Månedsmagasinet på Costa del Sol
Krisen i Catalonia: Catalonias leder nøler – Málagas største trafikkproblem løses – Banco Sabadell forlater Catalonia

Krisen i Catalonia: Catalonias leder nøler - Málagas største trafikkproblem løses - Banco Sabadell forlater Catalonia

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Krisen i Catalonia: Catalonias leder nøler

Der går ikke en dag uten at det kommer noe nytt fra Catalonia. Men etter en ytterst hektisk uke er den ellers så høyttalende katalanske lederen, Carles Puigdemont, blitt noe mer moderat i tonen. Onsdag og torsdag gjentok han flere ganger at han har bruk for betenkningstid innen han foretar neste trekk i kampen for et uavhengig Catalonia. Puigdemont og hans regjering hadde lovet befolkningen at man senest 48 timer etter valget ville erklære Catalonia for en ny, selvstendig nasjon. Men nå nøler han. Saken er den, at hvis han offisielt erklærer Catalonias selvstendighet, vil sentralregjeringen med stor sannsynlighet ta i bruk den omtalte paragraf 155 i grunnloven. Det betyr at Puigdemont vil bli anholdt og stilt for den spanske riksretten. Hans Generalitat vil bli oppløst og sentralregjeringen vil overta kontrollen inntil neste valg. Carles Puigdemont har kalt inn sin regionalregjering og støttepartier til å drøfte situasjonen på mandag.
 

Málagas største trafikkproblem løses

Prosjektet kommer til å koste 10 millioner euro og vil ta minst 18 måneder å gjennomføre. Til gjengjeld vil et av Málaga-provinsens største trafikkproblemer bli løst. I flere år har bilkøene ved avkjørsel 222 på motorveien mot Benalmádena / Arroyo de la Miel hopet seg opp, helt til at de i dag er 3-400 meter lange i morgentimene. Tilsvarende er det store trafikk-køer når man skal fra Arroyo de la Miel og ut på motorveien. Det er sentralregjeringen i Madrid som finansierer og er ansvarlig for den nye utvidelsen og forbedringen av infrastrukturen. Prosjektet vil inkludere en stor rundkjøring som bygges over den nåværende motorveien, nye til- og avkjørselsveier, samt en utvidelse av de nåværende veibanene fra et til to felt. Arbeidet starter før jul og vil som nevnt ta minst et og et halvt år.

Banco Sabadell forlater Catalonia

Flere store bedrifter tar nå konsekvensen av den store usikkerheten som råder rundt Catalonias fremtid. Noen få – men store firma – innenfor telekommunikasjon, logistikk og medisinbransjen flyttet sine hovedkontorer allerede før det uoffisielle uavhengighetsvalget den 1. oktober. Men nå har Banco Sabadell også besluttet å forlate Catalonia, og Caixabank vurderer å gjøre det samme. Det er to av Spanias største banker, som begge har dype røtter i Catalonia. Begge bankene har lidd store tap på børsen i løpet av uken, som følge av den usikkerheten som situasjonen i Catalonia skaper. Begge bankene frykter en massiv flukt av spanske kunder dersom konflikten fortsetter. Det ventes at Banco Sabadell vil flytte til Alicante, hvor CAM-banken allerede holder til. Sabadell overtok CAM for en håndfull år siden. Hva Caixabank gjør er fremdeles uvisst.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet