man nå i større grad enn før dra ut og møte dem, samt å benytte seg av andre og mer utradisjonelle kanaler for å skape kjennskap til artisten bak musikken. Det selges heldigvis fremdeles CD-er, og jeg har alltid med meg noen når jeg opptrer som man kan kjøpe, i tillegg til at jeg selger mine CD-er via min nettside eldoen.no
 
– Du er selv aktiv både på facebook og med egen blogg. Er dette gode verktøy for å nå sine tilhengere?
 
– Absolutt, men samtidig synes jeg det er utrolig viktig at man kan stå inne for det man sier, mener, og ytrer seg om offisielt. Jeg har mange ganger utfordret andre artister til å ytre seg, ofte om helt andre ting enn musikk, men de fleste er veldig forsiktig og velger å ikke stå frem med for eksempel politiske meninger. Selv er jeg ikke redd for å stå frem med mine meninger og oppfatninger, men jeg synes at bransjen min som helhet er veldig tilbakeholden i så måte. Dette synes jeg er synd, da vi som artister formidler følelser og stemninger, og ved å bygge relasjoner til publikum ved å være tilnærmelig og ved å ytre meninger dannes det en helt annen ramme rundt opptredenene. Selv er jeg sosialist og har mine bestemte meninger om f.eks. Donald Trump, men man behøver selvsagt ikke å være enig med meg for allikevel å ha et forhold til hva jeg står for, både som artist og menneske. Alt håp om å få artistbransjen til å ytre seg er forresten ikke tapt. Internasjonalt er artister som Bruce Springsteen, Bob Geldof og Stevie Wonder dyktige på å fremme sine ytringer og nå frem med sitt budskap. Jeg mener at man som artist gjør sin musikk dypere ved å skape kjennskap til artisten gjennom ytringer, og derfor har jeg også min egen blogg, youtube samt en aktiv facebookside.
 
– Du har en fantastisk soul-stemme Egil, men du gjør mer enn bare å synge?
 
– Det er riktig. Jeg både synger, komponerer og produserer fra mitt eget studio på Klosteret i Bergen, og jeg spiller flere instrumenter selv. Under solo-konsertene mine her på Costa del Sol spiller jeg f.eks. piano. For meg er det dette som er hva jeg kaller ordentlig musikk. Jeg må innrømme at jeg har overhodet ikke sansen for DJ-er som aldri har tatt i et instrument, men som utelukkende bruker computere til å lage noe som de deretter definerer som musikk. Mange liker det og de spilles overalt, men for meg er dette definitivt ikke skikkelig musikk. Det mangler en ekthet og en dypere mening, og tekstene er ofte rett og slett banale. Denne såkalte musikken er nok kommet for å bli, men for meg blir det aldri ekte vare.
 
– De fleste kjenner til det norske bandet Lava, hvor du har vært med som vokalist helt siden tidlig på 80-tallet. Hva gjør de andre medlemmene av bandet i dag?
 
– Vi spiller faktisk sammen fremdeles iblant, og to av de opprinnelige bandmedlemmene, gitarist Svein Dag Hauge og trommeslageren Per Hillestad, er fremdeles med, og jobber med musikk til daglig, som meg selv. I tillegg har vi med Jonny Sjo på bass, Frode Mangen på keyboard og Kåre Kolve som saksofonist. Dessverre døde min gode venn Rolf Graf i juli 2013, to år etter han ble diagnosert med kreft. Vi var hjemme hos Rolf en uke før hans død, og jeg lovet ham at jeg alltid skulle fortsette å fremføre sangene hans. Det gjorde jeg også i hans bisettelse 14 dager etter vårt siste møte, hvor jeg sang hans låt «Shine», og jeg fremfører selvsagt fremdeles Rolfs låter, inkludert «Shine». Det var og er tøft, Rolfs død gikk sterkt inn på meg. Lava innledet for øvrig et samarbeid med danske Hanne Boel i fjor, en meget kul dame.
 
– Egil, du har hatt, og har fremdeles, en fantastisk karriere som artist. Når er det på tide å gi seg?
 
– Jeg har mange planer, og overhodet ingen tanker om å gi meg enda. Så lenge det er gøy og folk fremdeles vil høre på meg har jeg tenkt å fortsette så lenge stemmen holder! Der har jeg ikke hatt noen problemer så langt, men når stemmen en dag skulle svikte er det viktig for en artist å kunne erkjenne at det er over. Jeg har all respekt for Paul McCartney som en av tidenes viktigste musikere, og låten «Yesterday» var den første låten jeg fremførte i 1965. Den må derfor kanskje sies å være en direkte årsak til at jeg valgte en karriere med musikk som levevei. Dessverre har Paul McCartneys siste opptredener vitnet om at han har holdt det gående litt lenger enn han burde, da stemmen hans dessverre svikter.
 
– Du har også en datter som går i dine fotspor?
 
– Ja, min 20 år gamle datter Emilie liker også å synge, og har blant annet vært med meg og sunget duett her på Costa del Sol tidligere. Hun har en flott stemme og jeg er virkelig stolt av henne. Hun synger mest fordi hun liker det og synes det er gøy, og det er det viktigste, uten at jeg gjør meg tanker om at hun må følge nøyaktig i mine fotspor med musikk som levevei. Selv opplevde jeg alltid få støtte fra mine foreldre under oppveksten, og min far var en dyktig tenor, som etter en stund som tømrer endelig fikk drive med det han egentlig ville – han ble til slutt sangpedagog. På samme måte vil jeg støtte min datter Emilie, uansett hva hun velger å foreta seg i form av yrkesvalg.
 
Det Norske Magasinets journalist takker Egil Eldøen for en veldig hyggelig samtale, tiden har flydd avgårde i møtet med denne spennende og interessante artisten som på det sterkeste misliker overfladiskhet, noe som førte til mange interessante tema og emner å diskutere sammen.
 
Vi ser frem til å treffe Egil igjen i begynnelsen av november, og gleder oss til å høre ham synge og spille live hos Bistro O Sole Mio igjen – dette er ekte vare, ja, Egil Eldøen er simpelthen the real deal!
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet