Puigdemont holder tilbake
Spania holdt pusten da Catalonias leder, Carles Puigdemont, i går kl. 19.00 gikk på talerstolen i det katalanske parlamentet. Dette var øyeblikket hvor han skulle komme med en klar melding om Catalonias fremtid, etter flere måneders turbulens i regionen. Hans beskjed var både klar og uklar. Han vil fortsatt kjempe for et uavhengig Catalonia, men omstendighetene gjør at det ikke kan bli akkurat nå. En dialog med sentralregjeringen er nødvendig, erkjente Puigdemont. Hans melding fikk noen til å puste lettet ut, mens den hos andre satt sinnene i kok, for Puigdemont løp tirsdag kveld fra sitt løfte til velgerne og støttepartiet CUP. Saken er den, at om han hadde utropt Catalonia som ny selvstendig republikk, hadde han med stor sannsynlighet blitt pågrepet og stilt for Riksrett, samtidig som parlamentet hadde blitt oppløst.
{loadposition landingpage2}
Alt for mye røyk
Spanjolene røyker fortsatt alt for mye. De siste tallene fra helsedepartementet er skremmende; tre av ti unge spanjoler mellom 14 og 18 år innrømmer å ha røykt i løpet av det siste året. Helsedepartementets kampanje ”Dere er utfordringenes generasjon” har hittil ikke hatt den ønskede effekten. Omvendt har salget av tobakk i landet falt noe i løpet av det siste året, men det er fortsatt 25 prosent av den spanske befolkningen som røyker fast eller er såkalte fest-røykere.
24 store selskaper har forlatt Catalonia
Den store uroen og usikkerheten i Catalonia har fått 24 store selskap til å forlate regionen. Banco Sabadell var først ut med å pakke kofferten forrige uke, og deres kollegaer fra CaixaBank, som er Catalonias eldste og største bank, fulgte raskt etter. Men det er ikke kun bankene som har flyttet. Det gjelder f.eks. også energiselskapet Gas Natural Fenosa, tekstilfirmaet Dogi, teknologibedriften Eurona, investeringsbanken Mediolanum, trykkerikjeden Service Point og hotellkjeden Derby Hotels. Rent administrativt har 24 store selskap flyttet sitt hovedsete. Det betyr selvsagt store tapte skatteinntekter for Catalonia. Det har enda ikke gått arbeidsplasser tapt, men det vil skje gradvis i løpet av flere år, etter hvert som de store selskapene påbegynner restruktureringen. Madrid, Alicante, Valencia og Mallorca er de foretrukne byene for de bedriftene som allerede har forlatt Catalonia.